C3A Wijzerartikel
Dit artikel verscheen in de C3A wijzer
C3A-REVIT-Extensies 2010 met bouwdata-extractie
Samen met de lancering van REVIT Arch. 2010 halfweg april waren ook meteen de C3A-REVIT-Extensies beschikbaar voor alle C3A-REVIT-Users via C3A.Net. De voorafgaande maanden was er effectief heel wat tijd en energie geïnvesteerd in het klaarstomen van een nieuwe Revit-template...
Hét aandachtspunt voor onze C3A-Revit Extensies bij deze release is de integratie van de BouwData PB codering bij de elementen en materialen, samen met de bijhorende Schedule/Quantities views. Zodat meteen een bruikbare meetstaat uit ons REVIT BIM-model kan gefilterd worden, conform de gangbare afspraken. REVIT wordt zo ook in de praktijk heel wat meer dan alleen maar tekeningen produceren!
C3A-REVIT-Stuurgroep
Op woensdag 12 nov. 2008 is bij C3A de startvergadering doorgegaan van een C3A-REVIT-Stuurgroep. Doelstelling is het sturen, initiëren, ontwikkelen en evalueren van gelocaliseerde REVIT ontwikkelingen voor onze regio vanuit de C3A-Userclub. De inbreng vanuit de praktijkervaring van REVIT-gebruikers is hierbij van onschatbare waarde, echter vooral ook een kwestie van dit gecoördineerd te krijgen én de ideëen en suggesties effectief gestalte te geven.
De eerste meeting resulteerde in een reeks C3A-Workshops omtrent REVIT-Bim-bouwdata-extractie in de periode januari/februari 2009, waar we dit thema én de wijze waarop REVIT daarmee omspringt veel beter wilden leren kennen. Bedoeling was uiteraard om de mogelijke vaardigheden zo goed mogelijk in de onze C3A-REVIT-Extensies te integreren. De voorbereidingen in de nieuwe C3A_Bouwdata_Template.rte zijn daar alvast een verder resultaat van.
De Bouwdata-codering
De afgelopen zes maanden is tijdens verschillende workshops overleg geweest over de meest geschikte aanpak bij deze codering voor de objecten en materialen in Revit, zodat goed gestructureerde meetstaatviews meteen uit Revit af te leiden zijn. En wegens allerlei motivaties kwam de BouwData PB werkmethodiek en sterk uitgewerkte codering als dé leiddraad uit de bus.
Voor meer achtergrondinfo ivm deze werkmethodiek verwijzen we graag naar de artikels in C3A-Wijzer, jaargang 18 - nr.2 – jan./feb./maart 2009, en de Bouwdata PB-folder op C3A.Net. De figuur hierboven geeft een overzicht van deze folder, met heel wat toelichting in de 00_concept folder en de referentiebestanden in de 10_gratis_downloads folder. De daarop volgende subfolders bevatten nog heel wat meer info, maar zijn enkel voor de BouwData PB-Users toegankelijk.
Vernieuwde REVIT-Objecten
De system families wanden, vloeren en daken werden helemaal herwerkt, met samenstellingen conform de huidige bouwpraktijk (cfr. isolatie e.d., diktes...)
Enkele concrete voorbeelden:
- De vroegere spouwmuursamenstelling van 10-5-15 verdwijnt, en is vervangen door een samenstelling van 90-30-80-140-10. Hiermee krijgt de muur er een isolatie en een pleisterlaag bij, èn zijn de diktes van de onderscheiden “lagen” niet langer nominaal maar reëel.
- Op binnenwanden en plafonds werd een pleisterlaag voorzien: dan kan daar ook de meetinfo uit afgeleid worden (en op schaal 1/100 ziet u dit toch niet op papier met de gebruikte lijndiktes). Let wel op de gevolgen bij de Annotaties (of dim’s ): tov Core of Finish!
Van de hierboven genoemde systeemfamilies en ook de schrijnwerkfamilies wijzigde ook de naam. In de naamgeving werd reeds een deel van de keynotecode meegegeven (cfr. 2_structuur_PvE.XLS uit de Bouwdata PB codering), bedoeld om de meetstaat in deze volgorde te kunnen extraheren. bijv.:
2.B Ext SPM 90-30-80-140-10 en
2.D.31 Raam-Bewegend Kader-Draaiend- 1x_S
Eenzelfde methodiek werd voor alle Systeem-Families toegepast!
Keynotes
Hét instrument om orde te scheppen in een chaos van objecten, elementen en materialen. In de Type eigenschappen van de objecten, bij de Identity Data, vind je een parameter Keynote. Indien er een keynote lijst aan het project gekoppeld is, kan je uit deze lijst een keynote code selecteren.
Elke system family, en ook alle raam- en deur families en zowat alle materialen kregen een keynote mee. Bij de wanden, vloeren en daken is er voor de samenstellende delen ook bij de materials een keynote voorzien. Dit laat toe om hoeveelheden per materiaal te gaan extraheren en meetstaatlijsten te genereren.
De Keynote bij de hoofdobjecten (zoals Walls , Floors, Roofs...) komen eigenlijk uit Nivo 4 van de 2_structuur_PvE.XLS , terwijl de Keynotes bij de Materialen uit Nivo 5 van de 2_structuur_PvE.XLS komen. Bij sommige samengestelde delen hebben we een “keuze” moeten maken, waarbij we meestal best uitkwamen met de referentie zo hoog mogelijk in de lijst.
bijv.:
een spouwmuur valt onder 2.B.21 dragende buitenwanden, en niet onder 2.D gevel
een samengestelde vloer welfsels beton valt onder 2.B.23 dragende vloeren, en niet onder 2.F.43 afwerkingen
Er zijn nieuwe tags voorzien die de keynote waarde en omschrijving van het getagde object weergeven in de views.
Een keynote lijst is een tekstbestand dat is opgesteld volgens een eenvoudige hiërarchie.
Vernieuwde Materialen
Er zijn niet enkel heel wat meer goed vooringestelde materialen bijgekomen, maar de materialen kregen vooral extra Identity parameters mee, zoals die Keynote als koppeling naar de meetstaat-views. De volledige materialenlijst in de template werd grondig herwerkt, waarbij elk materiaal in de Identity tab een keynote code en Bouwdata PB-code heeft meegekregen:
Dankzij een uitgekiende keynote lijst kunnen we afzonderlijke schedules opstellen volgens keynote code voor objecten en materialen. Uiteraard zitten deze klaar voor gebruik in onze C3A-Template.
Toepassingsgerichte Schedules
Fig.: de Schedule/Quantities views in de C3A-REVIT-Template. Met de view “Stat.Form. Huisvesting” als voorbeeld...
Twee soorten schedules zijn toegevoegd. Enerzijds zijn er de tabellen met sleutelwaarden (keynotes) die bijkomende parameters vormen voor objecten. Om dit even te verduidelijken: men kan via de keynote techniek een Room-object de parameter “bestemming” toewijzen. De waarde van die parameter komt uit zo’n Z-tabel. De reden waarom de naam van deze tabellen met een Z begint, is louter om ze gegroepeerd en onderaan de project browser te houden, daar men deze lijsten in de praktijk slechts zelden zal wijzigen.
Een aantal specifieke tabellen slaan op specifieke info te koppelen aan de Revit Rooms of Ruimtes, waar heel wat bruikbare meetinformatie uit al te leiden is.
Al deze bijkomende keynote informatie laat ons toe om tabellen op te stellen voor het statistisch formulier, de verwarming van de ruimtes en het berekenen van hun ventilatie. Al deze berekeningen gebeuren volautomatisch aan de hand van de eigenschappen van de objecten en de informatie vervat in de Z-tabellen. Ook zijn er schedules toegevoegd die de hoeveelhedenstaten geven volgens artikel, component en materiaal BouwdataPB.
Per verdieping zijn nieuwe zichten toegevoegd, voornamelijk voor vlekkenplannen ten behoeve van ruimtegebruik, ventilatie, verwarming en vloerafwerking. Ook is er een areaplan voorzien waarop de aanduidingen ivm hemelwater kunnen worden aangegeven: groendak, verharding doorlatend... Dit areaplan is gekoppeld aan een schedule waarin een deel van de informatie bestemd voor de aanstiplijst Gewestelijke Stedenbouwkundige Verordening Hemelwater wordt berekend.
Voor al deze vlekkenplannen is er uiteraard ook een color scheme voorzien, dat reeds aan de respectieve zichten werd gekoppeld. Op deze zichten is de bijhorende view template toegepast, en er werd een color scheme legende in geplaatst.
C3A-Gebouw als testproject
Om de C3A-Template vooraf grondig te testen werd het C3A-Gebouw nog maar eens helemaal herbouwd met de nieuwe 2010-template. Dit was niet enkel een test voor de template (er werden inderdaad heel wat aspecten nog bijgestuurd tijdens die praktijkervaring), maar meteen werd ook de cursushandleiding voor de C3A-basiscursus helemaal herwerkt. Wat ook nodig was, gezien de volledig vernieuwe userinterface met Ribbon bij REVIT 2010.
Overleg-workshops en vervolg...
Op woensdag 1 juli 2009 organiseren we nog enkele specifieke workshops bedoeld voor onze meest geavanceerde REVIT-gebruikers waar we deze werkmethodiek bespreken en illustreren aan de hand van verschillende voorbeelden uit de praktijk. De feedback die we tijdens zo’n sessies van onze gebruikers krijgen is absoluut waardevol om de verdere ontwikkelingen in goede banen te leiden, én om in te spelen op de verwachten die in de praktijk leven.
Met REVIT realiseren we al veel, veel meer dan met een CAD-instrument zoals AutoCAD , maar er is steeds grotere honger naar meer. Vandaar dat extra instrumenten zoals Ecotect Analysis ons zo sterk kan aanspreken: Revit gaat duidelijk ook over beter en duurzaam ontwerpen!
Beschikbaar op C3A.Net
Zowel de C3A-REVIT Extensies r2010 als de volledige vernieuwde C3A-Basiscursus REVIT is digitaal beschikbaar voor alle C3A-Revit-gebruikers op C3A.Net.
En via de regelmatig georganiseerde infosessies, workshops en cursussen wordt er heel wat uitleg over gegeven