C3Admin Bestek en Meetstaat

Al meer dan dertig jaar wordt bij C3A een specifieke C3A-werkmethodiek toegepast met Microsoft Office voor het geïntegreerd uitwerken van bestekken en meetstaten, samen met een eenvoudig maar efficiënt projectbeheersysteem. Deze werkmethodiek, die vooral gebaseerd is op het goed gebruik van Word en Excel conform een vast omlijnd afsprakenstelsel, is ondertussen sterk verspreid onder de meer dan vierduizend C3A-Userclubleden en is ongetwijfeld dé meest toegepaste “lastenboek-methodiek” bij bouwprofessionals in Vlaanderen. 

Opgelet: C3A schrijft geen bestekteksten, maar zorgt vooral voor de werkmethodiek én stimuleert alle aanbieders van bestekteksten om die teksten meteen goed bruikbaar, conform de C3A-werkmethodiek, beschikbaar te stellen !

 

De C3A-Office Bestek- en Meetstaat oplossing

Voor alle details ivm deze werkmethodiek, zie volgende verwijzingen :

De C3Admin-Extensies zijn exclusief voor C3A-Userclubleden downloadbaar vanaf C3A.net, menuonderdeel "Extensies -> C3A-Extensies downloads".

Neutrale basisteksten

Ongetwijfeld de meest gebruikte referentieteksten, die ook als voorbeeld vervat zitten in de C3A-Extensies en die wellicht de meest up-to-date algemeen beschikbare neutrale basistekst is, zijn de bestekteksten van de VMSW. Bij de installatie van de  C3A-Extensies wordt de recentste versie meteen mee geïnstalleerd. Maar ... ook de recentste versie van de RG904 (de basisteksten van de Regie der Gebouwen, zowel Nederlandstalig als Franstalig) én de franstalige CCTB2022 van de Waalse overheid zitten standaard in de C3Admin-installatieset. Vanaf 2019 is trouwens ook alles voorzien om de Nederlandse STABU-werkmethodiek te integreren in de C3Admin-tools.

De VMSW bestekteksten waren tot de versie B2005 in een "volledige" en een "verkorte" versie uitgewerkt: de uitgebreide versie was meer als naslagwerk bedoeld, terwijl in de korte versie enkel vermeld werd wat specifiek voor een bepaald project vereist is ; via het artikelnummer wordt dan verder verwezen naar de complete verwijzing. Met de recentste VMSW-bestekteksten van 2014 werd dit herleid tot één compactere uitgave, waarbij zo weinig mogelijk verwijzingen naar normen, STS-documenten en andere richtlijnen van bijv. WTCB opgenomen werden (gewoon om niet te verwijzen naar richtlijnen die soms niet meer van toepassing zijn).  Bedoeling is om in een specifiek project een zo beknopt mogelijke tekst te kunnen realiseren, waar enkel in vermeld staat wat heel specifiek voor dat project nodig is … 

 

Bouwproduct-gebonden bestekteksten

Architecten, ontwerpers, ingenieurs zijn heel vaak op zoek naar technische informatie die ze meteen kunnen integreren in hun projectdossiers: bestekteksten, CAD-tekeningen, technische fiches, ... en bouwproductfabrikanten hebben heel wat bestekbeschrijvingen beschikbaar. Daarbij komt constant heel wat vernieuwing en innovatie bij allerlei materialen en toepassingsmodaliteiten. Zowel architecten als bouwfabrikanten hebben dan ook alle belang aan een duidelijke standaard voor de opbouw en (digitale) verspreiding van hun bestekteksten en CAD-tekeningen!

Ondertussen zijn reeds heel wat praktijkvoorbeelden beschikbaar – zie de praktijkcases in C3A-Wijzer - die concreet illustreren hoe fabrikanten hun productdata volledig conform de C3A-werkmethodes aanbieden. Het is alvast hoopvol dat steeds meer bouwproductfabrikanten het grote draagvlak van de C3A-Userclub erkennen en op deze manier het (vele) werk van de architect helpen verlichten!

Van een reeks bouwproduct-fabrikanten zijn goed voorbereide bestekteksten beschikbaar,  integraal goed voorbereid in Word-formaat conform de C3A-Afsprakenstelsels. Vanuit C3A wordt ook sterk gestimuleerd dat niet enkel bestekteksten maar ook tekeningen én steeds meer BIM-for-Revit Families conform het C3A-Afsprakenstelsel uitgewerkt zijn, zodat ze direct klaar voor gebruik in uw bestek of tekening kunnen verwerkt worden.

 

Iedere bouwprofessional zijn eigen bestek en rekenstelsel ?

In de vlaamse praktijk blijkt dat ieder architect en architectenbureau's toch hun "eigen moederbestek" bijhouden en als basis gebruiken bij nieuwe projecten: gebaseerd op bovenvermelde basisteksten, aangevuld met de meest toegepaste bouwproducten en uitvoeringsmethodes, en waarbij praktijkervaring aanleiding zijn om deze eigen basisteksten bij te sturen. Sommige gebruiken zelfs een eigen codering voor de artikel-nummering ! Met alle gevolgen vandien, want aldus hebben velen architecten toch heel wat werk om zo'n basistekst goed up-to-date te houden ... en zijn er telkens babylonische "spraakverwarringen" als meetstaten en prijsberekeningen gebaseerd op andere coderingstelsels moeten uitgewisseld worden. Al een geluk dat de C3A-Werkmethodiek in Word en Excel voor bestekken en meetstaten kan werken met alle denkbare coderingen en inhoud, zodat iedereen effectief naar wens zijn eigen teksten en coderingen kan gebruiken. 

Maar ... moesten de beroepsverenigingen van ontwerpers en uitvoerders (zoals NAV, BVA, AINB, Bouwunie, Confederatie bouw ...) in samenspraak met de overheidsinstellingen (zoals VMSW, WTCB, RDG, ...) kunnen zorgen voor één uniform verwijzingsbestek, met voor gans de bouwsector in België (al was het maar Vlaanderen alleen) een standaard werkmethodiek met één coderingssysteem voor de bestekteksten, meetstaten, CAD-organisatie en BIM-klasseermethode, dan zou dit voor alle partijen véél efficiënter en tijdbesparend kunnen werken. Eén uniform rekenstelsel voor meetstaat en kostprijsberekeningen, voor zowel ontwerpers, voorschrijvers en uitvoerders, geschikt voor alle soorten bouwprojecten! De impact van C3A, met een uniforme werkmethodiek bij ondertussen de grootste groep bouwprofessionals in Vlaanderen kan daar absoluut toe bijdragen en vormt een belangrijke motivatie én strategie bij de verdere uitbouw van de C3A-Extensies en Services.