C3A Wijzerartikel
Dit artikel verscheen in de C3A wijzer
BouwData PB op C3A.Net
In de vorige C3A-wijzer okt.-nov.-dec. 2007 stond al te lezen dat USG Innotiv, PB calc & consult en C3A de handen in elkaar geslagen hebben om de toekomst inzake bouwkost en BIM modellen te helpen vormgeven. Een blik op de Activity Log op C3A.Net leert ons dat veel mensen deze evolutie op de voet volgen. Vandaar dat we ook in C3A-wijzer hier verder aandacht aan besteden.
Info op C3A.Net
Figuur: de BouwData folder op C3A.Net, met verwijzingen naar de basisopleiding Calculeren.
Onder de folder 70_Bim_Extractie op C3A.Net werd een folder Bouwdata aangelegd zodat alle geïnteresseerden op de voet kunnen volgen wat er op dit vlak uitgewerkt wordt.
Vooraleer concreet aan de slag te gaan met de uitwerking van de calculatiemodules is het van primordiaal belang dat we allemaal dezelfde taal spreken. Vandaar dat momenteel heel wat werk besteed wordt aan het opbouwen van een goede codering, gebaseerd op diverse normen en richtlijnen. Zo’n codering is echt een vereiste om de gewenste ingrepen bij de customising van onze software te kunnen uitvoeren. Denk maar aan goed vooringestelde Schedule Views in Revit ter voorbereiding van meetstaten en kostprijscalculaties...
Op dit ogenblik gaat veel aandacht naar voorbereidende workshops en opleidingen. Ondertussen verschenen op C3A.Net de eerste gratis downloads die je laten kennismaken met bovenstaande onderwerpen.
In 1_bouwfasering krijg je op niveau 1 een toelichting bij de bouwfasen volgens de NEN 2634. Op niveau 2 wordt een nadere indeling van deze bouwfasen volgens deze norm weergegeven.
In 2_structuur_PvE wordt aangegeven hoe je een Programma van Eisen kan structuren. En dit met een stijgende graad van detaillering naargelang men vordert in het bouwproces:
- Niveau 1 – investeringskosten volgens de NBN B06-003
- Niveau 2 – haalbaarheidsstudie volgens tabel 6 van de NEN 2634
- Niveau 3 – structuurplan/vlekkenplan volgens tabel 7 van de NEN 2634, weliswaar lichtjes aangepast aan de bouwpraktijk
- Niveau 4 – voorlopig en definitief ontwerp volgens tabel 8 van de NEN 2634, aangepast aan de eisen geformuleerd in de BB-SfB 1990
In 3_structuur_technisch_bestek wordt aangegeven hoe een technisch bestek t.b.v. een definitief ontwerp gestructureerd wordt volgens de STABU besteksystematiek. Op niveau 1 vind je de hoofdstukken met beknopte uitleg, op niveau 2 de onderliggende paragrafen.
Basisopleiding Calculeren
M.b.t. het bepalen van de bouwkost, wordt er in de basisopleiding calculeren naar de kern van de zaak gegaan en verneem je rechtstreeks van onderaannemers wat de juiste kostprijs is. Voeg daarbij de jarenlange calculatie ervaring van de docent en je krijgt een zeer goed inzicht in welke factoren de bouwkost de hoogte injagen maar vooral ook hoe je alles onder controle kan houden!
Een eerste lichting cursisten legde op 14 december 2007 een theoretisch én praktijk examen af. Bij dit laatste presenteren de cursisten een zelf gemaakte detailcalculatie van een definitief ontwerp aan een jury van diensthoofden van gerenommeerde aannemers. Zij konden met eigen ogen zien dat de lat hierbij bijzonder hoog gelegd wordt. Iemand die slaagt mag zich dan ook een volwaardige calculator noemen.
In het voorjaar 2008 wordt er opnieuw een cursus aangeboden:
Deel 1 - kadering in het bouwproces, bouwplaatsinrichting en voorbereidende werken donderdag 15 mei, vrijdag 16 mei en zaterdag 17 mei 2008
Deel 2 - open ruwbouw donderdag 29 mei, vrijdag 30 mei en zaterdag 31 mei 2008
Deel 3 - sluiten van de ruwbouw en afwerking donderdag 12 juni, vrijdag 13 juni en zaterdag 14 juni 2008
Theoretisch en praktijk examen op vrijdag 27 juni 2008
Naast deze basisopleiding worden er ook workshops georganiseerd. Hierbij wordt steeds eerst de bouwfasering grondig gekaderd om daarna op een specifiek onderwerp dieper in te gaan.
In de workshop bouwfasering en kostenkengetallen wordt aangeleerd hoe je hieruit kostenkengetallen kan distilleren t.b.v. ramingen voor volgende projecten. M.a.w. de blik wordt gericht naar het begin van het bouwproces.
De workshop bouwfasering en kennismanagement wordt voor het eerst op 14 maart 2008 georganiseerd. Doelstelling is om in een detailcalculatie reeds zoveel mogelijk voorbereidend werk t.b.v. de realisering te integreren. Dit door de juiste codering voor middelen en componenten te gebruiken, door bibliotheken in te richten en typecalculaties op te stellen. Wanneer dit goed gebeurt, is het mogelijk om, via een ERP pakket, automatisch werkbudgetten te genereren t.b.v. uitvoering. Als laatste wordt er nog ingegaan op dossierbeheer en relatiemanagement in een dergelijk ERP pakket. De blik gaat hier dus naar het verdere verloop van het bouwproces.
BouwData PB is een systematiek gebaseerd op normen in België en Nederland om de bouwkost te beheersen doorheen het volledige bouwproces. Dit gaat gepaard met een nieuwe werkwijze waarbij gebruik gemaakt wordt van een BIM model (Revit) en een digitaal uitwisselingsplatform (Buzzsaw C3A.Net). PB calc & consult, USG Innotiv en C3A hebben de handen in elkaar geslagen om dit te realiseren. Meer informatie kan u vinden via C3A.Net.
Voor inlichtingen omtrent deze materie, opleidingen en workshops kan u ook contact opnemen met Kathleen Dupont van USG Innotiv kdupont@usginnotiv.be of Peggy Bovens van PB calc & consult pbo@pbcalcenconsult.be.