C3A Wijzerartikel
Dit artikel verscheen in de C3A wijzer
Multidisciplinair Samenwerken met Revit
Autodesk REVIT, ontwikkeld voor Building Information Modeling (BIM) is bedoeld voor gans de bouwsector en alle bouwpartners. Architect-ontwerpers, interieurinrichters, structurele en technische studiebureaus (met o.a. REVIT Structure en REVIT MEP/Systems), uitvoerende bouwaannemers en diensten der gebouwen voor het beheer van hun gebouwen kunnen best REVIT als basis en uitwisselingsmodel voor hun projecten gebruiken ! De Autodesk software-oplossing via de AEC-Collection, waar alle smaken van Revit samen in vervat zitten via de "Full Revit", en de evolutie van de laatste jaren waarbij Revit dé standaard BIM-tool geworden is voor alle disciplines in de bouwsector, stimuleert uiteraard die samenwerking met uitwisseling binnen hetzelfde software-instrument.
Op 18 nov. 2019 werd een BIM-inspiratiesessie over BIM-objecten verzorgd bij BIM-platform, en als praktisch vervolg werd een workshop voor Revit-users uitgewerkt op woensdag 11 dec. 2019. In deze workshop werd stapsgewijs de werkmethodiek geïllustreerd om via Linking en de Collaboration-Tools in Revit optimaal samen te werken. Om dit heel praktisch te illustreren hebben C3A, en Witas+ThorbiQ de handen in elkaar geslagen en werd een heel praktisch oefening uitgewerkt die de samenwerking tussen een architectenbureau en een studiebureau technieken demonstreert. Dit was het eerste deel van deze workshop.
fig.: Kristof Haerens geeft uitleg bij de ThorbiQ/Techbim uitwerking ... op de C3A-workshop.
Zie deze korte presentatie met een algemene positionering van ThorbiQ en als voorbeeld de Jaga case.
Programma van deze workshop:
- Linked Files in Revit: werkmethodiek. Linken van Revit-files (zoals Xref’s bij AutoCAD) wordt meestal gebruikt om verschillende Revit-modellen samen te brengen tot één geheel, maar ook voor de coördinatie van verschillende disciplines via de typische Collaboration-tools biedt dit heel specifieke mogelijkheden.
- stap-voor-stap uitwerken van een praktisch voorbeeld. Via een heel praktische oefening wordt stap-voor-stap de werkmethodiek geillustreerd die we gaan toepassen om een uitvoeringsdossier te bekomen. Op basis van de Witas template wordt een nieuw project aangemaakt waarin het C3A-architectuur-model gelinkt wordt. Na alle aanpassingen en berekeningen doorgevoerd te hebben, wordt het resultaat terug gelinkt in het architectuur-model.
- deel twee van deze workshop : het Open Digitaal Ecosysteem van Techbim BIM-bibliotheken die verrijkt worden met produktdata van fabrikanten powered by ThorbiQ.
In het C3A-Cursuslokaal ...
De begeleidende tekst of infobundel van deze workshop kan iedereen ook downloaden en inkijken via deze link: c3a_witas_thorbiq_multidisciplinairsamenwerken.pdf
Deze workshop op 11 dec. 2019 richtte zich specifiek tot de C3A-Userclubleden die al met Revit aan de slag zijn en die in teamverband met deze Revit samenwerkingstechnieken aan de slag willen gaan. Dit ging door in een volzet C3A-cursuslokaal, op woensdagnamiddag 11 dec. 2019.
Via de uitgebreide infobundel (zie de links hiernaast) kan je alle details nakijken ivm deze werkmethodiek. Naar goede gewoonte werd het C3A-gebouwenmodel van de C3A-basiscursus Revit als basis gebruikt om te illustreren hoe de wisselwerking tussen architect-ontwerpen en studiebureau technieken en/of de installateur technieken best kan aangepakt worden via linked files en de collaboration-tools in Revit.
Voor meer info ivm WITAS: zie de website www.witas.be ; Voor meer info ivm TechBIM: zie de website www.techbim.be
als praktisch vervolg op de inspiratiesessie over BIM-objecten van 18 nov. 2019 !
Op maandag 18 nov. 2019 ( 17u.30 à 21u - BIM platform - Auditorium4 Sint-Denijslaan 485, 9000 Gent ) ging een inspiratiesessie door over "De rol van de bouwfabrikant: over BIM-objecten en BIM-bibliotheken". Wat moeten bouwfabrikanten anders of beter doen om het gebruik door ingenieurs en architecten en het nut van deze objecten en bibliotheken te verhogen.
Hierbij kwamen zowel de fabrikanten, de groothandels, als de ingenieurs en architecten aan het woord. Op het einde van de avond volgde een open debat waarin vragen behandeld worden zoals: "Dient een BIM bibliotheek voor inspiratie of voor informatie?" of "Moet een bouwfabrikant nu een studiebureau worden?" of nog "Hoe worden BIM bibliotheken actueel gehouden?" en "Sluit de visie van de fabrikanten aan bij uw behoeften en wensen rond BIM-objecten?".
Via de BIM-platform website kan je deze sessie van maandag 18 nov. 2019 nog een herbeleven, via dit uitgebreid verslag en foto-reportage.