2010
2

C3A Wijzerartikel

Dit artikel verscheen in de C3A wijzer

Autodesk AutoCAD (LT) 2011

april 2010

De meeste nieuwigheden bij AutoCAD zijn opnieuw voor zowel AutoCAD LT én de Full versie, met uitzondering van weeral enkel nieuwe 3D-navigatie, creatie en manipuleertechnieken. Een vooruitblik.

Besturing

Andermaal is er aan de interface gesleuteld. Net nu we gewoon zijn aan de vanillegeel-kleurige modelachtergrond (?) wijzigt Autodesk deze standaard terug naar donkergrijs, bijna zo zwart als een paar versies geleden.

Het grid bestaat niet langer meer uit puntjes, maar presenteert zich min of meer als millimeterpapier. De kleur van de major, minor en axis lines van het grid zijn via de opties door de gebruiker instelbaar. Wie het liever bij puntjes houdt kan dat nog steeds zo instellen. Dit Grid kan eventueel direct een dynamisch UCS volgen...

De Workspace-keuzelijst verhuist van de Status bar naar de Quick Access toolbar, en de 3D Modelling workspace is nu ontdubbeld in een 3D Basics en een 3D Modelling workspace. Ook weg uit de Statusbar zijn de diverse navigatiehulpmiddelen die voortaan in de Navigation bar zijn verzameld. Deze balk is een nieuwsoortig object binnen de gebruikersinterface, en ziet er uit als een doorzichtige zwevende knoppenbalk. Door de aanwijzer over de balk te brengen wordt deze minder transparant. De balk is niet vrij plaatsbaar, de positie ervan is beperkt tot één van de vier hoeken van het tekengebied.

Voor de 3D presentatie krijgen de vijf gebruikelijke Visual Styles het gezelschap van vijf nieuwe: Shaded, Shaded with Edges, Shades of Gray, Sketchy en X-Ray.

De zichtbaarheid van objecten werd tot versie 2010 uitsluitend geregeld via het aan/uitzetten of bevriezen/ontdooien van lagen. In versie 2011 wordt het mogelijk om elke entiteit afzonderlijk zichtbaar of onzichtbaar te maken, ongeacht de zichtbaarheid van de laag waarop die entiteit is getekend. Revit-gebruikers zijn reeds vertrouwd met deze techniek. We onderscheiden hierbij twee opties:

  • Isoleren van entiteiten: enkel de geselecteerde entiteiten blijven zichtbaar, de andere worden niet meer weergegeven.
  • Verbergen van objecten: enkel de geselecteerde entiteiten worden onzichtbaar, de andere blijven ongewijzigd.

Een variabele regelt of deze Hide/Isolate tussen sessies bewaard wordt. Het valt te verwachten dat deze nieuwe mogelijkheid voor wat verwarring kan zorgen, maar REVIT-gebruikers zullen dit meteen door hebben!

Nog een uit Revit overgewaaide functionaliteit: Select Similar. Deze nieuwe selectiemogelijkheid laat toe om objecten te gaan selecteren op hun eigenschappen. Je selecteert een “voorbeeld-entiteit” en kiest uit een beperkte set eigenschappen waaraan de nog te selecteren entiteiten dienen te voldoen.

Een welkom hulpmiddel bestaat er in dat je in geval van overlappende entiteiten via een selectievenstertje de gewenste entiteit er kan uitpikken. Dat was tot op heden eerder een gokspelletje...

Parametrische en geometrische constraints

Een verrassend nieuwtje uit 2010 is verder uitgebreid en vooral makkelijker te gebruiken. Geometrische constraints kan je nu ook “on the fly” plaatsen door de optie INFER in te schakelen.

Een eenvoudig voorbeeld: teken twee opeenvolgende lijnstukken. Selecteer nu één van beide lijnstukken en verplaats het: het andere lijnstuk blijft er aan gekoppeld.

Polylines

Een nieuwe grip is er nu ook in het midden van elke vertex van een polylines. Deze grip laat toe om die vertex vlot te verplaatsen, iets waarvoor je tot nog toe een stretch moest gebruiken. Via dezelfde grip kan je nu ook een vertex tussenvoegen of verwijderen, iets wat in de vroegere versies een stuk omslachtiger was. Bij de splines krijgen we dan weer meer controls om het verloop ervan te beïnvloeden. Het wordt mogelijk om een knik in de spline aan te brengen.

Arceringen

We hebben er lang op moeten wachten, maar nu is het dan eindelijk mogelijk om een gecombineerde solid/lijnwerk arcering te maken. Tegelijkertijd heeft Autodesk het oude arceerdialoogvenster door een contextuele ribbon vervangen, die het moet gezegd, vlotter en overzichtelijker is dan zijn voorganger. Terzelfdertijd is de Preview-knop verdwenen: het volstaat de aanwijzer over de te arceren gebieden te laten zweven om een preview te krijgen. De arcering zèlf kreeg er een nieuwe grip bij, waarlangs je allerlei eigenschappen van de arcering kan wijzigen.

Transparantie

Wat zeker de aantrekkelijkheid van een presentatietekenning zal verhogen is de nieuwe transparantie-eigenschap die je aan entiteiten en lagen kan toekennen. Dit gaat op dezelfde manier als het toekennen van kleur of lijntype. Je kan waardes instellen tussen 0 (niet transparant) en 90.

Bij het plotten kan men naar keuze deze transparantie al dan niet meeprinten. Transparantie wordt niet in de plotstyle table ingesteld worden, maar dien je op laag- of entiteitsniveau te doen!

3D

Ook aan de 3D modelleeromgeving werden weer heel wat vernieuwingen aangebracht. De mogelijkheden zijn andermaal een stuk uitgebreid. Om één voorbeeldje te geven: offset surface:

Al met al veel prettige vernieuwingen die de meeste AutoCAD-tekenaars heel positief zullen ervaren!