C3A Wijzerartikel
Dit artikel verscheen in de C3A wijzer
Buzzsaw: Renovatie Gebouwen Koningsplein
C3A-Userclublid Dirk Moerman werkt als projectleider (Atelier des Architectes Associés – G+D Bontinck & Igor Baworowski) op een renovatieproject op het Koningsplein in Brussel. Op deze site die historisch sterk verbonden is met het Brusselse verleden zal deze renovatie resulteren in 47 000 m² ministeriële kabinetten voor het Brussel Gewest.
Voor het beheer en de verspreiding van alle documenten nodig voor de goedkeuring en uitvoering van dit project gebruikt het projectteam de groupware-oplossing van Autodesk Buzzsaw. Dirk Moerman die als architect ook het beheer van deze projectportaalsite op zich neemt, vertelt in onderstaand interview enthousiast over zijn gebruikerservaringen.
C3A: “Dirk, jij hebt bij de start van de uitvoering het systeem van Buzzsaw opgezet. Wat waren eigenlijk de voornaamste redenen om met dit platform van start te gaan?”
Dirk: “Wel, voornamelijk de complexiteit van deze renovatie waardoor heel veel partijen betrokken zijn bij dit project was een doorslaggevende factor voor deze beslissing. Als je dan nog weet dat zowel de aannemer als de architect associaties zijn van meerdere partijen op verschillende locaties (nvdr: zie rechterkolom), dan hadden we echt nood aan centraal systeem om alle projectinformatie te delen. Bovendien werken onze projectmedewerkers deels thuis, deels op kantoor én deels op de werf. Buzzsaw maakt het dan ook perfect mogelijk dat we niet meer moeten zwoegen met CD’s, sticks, laptops… alle projectinfo is overal voor iedereen beschikbaar!
De keuze voor de oplossing van Buzzsaw lag eigenlijk snel voor de hand. Uiteindelijk communiceren wij als architecten nog altijd het liefst met beelden en tekeningen. De combinatie van AutoCAD, VoloView, DWF-Viewer en Buzzsaw is dan ook een krachtig geheel om vlot digitaal te communiceren.”
“Hoe is de implementatie concreet in zijn werk gegaan, want ik kan me inbeelden dat sommige partners toch ook enigszins sceptisch reageerden?”
“Eigenlijk is dit allemaal heel vlot verlopen. Vanuit de architectenhoek hadden wij dit voorstel gedaan, maar wij hebben ons toen ook direct geëngageerd om het beheer op ons te nemen. Op die manier was de drempel voor onze partners ook een stuk lager. Na een maandje inloopperiode waren alle partijen – zelfs zonder opleiding – vlot vertrokken met het systeem.”
“Nu Buzzsaw effectief in gebruik is op jullie project, wat ervaar je binnen het team als de grootste voordelen?”
“Wel eigenlijk is dit veeleer een mix van voordelen. Nu pas ontdek ik hoeveel tijd ik bijvoorbeeld op andere projecten verlies met het archiveren en opzoeken van documenten. Je bent je er soms niet van bewust, maar nu gebeurt een groot deel van de administratie volautomatisch.
Wat ik als projectleider erg apprecieer, is vooral de volledige controle over de werf. Zonder dat ik daarom elk document moet zien, ben ik nu wel perfect op de hoogte bijvoorbeeld van welke vorderingsstaat buitengaat en binnenkomt. Ook de directies van de verschillende bouwpartners kunnen nu vanop afstand perfect de werf volgen en veel beter op de hoogte blijven van wie wat wanneer doet.”
Figuur: zicht op de webfolder
C3A: “Hebben jullie binnen het project concrete afspraken gemaakt rond het gebruik van Buzzsaw? Ik denk maar aan folderstructuur, naamgeving, bestandsformaten…”
Dirk: “Wel als projectleider zie ik toch wel streng toe op de folderstructuur. Uiteindelijk is het in ieders belang om dit gestructureerd en overzichtelijk te houden.
Rond bestandsformaten hebben wij afgesproken dat we .DOC, .XLS en .DWG-formaten gebruiken voor documenten ‘in opbouw’. Als we documenten in PDF of DWF opslaan, betekent dit eigenlijk ook meteen dat het een definitief en aldus afgewerkte fiche of plan is.”
“En misschien als slotvraagje: Hoe zie je zelf het gebruik van Buzzsaw evolueren binnen dit project?”
“Ik ervaar dit duidelijk als één grote collectieve leercurve. Vandaag de dag ondervinden wij al tal van voordelen door het gebruik van Buzzsaw, maar ik ben er zeker van dat wij nog heel wat extra mogelijkheden zullen ontdekken. Op onze werfvergaderingen staat Buzzsaw bijvoorbeeld nu al constant open. Ieder plan en document hebben we zo onmiddellijk bij de hand. Bovendien projecteren we zelfs plannen op ons schrijfbord zodat we via “redlining met een stift op bord” vlotter van ontwerpgedachten kunnen wisselen.”