C3A Wijzerartikel
Dit artikel verscheen in de C3A wijzer
Architecturale schaalmodellen via i.materialise 3D Print
Materialise is een dynamisch, hoogtechnologisch bedrijf met hoofdkantoor in Leuven en is wereldleider op het vlak van medische en industriële toepassingen van Rapid Prototyping. Ze genieten een wereldwijde reputatie als provider van innovatieve oplossingen en zijn absolute marktleider in 3D-printing. Materialise is al 20 jaar actief in 3D printen, met o.a. medische producten en custom Rapid Manufacturing. i.materialise is een nieuwe divisie waarmee het bedrijf haar kennis, kunde én 3D Printservice voor alle ontwerpers wil aanbieden. Zoals het motto van SketchUp luidt “ 3D for everyone”, is het motto van i.materialise : “3D Printing for Everyone” . En dat ook architect-ontwerpers zich hiervoor aangesproken voelen hebben we gemerkt op onze afgelopen SketchUp PRO 8 update-workshops.
Fig.: het vanuit SketchUp geprinte CurbedHouse dat op de C3A-Workshop als voorbeeld werd gepresenteerd door i.materialise
Gedetailleerd en betaalbaar
Met 3D printing technologie is het mogelijk om schaalmodelllen van gebouwen, interieur en omgeving met een hoge graad van detail in kunststof af te printen. Vanaf een basisbedrag van slechts € 297,- ex btw kan een gebouw met een maximaal volume van 23 x 15 x 15 cm in 3D meteen in kleur afgedrukt worden. Dat volstaat voor de meeste woningen om een maquette te bekomen op een schaal van 1/100. Groter kan ook, maar gezien de prijs mee door de grootte bepaald wordt, worden meestal tamelijk kleine modellen geprint.
i.materialise wil 3d printing gemakkelijk en toegankelijk maken. Daarom ontwikkelde het bedrijf een plugin voor Google SketchUp, die de gebruiker bijstaat in de creatie van een schaalmodel en in het prepareren voor 3d printing. De manier van werken is eenvoudig: gewoon een plugin voor SketchUp downloaden en installeren, en via een wizard wordt uw ontwerp in SketchUp zelf klaargemaakt om in 3D te printen.
fig.: via de i.materialise-website worden de voorbereide modellen geupload, en na een 8-tal werkdagen wordt het model dan via post thuis geleverd.
Op het einde van deze wizard wordt uw model via het internet geupload naar Materialise. Na een 8-tal werkdagen wordt het model dan via post thuis geleverd. Bijkomende informatie en tips zijn te vinden in een overzichtelijk manual via volgende link:
http://i.materialise.com/architects
De 3D file gaat dan naar een printer die zeer nauwkeurig het gebouw laag per laag opbouwt. Op deze manier zijn zeer complexe vormen mogelijk en kan een gebouw met interieur, trappen, textuur en meubilair feilloos worden samengesteld. Voor attributen als meubels, planten, auto’s,…. kan je de bibliotheek van SketchUp gebruiken. Maar wie niet zeker is van het 3D-geprinte eindresultaat van een bepaalde stoel, boom of wagen, kan kiezen uit het door i.materialise samengestelde ‘warehouse’. Deze objecten zijn al getest en geven een goede 3D afdruk.
ook vanuit REVIT
Ook als u met een ander tekenpakket werkt is dit 3D Printen mogelijk, gezien i.materialise alle files printklaar kan maken. Specifiek voor REVIT Arch. is er een STL-Exporter beschikbaar via Autodesk Labs om mee te experimenteren. STL is een fileformaat geschikt voor de meeste 3D Printers. Stereolithografie is een vrij algemene toegepast ‘Rapid Prototyping’ vormgeefproces; het kenmerk van het stereolithografieproces is dat door een laagsgewijze polymerisatie van een vloeistof er een vorm wordt gecreëerd.
We werken momenteel aan een beknopt stel richtlijnen om zowel in SketchUp als in REVIT het 3D model goed op te bouwen zodat een 3D print er optimaal kan uit afgeleid worden.
Meer hierover in een volgende C3A-Wijzer !
In de marge
Tijdens de C3A-SketchUp 8 Updateworkshops op 13 oktober werd deze 3D Print service van i.materialise voorgesteld, met veel interesse bij alle deelnemers !
voor meer info: zie de i.materialise website, of contacteer i.materialise via email
Bij ZCorporation kan je in de AEC Image Gallary van geprinte architectuur-schaalmodellen, een beter idee krijgen van wat allemaal mogelijk is ...
Zie ook dit volgende artikel in C3A-Wijzer ivm deze 3D Print techniek !