2009
1

C3A Wijzerartikel

Dit artikel verscheen in de C3A wijzer

REVIT BIM-bouwdata-extractie

januari 2009

Building Information Modeling met REVIT gaat duidelijk veel verder dan het sneller en beter produceren van de 2D- én 3D-tekeningen van een bouwproject. De intentie is absoluut om ook allerlei meetstaat-informatie uit de geometrie van het gebouwmodel af te leiden. Sommige aspecten zijn duidelijk en efficiënt, maar er is nog heel wat te structureren en te organiseren vooraleer goed bruikbare gedetailleerde meettabellen van alle materialen gerealiseerd worden.

Belangrijk deelaspect is de codering: welke “nummering” moeten we gebruiken bij de codering van de bouwelementen en toegepaste materialen, zodat die meettabellen minstens kunnen gestructureerd afgeleid worden conform de structuur van ons bestek en meetstaat ? De Bouwdata PB® codering biedt alvast een stevige kapstok die beter gebaseerd is op gangbare normen in onze regio dan alle andere coderingen die we al kennen...

Schedule/Quantities Views van building elements

Fig.: meetstaat-tabel van deuren, met de deur van het C3A-cursuslokaal in de meetstaat geselecteerd, en met een Plan View met uitgebreide Door Tags.

Een Schedule of Meetstaat-Tabel is een soort View in Autodesk Revit. Het is gewoon een tabelweergave van de getekende informatie, waarbij de gegevens afhangen van de Properties van bepaalde componenten. En gezien u zelf die Properties volledig kan bepalen … Een Schedule kan iedere Instance van het gewenste type element weergeven, maar kan ook meerdere Instances op één rij weergeven volgens de Schedule Grouping Criteria. Nadat de Schedule gecreëerd is, verschijnt het gewoon in een document window, en de Schedule View wordt één van de Views die gesaved worden in het project.

Schedules kunnen in om het even welke fase van het project gemaakt worden. Tijdens het uitwerken van het Project, waarbij elementen gewijzigd worden die in bepaalde Schedules voorzien zijn, worden deze Views automatisch ook mee geupdate. Deze Schedule Views kunnen achteraf, net zoals de planzichten, op een Drawing Sheet geplaatst worden.

Zo’n Quantities View van bouwelementen, zoals van deuren en ramen, is eenvoudig op te stellen en vooral ook uiterst interactief. Indien een grafische view (2D en/of 3D) samen met de meetstaat-view zichtbaar is, dan biedt een selectie van een element in de meettabel ook een duidelijke selectie van dat betreffende element in de grafische views. En... in de meettabel zijn alle properties (zoals Family en Type, maar ook bijv. hoogte en breedte) zomaar aan te passen, de virtuele makette verandert gewoon mee.

Om dergelijke meettabellen duidelijk te documentariëren kunnen in planzichten Tags gebruikt worden om alle gewenste informatie ook grafisch in tekst-formaat op het plan weer te geven. Deze techniek biedt zelfs meteen de handigheid dat die element-properties dan ook vanuit het plan in die Tags kunnen aangepast worden. Heel handig voor bijv. een logische nummering die men wil toekennen!

Export naar Excel

Natuurlijk is het de bedoeling dat zo’n Schedule/Quantitie views in uw Revit-template goed voorbereid beschikbaar is, zodat u eigenlijk enkel de virtuele makette van het gebouw moet bouwen, om dan gewoon even te kijken naar deze meetstaat-tabellen. En uiteraard kunnen dergelijke meetstaat-views geëxporteerd worden naar Excel, om ze verder te verwerken...

Speciaal ook om deze tabellen dan te kunnen verwerken in de structuur van de klassieke meetstaat en bestek, is een codering wenselijk bij deze bouwelementen conform de codering van uw meetstaat ... vandaar de link met de BouwData PB® codering.

Room en Area

Fig: atelier in het C3A-Gebouw, met juiste opp. en volumeberekening

Een speciale voorziening in Revit zijn de Rooms, die automatisch in het project gevormd worden. Doordat Walls, Floors, Roofs, Ceilings (en andere zelf te definiëren bouwelementen) Room-bounding kunnen zijn, kan Revit vanzelf de binnenruimte van de lokalen vormen en dimensioneren.

Via settings kan de juiste begrenzing van deze ruimtes ingesteld worden, en voorzieningen zoals Room Separation Lines laten heel eenvoudig toe Rooms op te delen of te begrenzen zoals gewenst. Via de Area techniek kan heel specifiek in plan de zone van de oppervlakte naar wens gepositioneerd worden. 

Rooms beschikken automatisch over allerlei informatie, zoals oppervlakte, omtrek en volume, maar men kan om het even welke extra parameters aan deze ruimtes toekennen (zoals type wand-, vloer- of plafond-afwerking, verwarmingstype, enz.). Via de Scheduling techniek van Revit is dan een dynamisch numeriek zicht op alle rooms beschikbaar, waar de oppervlakte- en volume-totalen eenvoudig en efficiënt in te presenteren zijn.

Via de Room/Area Export-techniek kan ook een HTML-rapport gegenereerd worden, met een gedetailleerde weergave van de lokalen en hun oppervlaktes, met een gedetailleerde weergave (zowel grafisch als rekenkundig) van de berekende oppervlakken. Zie de figuren op deze pagina met zo’n voorbeeld van de centrale hal en het Atelier in het C3A-Gebouw.

Bereken de oppervlaktes en volumes van zo’n ruimtes anders maar eens zonder Revit ... dan weet je meteen wat Revit hier kan betekenen.

Fig. : de lokalen als Rooms in het C3A-Gebouw. Let op de ruimte van de Polyvalente Hal die over twee nivo’s loopt!

Vanaf de release 2009 worden Rooms in Revit nu ook in Sections grafisch juist weergegeven, met de juiste volumeberekeningen tussen de Walls, Floors en Roofs/Ceilings. En in de Sections kunnen nu ook, net zoals in plattegronden, Color Schema’s en hun legendes toegepast worden.

Aanvullend op deze Rooms & Area berekeningen is ook een Export naar een gbXML-bestand beschikbaar (ook geoptimaliseerd met de release 2009), waar dan meteen ook alle omhullende oppervlakken met alle materiaaleigenschappen in terecht komen. Kwestie van deze info nog eens om te vormen naar een gepast EPB-view conform de wensen van de Vlaamse Overheid...


Material TakeOff

Fig.: meetstaat-tabel van de Crepie op de wanden van het C3A-Gebouw

Reeds vanaf REVIT release 9 is , aanvullend op de hiervoor aangehaalde Schedules/Quantities view ook een Material Takeoff voorzien. Dit zit wat verscholen in de View PullDown menu (en niet steeds beschikbaar in de Design Bar), maar toch heel nuttig om een meetstaat van toegepaste materialen (zoals onderdelen van composed componenten) te kunnen maken!

Bij deze meetstaat-extractie is het toch wel wenselijk goed te beseffen hoe REVIT precies rekent, én hoe door de specifieke opbouw van het virtueel model deze meting kan beïnvloed worden. Bij Wall bijv. wordt de Wrapping (en de dagkanten of neggen aan openingen in de Wall) niet meegerekend, maar er zijn nog andere aspecten.

Bij een wand-op-wand L-aansluiting kan de join-techniek de meting sterk beïnvloeden: Bij een L-join “butt” lijkt de meting niet korrekt, in alle geval al verschillend voor beide wanden. Na het instellen van een L-join “Miter” of in verstek worden de volumes wél correct gemeten, zowel voor beide wanden als voor elke wandcomponent. Ook de oppervlaktes zijn per wand en per wandcomponent correct gemeten, waarbij voor de lengte de buitenzijde van elke component werd aangehouden.

Vooral dus een kwestie van het virtuele model juist op te bouwen én goed te kunnen inschatten wat Revit wél en niet gerekend heeft, en dan is dit toch een uitstekend meetstaat-instrument!


Relatie met BouwData PB® en de C3A-Extensies voor Revit

Belangrijk deelaspect is de codering: welke “nummering” moeten we gebruiken bij de codering van de bouwelementen en toegepaste materialen, zodat die meettabellen minstens kunnen gestructureerd afgeleid worden conform de structuur van ons bestek en meetstaat ? De Bouwdata PB® codering biedt alvast een stevige kapstok die beter gebaseerd is op gangbare normen in onze regio dan alle andere coderingen die we al kennen...

Ondertussen zijn we aan het uitpluizen hoe we best de gepaste codering kunnen vooraf instellen bij zowel de bouwelementen als bij de bouwmaterialen. Daar zijn verschillende technieken bij mogelijk: gewoon in de naamgeving van de elementen, of via extra parameters (project-parameters of shared parameters) die toegevoegd worden aan de elementen, of beter nog via Keynoting. Met deze Keynoting-techniek kan via een code extra info (zoals bestek-titels of materiaalomschrijvingen) uit bijhorende Keynote-lijsten gekoppeld worden...

Uiteraard is het onbegonnen werk dat iedereen zo’n customising in Revit op z’n eentje aanpakt, vandaar dat we dit goed gestructureerd vanuit C3A voor alle C3A-Userclubleden willen uitbouwen. Kwestie dat bij de volgende REVIT-update in april dergelijke bouwelement- en materiaal-codering al vooringesteld staat, én dat de bijhorende Shedule/Quantities views al klaar staan om automatisch ingevuld te worden met alle bouwdata uit uw nieuw ontwerp...