C3A Wijzerartikel
Dit artikel verscheen in de C3A wijzer
Autodesk AutoCAD + REVIT release 2012
Naar jaarlijkse gewoonte brengt Autodesk eind maart een nieuwe release uit van zijn basissoftware AutoCAD (zowel AutoCAD LT, de Full versie als AutoCAD Architecture in de nieuwe release 2012 waren op 25 maart 2011 beschikbaar), een paar weken later gevolgd door de nieuwe releases van de reeks REVIT’s. Dat de nieuwe releases “weeral eens de beste zijn die we ooit gehad hebben”, is ook een jaarlijkse traditie. Hoe kan het ook anders, als men jaar na jaar inspeelt op verbeterde softwaremogelijkheden (ook van het Operating System Windows 7 en diverse randapparatuur), maar ook inspeelt op de vele suggesties en verzuchtingen vanaf de werkvloer bij de vele miljoenen gebruikers.
Fig.: de Building Design Suites brengen de verschillende oplossingen weer wat dichter bij elkaar, vandaar ook een gecombineerd artikel met zowel het nieuws van AutoCAD 2012 én REVIT 2012 gebundeld …
Een opvallend fenomeen dit jaar is de nadruk op de “suites”: we kennen al jarenlang de AutoCAD REVIT Arch. Suite, waar een gebruiker via één licentie zowel een Full AutoCAD als een REVIT Arch. beschikbaar krijgt, maar vanaf 14 april 2011 komen ook enkele uitgebreidere Autodesk Building Design Suites beschikbaar. In één voordelig en handig pakket beschikt u over een aantal tools die professionals in de bouw nodig hebben voor CAD- én Building Information Modeling (BIM)-workflows.
De Standard-versie van de suite is een combinatie van AutoCAD en de AutoCAD-producten die specifiek ontwikkeld zijn voor bouwontwerpers, tekenaars en detailleurs. De Premium-versie van de suite beschikt naast de onderdelen van de Standard-versie over de kracht van Building Information Modeling (BIM) voor architecten en ingenieurs, met o.a. REVIT Arch., Structure en MEP in één gecombineerde licentie, én daar bovenop ook nog een een full 3d Studio MAX Design. De Ultimate-versie bouwt voort op deze Premium-versie en bevat nog enkele tools zoals Navisworks en zelfs Inventor. Ook al gezien de prijsstelling is vooral deze Premium-versie een combinatie die vele C3A-Userclubleden zal aanspreken.
AutoCAD release 2012
Professionals kiezen wereldwijd voor AutoCAD omdat het de productiviteit, betrouwbaarheid en compatibiliteit verhoogt. Deze nieuwe release zorgt via een reeks optimalisaties voor een nog betere productiviteitswinst. De meest gebruikte versie, zowel wereldwijd als binnen de C3A-Userclub, is ondertussen de LT-versie: de besturing en de 2D-tekentools zijn identiek als bij de Full AutoCAD , en in veel gevallen wordt zelfs de Full AutoCAD maar als een LT-versie gebruikt. En allen die nog de Full AutoCAD of AutoCAD Arch. voor het uitwerken van bouwprojecten gebruiken, moeten dringend naar REVIT kijken ...
Hierbij een overzicht van een reeks AutoCAD-vernieuwingen; voor verdere details verwijzen we graag naar de reeks C3A-update-workshops waar we al dit fraais heel praktisch kunnen toelichten.
UserInterface AutoCAD 2012
Uiteraard heeft Autodesk nog maar eens aan de interface gesleuteld, men enkele kleine maar zeker gewaardeerde aanpassingen aan het Lint. We zien onder meer wijzigingen in de Draw en de Modify panels, met Copy nested Objects nu ook in LT beschikbaar.
Zonde dat bij AutoCAD LT 2012 het Align commando nog steeds net standaard bij de Draw-commando’s zit, niettegenstaande dit wel als standaard AutoCAD command ook bij de LT beschikbaar is.
De Insert tab heeft nu Block en Block Definition paneeltjes. Alle block-gerelateerde tools zijn nu gegroepeerd in enerzijds tools voor invoegen en bewerken van blocks, en voor maken of bewerken van blockdefinities. Het Wblock knopje is terug van weggeweest en zit in de Create Block flyout.
Bij het intikken van een commando stelt AutoCAD een lijst van mogelijke commando’s voor waaruit je het gewenste commando kan kiezen. Zeer handig bij lange commandonamen of als je even niet meer weet in welke ribbontab het commando zich bevindt!
Via een rechtermuisklikmenuutje kan je de werkingsparameters van de autocomplete makkelijk instellen. Je kan er zelfs de systeemvariabelen mee laten weergeven in het lijstje…
De Multifunctionele grips zijn uitgebreid tot volgende objecten: lijnen, bogen, elliptische bogen, dimensies, mleaders, 3D faces, edges en vertices. Door met de aanwijzer over de grips te zweven krijg je toegang tot deze opties. Gecombineerd met Dynamic Input kan je zo eenvoudiger de waarde van de afmetingen van een object wijzigen.
Vanaf v2012 snapt de cursor niet langer naar het grid bij het selecteren van objecten. Enkel nog bij het opgeven van punten. Het gedrag van de object snaps Perpendicular en Tangent is verbeterd. Bij het grip-editen van eindpunten van lijnen of polylines geeft AutoCAD de keuze tussen meerder opties, gebaseerd op de positie van de aanwijzer. Men krijgt dus zowel de mogelijkheid om het object tangent of perpendicular te maken zowel als het endpoint in de geselecteerde grip.
Het UCS icoon laat zich voortaan selecteren en manipuleren. Op die manier kan men makkelijk de origin en oriëntatie wijzigen, of het met een object in de tekening aliniëren. Ook kan je het icoon rond één van z’n assen roteren dmv grip-editing.
Object Groups was in de afgelopen versies wat uit het oog verloren omdat dit enkel via de commandoregel en het command“group” beschikbaar was, maar nu is deze opdracht terug te vinden in de Home tab van het Lint, in het Group panel. Het vroegere dialoogvenster is verdwenen, alles speelt zich op de commandoregel af. Nieuw is de mogelijkheid om te werken met een Group Bounding Box, waarbij een groep objecten bij selectie slechts één enkele grip meer krijgt en er een bounding box omgheen de groep wordt getoond. Meteen werd ook het Purge dialoogvenster bijgewerkt, zodat lege groups kunnen gepurged worden.
Ongeacht van de instelling van imageframes wordt de frame van xrefs, images enz. opgelicht wanneer de aanwijzer over de rand van zo’n object passeert. Dit gebeurt ook als de aanwijzer over een object binnen de xref passeert. Dat frame wordt ook getoond wanneer men in de Xref manager een bestand selecteert. Dit alles wordt geregeld d.m.v. de nieuwe variabele FRAMESELECTION.
De Content-Explorer
Een belangrijke nieuwigheid in deze AutoCAD is de Content Explorer, een soort Design Center op speed. Dit onderdeel indexeert de tekeningen in de mappen die je opgeeft, waarna je zeer snel op zoek kan gaan naar bijvoorbeeld dat specifieke block waarvan je niet meer weet in welke tekening je het ooit hebt gebruikt. Je kan er mee blocks, lagen, dimensiestijlen enz. van de ene naar de andere tekening kopiëren. Naast je eigen mappen kan de Content Explorer ook nog externe bronnen zoals Autodesk Seek doorzoeken. De Content Explorer is te vinden in de Plug-ins tab van het Lint:
Via het Search-veld kan je ontwerpmateriaal zoeken en vinden op hetzij je lokale pc, het netwerk of op de Autodesk Seek webstek. Je kan zoeken naar specifieke blocks of tekstregels, zelfs de waarde van attributen. Zo kan je nagaan hoeveel maal een bepaald block voorkomt in een te selecteren tekening, of in hoeveel tekeningen dat block voorkomt. Contens sleep je gewoon uit de Content Explorer in je openstaande tekening. Je kan de zoekresultaten filteren door gebruik te maken van de Filter Settings en de View Options tool in de rechter benedenhoek van de Content Explorer.
Je kan net zo goed iets dubbelklikken: het opent dan in AutoCAD waarbij er op dat specifieke item wordt ingezoomd.
De Content Explorer zoekt in de achtergrond voortdurend naar content in de opgegeven locaties. Het is een soort indexing service, zodat eventuele wijzigingen aan de content onmiddellijk in de Content Explorer te zien zijn. Standaard worden de mappen met de AutoCAD Samples en de Downloaded Content samen met de Autodesk Seek site geïndexeerd. Je kan eigen mappen (lokaal of op het netwerk) toevoegen via de Add Watched Folder optie onderin het Content Explorer venster, or door mappen vanuit de Windows Explorer in je Content Explorer te droppen. Uiteraard wordt de map niet fysiek verplaatst, ze wordt gewoon aan de index toegevoegd.
Deze map wordt dan meteen geïndexeerd, je kan de vooruitgang desgewenst volgen via de Settings van je Content Explorer. Om netwerk content te kunnen gebruiken dient de Content Service te lopen op de netwerk pc’s die content mappen bevatten. Deze software is afzonderlijk te installeren, je vindt die onder Tools and Utilities op de installatie dvd. Let wel: dergelijke mappen dienen gedeelde mappen te zijn.
CAD-Functionaliteit in AutoCAD 2012
2D-Array: deze oude bekende kreeg er een optie bij. Voortaan is het mogelijk een array uit te voeren langsheen een pad, zoals we dat kennen uit de commando’s MEASURE en DIVIDE. Op zich geen grote vernieuwing, maar elke array legt nu relaties tussen de objecten in de array zodat het aantal objecten naderhand nog kan worden gewijzigd. Revit doet dit al jàren, maar alla… Binnen de array kunnen objecten worden gewist, verplaatst, gedraaid of verschaald. Met Replace Item functie kunnen objecten binnen een array door andere worden vervangen, zonder dat de onderlinge relaties verloren gaan. Indien nodig kunnen al deze wijzigingen met de Reset Array functie ongedaan worden gemaakt. Indien het een Path Array betreft, kan de positie van de elementen met de base point optie op een afstand van dat pad gezet worden. Wanneer het pad nadien nog zou wijzigen, wijzigt de array gewoon mee. Eén minpuntje aan dit alles: het fraaie en handige dialoogvenster dat we kenden uit vorige versies is volledig verdwenen …
Om op hetzelfde elan verder te gaan: Copy heeft een array optie gekregen waarmee men een lineaire niet-associatieve array kan maken. Men kan daarbij ofwel het aantal kopijen opgeven tussen twee punten, ofwel de afstand tussen twee objecten.
De functies Fillet, Chamfer, Blend en Join krijgen nu alle een preview mee die getoond wordt wanneer men de aanwijzer over het tweede object in de selectie brengt. Op dat ogenblik kan men zo nodig nog de straal of de afstand voor fillet of chamfer bijstellen.
Bij de voorgaande release 2011 was het Grip-editing bij Plines en Splines een opvallende verbetering. Ook nu werd er aan de Spline editing bijgewerkt. Sommige van deze verbeteringen zijn behoorlijk technisch, toch even te vermelden dat nu ook een knik in de spline tot de mogelijkheden behoort.
Delete duplicate objects is wellicht beter gekend als Overkill, zoals het reeds jaren in de Express Tools aanwezig was (tussen haakjes: intern heet de opdracht nog steeds Overkill …).
Er zijn nog wel een aantal uitbreidingen, zoals een dialoogvenster waarin men kan instellen met welke objecteigenschappen de tool al dan niet moet rekening houden. Bijkomende instellingen kunnen worden gemaakt om te regelen hoe er wordt omgegaan met gedeeltelijk overlappende lijnen of colineaire lijnen die op elkaar aansluiten.
Bij de Full AutoCAD is ook weer verder gesleuteld aan de 3D opmaak- en bewerkingstechnieken. Net zoals in de 2D tegenhanger is het ook hier mogelijk bij een 3D Array om associatieve arrays te maken, met als bijkomende mogelijkheid Level optie waarmee men het aantal items in de Z-richting aangeeft. Een interessante extra is dat deze toename in hoogte naar keuze voor elke rij dezelfde kan zijn (vb. telkens 50 hoger), ofwel telkens met een op te geven waarde toeneemt.
3D Offset Edge is nieuw gereedschap, waarmee men een offset kan uitvoeren op de edge van een vlak waarin alle edges in hetzelfde vlak liggen. Het resultaat is een polyline of een spline. En PressPull werd uitgebreid zodat men hiermee ook solids kan maken. Voor heel wat meer info ivm de nieuwe 3D functionaliteit verwijzen we graag verder naar de meer technische naslagwerken.
Nog enkele Extra’s bij AutoCAD 2012
Deze versie 2012 is merkbaar sneller op Windows7 computers. Dat merk je sterk bij het opstarten van het pakket, maar ook bij het openen van grote 3D bestanden met lofts en meshes, en bij het orbiten. Ook het highlighten van elementen bij preselectie is er sneller op geworden, evenals het ophalen van licenties in een netwerkomgeving.
Ook de uitwisselbaarheid is er weer op vooruit gegaan. Via en nieuwe DWG-Convert tool dialoogbox kan je tekeningbestanden opslaan involgende formaten: r14, 2000, 2004, 2007 en 2010. Dit kan desgewenst in batch gebeuren, zodat volledige bibliotheken in geen tijd geconverteerd worden. We vinden dit terug in het Application menu, onder Save As – DWG Convert. Dit opent een dialoogvenster waarin je opgeeft welke bestanden geconverteerd moeten worden. Deze lijst kan bewaard worden voor later gebruik: je kan ze aanvullen en/of wijzigen.
Importeren en Exporteren bij de Full versie ondersteunt nu ook een ruimere selectie van formaten, zoals CATIA, NX, Parasolid, Pro/Engineer, Rhino en SolidWorks. Zo zijn er ook extra raster-bestandsformaten bijgekomen die door AutoCAD release 2012 ondersteund worden.
REVIT Arch. release 2012
Deze REVIT software is speciaal ontwikkeld voor het modelleren van bouwkundige informatie (BIM) en dankzij zijn parametrische wijzigingstechnologie kunt u alles, altijd en overal wijzigen: Revit zorgt voor coördinatie van uw wijzigingen door het hele project. Al uw ontwerpgegevens zijn gecoördineerd, consistent en volledig.
Revit® werkt zoals u denkt, zodat u op een natuurlijke wijze en in alle vrijheid kunt ontwerpen en op een efficiënte manier kunt leveren. Het is eenvoudigweg een betere manier van werken. U werkt beter, heeft meer plezier in uw werk en verbetert de coördinatie en kwaliteit van uw projecten met Autodesk Revit voor bouwkundig ontwerpen en bouwkundige documentatie.
Hierbij een overzicht van een reeks REVIT-vernieuwingen; voor verdere details verwijzen we graag naar de reeks C3A-update-workshops waar we al dit fraais heel praktisch kunnen toelichten.
UserInterface en Visualisation REVIT 2012
Ongetwijfeld is de Ribbon-besturing het best en meest interactief uitgewerkt in REVIT, zelfs beter dan in Office en AutoCAD. En ook nu weer zijn er nog verfijningen aan deze besturing aangebracht.
Met deze release 2012 kan men nu de Type Selector met een rechtermuisklik aan de Quick Access Toolbar en/of het Lint toevoegen. Schedule en Legend views kan men nu ook rechtstreeks vanuit de Project Browser maken. Gewoon een rechtermuisklik geven op Schedule/Quantities of op Legends in de Project Browser.
De kleuren voor highlight en selectie werden aangepast, en de grips worden duidelijker voorgesteld. Tijdelijke maten worden blauw weergegeven ipv zwart, voor een duidelijker onderscheid met de andere dimensies.
Het Grapic Display Options dialoogvenster kreeg een groot onderhoud. Voortaan kan men rechtstreeks een View Template aanmaken vanuit dit venster. Op vraag van veel gebruikers zijn er drie nieuwe Visual Styles toegevoegd:
- Realistic with Edges mode with Realistic views.
- Ambient Occlusion for Hidden Line mode.
- Ambient Occlusion along with Shadows for Consistent Colours mode.
Ook mooi is de mogelijkheid om Ambient Shadows af te drukken!
Release 2012 introduceert Ghost Surfaces. Dit is een nieuwe grafische modus die surfaces met 30% transparantie weergeeft. Dat is vooral handig om meer inzicht te krijgen in complexe 3D visualisaties. Deze Ghost Surface kan worden toegepast op hetzij het volledige zicht, by category, by element of als filter. Ook bij het selecteren kunnen elementen transparant worden via een nieuwe setting in de Options.
De nieuwe Revit biedt de mogelijkheid om 3D zichten te gaan vastzetten qua oriëntatie, en dan in dat zicht tags te plaatsen.
- save orientation and lock the view
- restore orientation and lock the view
- unlock the view
Dit alles wordt via de View Control bar geregeld:
nieuwe BIM-Functionaliteit in REVIT 2012
parts
Teneinde de complexiteit van bouwplannen aan te pakken, introduceert Revit 2012 de mogelijkheid om het model op te delen in zgn. parts.
Parts worden gemaakt door een object zoals een wand, vloer, dak of plafond in zijn samenstellende delen op te breken. Voor een spouwmuur betekent dit in zijn eenvoudigste vorm dat hij wordt opgedeeld in een binnen- en een buitenspouwblad. De individuele onderdelen behouden hun geometrische relatie met het originele element. De Parts hebben evenwel hun eigen eigenschappen, zodat ze afzonderlijk kunnen gewijzigd en/of gescheduled worden. Via grips kunnen deze delen afzonderlijk gemanipuleerd worden.
Assembly Views
Assembly en assembly views zijn bedoeld om bepaalde constructieworkflows aan te pakken. Om een assembly te genereren selecteer je de elementen welke je wil groeperen, en kies je het Create Assembly commando. Eenmaal aangemaakt en een naam gegeven, verschijnt het onder Assemblies in de Project Browser. Zo kan men werktekeningen maken van componenten die los staan van het model.
Dit is een zeer nuttig hulpmiddel om van bepaalde gebouwonderdelen zoals meubilair een afzonderlijke set tekeningen te produceren. Deze tekeningen kunnen vervolgens geannoteerd en zelfs gescheduled worden en op een afzonderlijke plotsheet gesleept.
Materialen
Hoe materialen werken werd fundamenteel gewijzigd. Bij het selecteren van de Paint tool wordt nu onmiddellijk het materiaalvenster geopend, zodat men het materiaal kan bekijken alvorens het op een element toe te passen. Met de Remove paint tool verwijder je eerder aangebrachte materialen. Je kan materialen die met de paint tool zijn aangebracht ook schedulen naar meetstaten toe.
Het materialenbeheer is verbeterd in die zin dat er property sets voor een materiaal kan opgemaakt worden, zodat meerdere materialen aan eenzelfde property Set kunnen gelinkt worden. Hiervoor werd het Material Properties dialoogvenster herwerkt. De bibliotheek kan zowel in een project als in een afzonderlijk bestand bewaard worden. Hierdoor kan de bib door meerdere gebruikers gedeeld worden, en is hij zelfs bruikbaar in andere Autodask applicaties zoals 3ds MAX. Ongebruikte materialen kunnen gepurged worden.
Verbeterde Linking
Naarmate men Revit beter leert gebruiken en omvangrijker projecten worden opzet, wordt het linken van modellen noodzakelijker. Meer en meer wordt het idee van één alles overkoepelend model verlaten voor een praktischer aanpak in de vorm van gelinkte modellen. Bevatte v2011 reeds een aantal belangrijke verbeteringen op dit vlak, dan is dit in v2012 nog verder uitgewerkt. De tag-functie is uitgebreid zodat voortaan ook Rooms in gelinkte Revit Architecture of MEP bestanden kunnen worden getagd. Spaces kunnen enkel in gelinkte MEP bestanden getagd worden. Keynoting tags werken overheen alle gelinkte Revit bestanden, of deze nu afkomstig zijn uit Revit Architecture dan wel uit Structure of MEP. Area tags werken overheen gelinkte Revit bestanden uit Revit Architecture en MEP. Vooral de mogelijkheid om de rooms overheen de gelinkte bestanden te taggen is z’n gewicht in goud waard!
Ook aan het managed links dialoogvenster zijn een paar kleine wijzigingen doorgevoerd. De Revit Links tab staat nu als eerste, en de kolommen kunnen worden gesorteerd door op de kolomkop te klikken. De default kolombreedtes zijn aangepast zodat ze makkelijker te lezen zijn. Bijkomende MEP elementen zijn beschikbaar gemaakt voor de copy/monitor functie.
Worksharing
Een van de sterkste verbeteringen in Revit2012 zit in de Worksharing workflow. Een nieuwe feature genaamd Worksharing Visualization toont wie eigenaar is van de elementen, welke elementen over datum zijn en welke elementen aan een specifieke Workset zijn toegekend. Al deze verschillende weergaves kunnen door de gebruiker worden aangepast qua kleurgebruik.
Aan elk venster is een nieuwe View Control Bar toegevoegd waarmee deze nieuwe Worksharing features kunnen worden aangesproken. Deze is uiteraard slechts zichtbaar wanneer Worksharing gebruikt wordt…
Ook de tooltips werden uitgebreid om de gebruiker meer Worksharing informatie te bieden als hij met de aanwijzer over een bepaald element blijft zweven. Vroeger diende men nog een seconde te wachten alvorens de tooltip werd getoond, nu gebeurt dit onmiddellijk.
Een ernstige beperking in de vorige Revit versies was de tekort schietende functionaliteit van de Edit Requests tool. Wanneer gebruikers geografisch van elkaar zijn gescheiden, of zelfs gewoon binnen hetzelfde kantoor, is het gebruik van instant messages inmiddels de norm om teamleden te informeren dat er een request is geplaatst of een element is ontleend enz. De Worksharing Monitor welke een paar jaar geleden werd uitgebracht verhielp dit in beperkte mate, maar bleef toch een lapmiddel. Toen Revit Server erbij kwam, bleek dat de Worksharing Monitor in die omgeving niet ondersteund was! v2012 voorziet nu ook in ballonmeldingen bij het bewerken van requests. Wanneer men een request ontvangt kan men de voorziene knoppen gebruiken om de elementen die moeten vrijgegeven worden te laten zien. Het is een aangename verassing te zien dat Workset Visibility nu ook via View Templates kan worden beheerd.
Nog een extra verbetering is de introductie van een Starting View.
Dit zorgt er voor dat iedereen hetzelfde zicht te zien krijgt wanneer ze een nieuwe local copy maken. Wanneer men voor dit zicht een neutraal 2D zicht kiest, zal het ook sneller openen dan een complex 3D zicht met schaduwen!
Een andere kleine verbetering is de mogelijkheid om de Workset parameter te veranderen zonder eerste een element te moeten ontlenen.
Tenslotte is er nog een even nuttige als gevaarlijke mogelijkheid om Worksets uit te schakelen. Dit was iets waar velen al lang om vroegen. Eens worksets waren gemaakt kon men immers niet meer terug! Omdat het potentieel gevaarlijk is bij onachtzaam gebruik, is deze functie een beetje uit het zicht geplaatst en geïntegreerd in de Detach from Central workflow. Voortaan is er de mogelijkheid om te kiezen tussen Detach and preserve worksets, of Detach and discard worksets. Deze laatste maakt van het project opnieuw een standalone bestand.
Modeling Tools
Diverse vernieuwingen bij mass modeling tools hebben hun weg gevonden naar deze release 2012. De solid cut-out tool kan op family instances worden gebruikt. Ook is er nu de mogelijkheid om de ene family door de andere te laten snijden. Daarom bevat v2012 face-based void families welke door structural framing, columns, structural foundations en Generic model families kunnen worden gehost en doorsneden. Ook families die enkel voids bevatten en niets doorsnijden in de family zelf, kunnen worden gebruikt om wanden, vloeren, daken en plafonds te snijden, evenals de family-types welke we zonet opsomden. Op die manier wordt het mogelijk om gaten te maken in liggers.
Een Workplane viewer is nu in de projectomgeving beschikbaar, evenals Adaptive Components. Shape handles zijn voorzien zodat het plaatsen en positioneren van de Adaptive Components verbetert.
Het maken van surface subregions op niet-planaire oppervlakken werd aan de Conceptual Environment toegevoegd. Dit is bereikbaar via de Split Face tool in het Geometry paneel. Hiermee kan je tekenen op een niet-planaire oppervlak en een ander materiaal aan deze subregion toekennen met de paint tool. Dit is essentieel bij het toekennen van materialen aan massa’s voor energie-analyse.
Aan de Conceptual Massing omgeving zijn nog een paar nuttige zaken toegevoegd. Zo zijn er nu formulegestuurde componenten. Dit betekent dat je een voorwaardelijke formule kan toepassen op een opgedeeld vlak. Een nieuwe parameter, Family Type: Divide Surface genaamd, laat toe de weergave en soort patroon van een component aan te sturen.
Nog enkele Extra’s bij Revit 2012
Ondersteuning voor Point Clouds
Helemaal nieuw is de ondersteuning voor point cloud data. Bij opmetingen van gebouwen of structuren aan de hand van een laserscanner worden enorme hoeveelheden data in de vorm van meetpunten gegenereerd.
Revit 2012 maakt gebruik van Autodesk’s point cloud engine om omvangrijke point cloud datasets uit te lezen. Volgende formaten zijn ondersteund: .las, .xyb, .pts, .ptg, .fls, .fws. Een point cloud haal je binnen via Insert > Managed Links. Omwille van hun omvang worden dergelijke bestanden alleen maar gelinkt, en kunnen ze niet embedded worden.
Eenmaal ze in het project zijn gelinkt, gedraagt een point cloud bestand zoals eender welk ander element. Het is zichtbaar in views en kan worden gemoved, gedraaid, gekopiëerd gespiegeld en gedelete. Men kan meerdere dergelijke bestanden tegelijk linken en hun zichtbaarheid regelen via Visibility/Graphics. Alle gewone regels gelden: plannen, snedes en section boxes doorsnijden de puntenwolk. Het is zelfs mogelijk te snappen naar vlakken in de puntenwolk, welke door Revit automatisch worden gedetecteerd. Hierbij zal Revit enkel die vlakken detecteren welke loodrecht staan op het actieve werkvlak.
Revit Server
Revit Server werd gelanceerd als onderdeel van de Revit Subscription Advantage Pack en werd verder uitgebouwd in v2012. Het voorziet in een nieuw platform dat VMWare en Windows 2008 Server rel. 2 ondersteunt. Meer gedetaillerde info is te vinden in de Revit Server Administrative Tools. Revit Server ondersteunt voortaan ook editing requests en notifications. Er is ook een Revit Server Tool wat de gebruiker toelaat een lokaal bestand te maken van een “central file” welke op de Revit server is opgeslagen, zonder dat men daarvoor Revit zelf dient op te starten.
Goed om melden dat Revit nu ook vanuit Autodesk als een Citrix Ready Applicatie ondersteund wordt: dit laat toe om zo’n Windows-applicatie te virtualiseren en als service beschikbaar te snellen in server-client netwerkomgevingen.
Revit Conceptual Energy Analyse
Deze geïntegreerde Conceptual Analyse faciliteiten helpen om op een heel grafische manier een conceptuele energie-analyse op variante ontwerpoplossingen uit te voeren. Dit was al met het Advantage Pack halfweg de release 2011 beschikbaar gekomen. Lees zeker eens de uitgebreide pdf met FAQ omtrent deze Conceptual Energy Analysis!
DWG Exports
In de voorgaande versie was al een uitstekende DWG-export beschikbaar, maar Revit 2012 heeft hier over de hele lijn vernieuwingen doorgevoerd. De gebruikersinterface is vernieuwd, en eens alles naar smaak is ingesteld kan dit als een preset worden bewaard. Deze settings kunnen overheen de projecten worden uitgewisseld via Transfer Project Standards.
Style-gebaseerde dimensies kunnen nu ook worden geëxporteerd zodat de dimensietekst door de tekststyle wordt bepaald en de ticks door de arrowhead eigenschappen. Geen proxy graphics meer! Lijntypes, arceerpatronen, tekststylen en lettertypes kunnen gedetailleerder worden ingesteld. Revit lijntypes kunnen naar een LIN-bestand worden gemapt, en arceringen naar een PAT-bestand. Dit alles moet voor een beter dwg bestand zorgen.
Performantie
Nog even vermelden dat ook de performantie van Revit weer verder geoptimaliseerd werd, wat resulteert in snellere open en load tijden, Family Instance regeneraties, geoptimaliseerde Multithreaded operations, en Parallel Silhouette computations. Heel wat waar een Revit gebruiker niets speciaal moet voor doen, maar toch duidelijk het effect van zal voelen bij deze nieuwe release !
In de marge: C3A-Extensies release 2012
Uiteraard zorgen we ervoor dat onze C3A-Extensies voor AutoCAD én REVIT deze evolutie blijven volgen. Tegen onze update-workshops zorgen we ervoor dat zowel voor AutoCAD als voor REVIT onze gelokaliseerde C3A-werkmethodiek en aanvullingen (templates, bibliotheken, …) beschikbaar zijn op ons C3A.net Ook dit jaar hebben we, gesteund door de reacties en suggesties van de vele C3A-Userclubleden, weer enkele extra uiterst nuttige Extensies beschikbaar – meer hierover in een volgende C3A-Wijzer én op onze C3A-Update-workshops.
Ter ondersteuning van deze nieuwe releases organiseert C3A in de periode april / mei / juni 2011 weer een reeks update-workshops waar deze nieuwe releases in detail aan bod komen. Deze gratis update-workshops (inbegrepen in de C3A-Userclub-aansluiting), die jaarlijks door een paar honderd C3A-Userclubleden gevolgd worden, zorgen ervoor dat heel wat kennis rond deze software goed verspreid geraakt. Op een halve-dag workshop AutoCAD 2012 én een halve-dag workshop REVIT 2012 kunnen we de meesta faciliteiten voldoende in detail doornemen, en voor iemand die van een vroegere versie upgrade hebben we uiteraard ook nog onze update-cursusdagen.