2011
4

C3A Wijzerartikel

Dit artikel verscheen in de C3A wijzer

DesignMeubelen.bib CAD-bibliotheek powered by C3A verder uitgebreid dankzij Vitra en Extremis

november 2011

In voorgaande C3A-Wijzer werd al het verhaal van de DesignMeubelen.bib powered by C3A in detail uit de doeken gedaan, en ondertussen zijn al een 1500-tal mini-CD’s van deze bibliotheek met zo’n 400-tal Designmeubels verspreid in Vlaanderen. Maar … die mini-CD was maar een aanzet, en een teaser voor de Architect-at-Work beurs in mei 2011.

Bedoeling was o.a. een vernieuwing van de C3A-bibliotheken met goed opgemaakt DesignMeubilair uit te werken, waarbij we als leidraad een selectie uit de collectie DesignMeubels voorzien hebben (met typisch meubilair van een reeks toonaangevende meubelfabrikanten die effectief in Vlaanderen beschikbaar zijn …). Op de mini-CD was aanvankelijk enkel een collectie meubels in SketchUp-formaat uitgewerkt, maar ondertussen zijn er dankzij Vitra nog een reeks meubels bijgekomen, én werden alle elementen zowel in het klassieke AutoCAD.dwg formaat én het nieuwe REVIT.rfa formaat netjes uitgewerkt en gestructureerd in bibliotheken voor zowel Sketchup, AutoCAD én REVIT. 

Niet toevallig zijn een groot deel van de designmeubels in de C3A-bibliotheek afkomstig van meubelfabrikant Vitra, en de publicatie van deze Designmeubelen op Architect_at_Work in mei 2011 was Vitra ook niet ontgaan. Vitra verleende graag z’n verdere medewerking aan dit project … 

Ook Extremis verleende z’n medewerking aan dit project … zodat ook deze gekende Extremis BuitenMeubels nu niet enkel in .dwg maar ook in .skp en .rfa beschikbaar zijn !


De Panton Chair of S Chair, die Verner Panton vijftig jaar geleden ontwierp, is ondertussen uitgegroeid tot een universele designklassieker. De Panton Chair is onlangs vijftig geworden en exclusief voor België en Luxemburg werd de Panton uitgebracht in Summergreen, in een beperkte oplage. Bij C3A hebben we ook zo'n Summergreen Panton Chairs staan, en zo’n stoel getekend krijgen is niet evident, allemaal redenen om deze stoel op de DesignMeubelen CD hoes als symbool op te nemen ...

De herkenbare Maarten Van Severen A-Table op deze foto hiernaast zit uiteraard ook in deze DesignMeubelen Bibliotheek ! 



Medewerking VITRA 

zie de Vitra-website voor meer info ivm Vitra en de Vitra Collection 

Vitra is een meubelfabrikant die zich richt op het ontwikkelen van gezonde, intelligente, inspirerende en duurzame oplossingen voor kantoor, thuis en openbare ruimtes. Initiatieven zoals de architectuur van de Vitra Campus, het Vitra Design Museum, designworkshops, publicaties, collecties en archieven maken integraal deel uit van het Vitra-project. Het zorgvuldige designproces combineert de technische kennis van het bedrijf met de creatieve geest van toonaangevende internationale ontwerpers en resulteert in producten met een lange functionele en esthetische levensduur. Voorbeelden hiervan zijn oa. de ontwerpen van Charles en Ray Eames, Verner Panton, Jean Prouvé maar ook van Antonio Citterio, Ronan en Erwan Bouroullec, Maarten van Severen en vele anderen. 

Niet toevallig zijn een groot deel van de designmeubels in de C3A-bibliotheek afkomstig van meubelfabrikant Vitra, en de publicatie van deze Designmeubelen op Architect_at_Work in mei 2011 was Vitra ook niet ontgaan. Vitra verleende graag z’n verdere medewerking aan dit project, en zorgde voor nog een 50-tal extra meubels (aangeleverd in DWG-formaat) die ook bij C3A netjes in SketchUp én in REVIT-formaat omgezet werden. 


Het Vitra Extranet: www.vitra.com/extranet 

Vitra heeft zelf ook een online platform (het Vitra Extranet) waarop alle 2D en 3D tekeningen van deze meubels beschikbaar zijn in .dwg , .dxf en .3ds formaat, verder aangevuld met een digitale versie van productfolders, certificaten en prijslijsten. Maar … we wilden bij C3A vooral deze meubels ook in het steeds meer gebruikte .skp en .rfa - formaat .

Om toegang te krijgen tot dit Vitra-platform http://www.vitra.com/extranet kunt u als architect-ontwerper een e-mail met uw contactgegevens sturen aan info@vitra.be, maar vanaf halfweg januari 2012 zijn de dwg, dxf en 3ds formaten ook zonder paswoorden te downloaden vanop de Vitra-website.

Voor de SketchUp-versie en de Revit-versie van deze meubels moet u voorlopig nog bij het C3A.Net platform terecht... 


De Vitra Panton als Icoon 

De Panton Chair of S Chair, die Verner Panton vijftig jaar geleden ontwierp, is ondertussen uitgegroeid tot een universele designklassieker en wordt momenteel gefabriceerd en verdeeld door Vitra. De Panton Chair is onlangs vijftig geworden en exclusief voor België en Luxemburg werd de Panton uitgebracht in Summergreen, in een beperkte oplage. Bij C3A hebben we ondertussen een paar zo'n Summergreen (en andere) Panton Chairs staan, en het is niet evident om deze stoel te tekenen, allemaal redenen om deze stoel op de DesignMeubelen CD hoes als symbool op te nemen ... 

De Panton vormt trouwens een echte uitdaging om in een CAD- , Sketch- of BIM-systeem te tekenen, met zijn speciale S-vorm … Op YouTube staat wel een Tutorial Video van een tiental minuten die de “Subdivide and Smooth” plugin in SketchUp demonstreert via het modelleren van deze Panton Chair in SketchUp, maar … uiteraard werkt het veel efficiënter als men zo’n Panton Chair kant-en-klaar kan invoegen in uw ontwerp … in SketchUp, AutoCAD of REVIT formaat naargelang het geval. 


Medewerking Extremis met “tools for togetherness”

Eind de jaren 80 ontstond in de Vlaamse Westhoek, via de passie voor design van Dirk Wynants, Extremis: een meubellijn die zoveel meer is dan dat. En … niet toevallig is de set buitenmeubilair in de C3A-bibliotheek deze van Extremis geworden. 

Extremis probeert niet gewoon mooi buitenmeubilair op de markt te brengen. Extremis maakt ‘gereedschap’ die dienen om het leven aangenamer te maken. Extremis heeft een missie: intelligent design, gebaseerd op gezond Vlaams boerenverstand, koppelen aan onze Bourgondische volksaard. Het middel? Een compleet gamma ‘buiten-gewone meubelen’ met een uitzonderlijke functionaliteit en een tijdloos design. De slagzin Tools for togetherness (of Tu’g vo thope te zi’n om het in het plaatselijke dialect te formuleren) is evenmin toevallig. 

Op de vernieuwde Extremis-website (zie http://www.extremis.be/3d-drawings) zijn momenteel, eind 2011, ook bij Extremis, deze meubels in het universele 3D DWG-formaat te downloaden, maar *nog* niet in het steeds meer gebruikte .skp en .rfa – formaat. Vandaar dat we bij C3A ook dit set buitenmeubilair netjes verzorgd in SketchUp én in REVIT-formaat omgezet hebben ; ook dit set is ondertussen in zowel .skp, .dwg én .rfa-formaat op C3A.net beschikbaar voor alle C3A-Userclubleden. 


De Extremis Gargantua: tijdloze designklassieker 

De Gargantua heeft over trends en productinnovaties heen zijn plek onder de klassiekers van het Belgische design veroverd. De Gargantua is vanuit zakelijk standpunt een heel rationeel ontwerp: er is één vorm, één uitvoering, één afmeting. Dat soort gezonde boerenverstand maakte van bij het begin deel uit van het handelsmerk van Extremis. Maar tegelijk was het uitgangspunt heel persoonlijk: hoe maak je een familiemeubel waar iedereen, in het bijzonder ook je kinderen, een plaats op gelijke ooghoogte krijgen? Hoe zorg je ervoor dat ook een rolstoelgebruiker aan je tafel kan aanschuiven? En is er een manier om met de banken tegelijk je tafel groter te maken? 

De Gargantua is het logische resultaat van al die functies. De schuin opstaande poten, de keuze voor stevig metaal… Geen kwestie van look, maar van functionaliteit. Voeg daarbij de aandacht voor een meubel dat makkelijk te demonteren is en in een beperkt volume te transporteren, voor hout dat toen al werd geselecteerd in samenwerking met het WWF, voor een doelbewuste vermindering van overschotten tijdens het productieproces … en je merkt dat de Gargantua al meteen het DNA van Extremis in zich droeg: innovatie, functionaliteit en aandacht voor mens en milieu. 

Deze Gargantua staat al een tiental jaar fysisch op het terras bij C3A (in de winterseizoenen op ’t bordes in de centrale hal); vele cursisten bij C3A hebben tijdens de middag-breaks van de cursusdagen aan dit meubel de middagpauzes gepasseerd. Een reden temeer om deze Extremis-meubels ook in de C3A-CAD-bibliotheek op te nemen. In de hal bij C3A staat nu trouwens ook een Abachus: een hoge tafel met een extraatje, zes armen, om precies te zijn, waartegen je kan leunen. Wie goed kijkt, ziet in de Abachus meteen ook een visuele referentie naar de Gargantua, met eenzelfde materiaalgebruik: gegalvaniseerd staal voor het onderstel, tafelbladsegmenten uit één stuk in iroko hardhout en inox voor het midden van het tafeloppervlak. 


De AutoCAD.dwg - aanpak 

Figuur: de Rietveld stoel die het eerste meubel-icoon was in de C3A-bibliotheek- al sinds 1986 (!!!), zit er uiteraard nog steeds in (zie boven), want dit is zeker ook een design-klassieker. Maar daar zitten nu ook de recentste Vitra én Extremis-meubels bij (zie hieronder).  

Voor de DWG-versies van deze meubels was het voor C3A wel gemakkelijk: bij de meeste fabrikanten (dus ook bij Vitra en ondertussen ook bij Extremis) zijn die meubels quasi allemaal in dwg-formaat beschikbaar. Bij Vitra is trouwens steeds apart een 2D-planzicht en een 3D-model beschikbaar, verzameld in één tekening en georganiseerd in één DWG. We hebben echter voor de C3A-bibliotheek deze DWG’s uit elkaar getrokken en zowel in 2D-plan als in 3D-model apart erin opgenomen, en geschikt in de C3A-Bib aansturing zoals alle andere blocks in deze groeiende uitgebreide bibliotheek (met ondertussen ongeveer 4600 AutoCAD-blocks). Conform al onze andere AutoCAD blocks zijn alle tekeningen in ware grootte, met de eenheid mm, klaargemaakt, met de 2D-lijnen en figuren op de layer 0, color en linetype ByBlock, en met een invoegpunt volgens de specifieke overwegingen van aansluit- of referentie- of rotatie-punt. Afwijkend van de klassieke C3A-bibliotheek elementen werden bij de 3D voorstellingen de verschillende onderdelen op afzonderlijke lagen geplaatst, zodat de gebruiker vlot materialen kan toekennen. 

Ondertussen is deze meubelenbibliotheek een onderdeel van de nieuwe C3Abib2012 voor AutoCAD geworden. Quasi alle voorgaande elementen zitten er nog in, maar dit geheel werd nu aangevuld met deze 500-tal nieuwe meubels om een coherent geheel te vormen. 


De SketchUp.skp aanpak 

figuur: toch opvallend hoe goed (beter dan AutoCAD en REVIT) SketchUp deze Panton Chair kan weergeven ! 

Uiteraard is het de bedoeling om de geometrie van de meubels zo goed mogelijk waarheidsgetrouw op te maken, maar gezien de toepassing die we voor ogen hebben (niet de fabrikatie van zo’n meubels, maar het kunnen gebruiken van deze elementen als onderdeel van architectuur-projecten) was er ook aandacht voor de “compactheid” zonder te veel polygonen. Elk model is gestructureerd opgebouwd: de logische gehelen in groepen (GEEN componenten), het model staat integraal op Layer 0 en er zijn geen overtollige materialen in de files aanwezig (wat het gebruik als bibliotheekelement in een architectuurproject zeker ten goede komt: “Purge Unused” componenten, materialen, styles, geen scenes, …). En tenslotte zorgen enkele specifieke SketchUp-ingrepen (zoals een gepaste Soften Edges bij bepaalde meubels) en het saven met een bruikbare preview (zodat we via de pictogrammen-preview een snel overzicht kunnen krijgen van de elementen) voor een finale afwerking.

De benaming van de elementen is zoveel mogelijk via het principe dat we bij C3A al meer dan 20 jaar hanteren : “wie_wat_hoe”, zodat ook via de bestandnamen herkenbaar is over welk element het gaat. En uiteraard geldt dit principe zowel voor de .dwg , de .skp als de .rfa-versie van deze meubels. 


De REVIT.rfa aanpak 

figuur: ook voor de REVIT rfa-bibliotheek werden de elementen netjes van een gepaste preview voorzien … hierboven trouwens de welbekende Vitra Visavis.

De beste resultaten voor onze Family REVIT.rfa bleek toch wel met de .dwg-versies als basis (en niet de SketchUp-modellen als basis). Er werd telkens per meubel een nieuwe Revit-family gemaakt, gebaseerd op onze C3A-Furniture-template, waarbij we het 3D AutoCAD-model voor de 3D-weergave inlezen, maar waarbij we in een FloorPlan view de aparte 2D-plantekeningen van het meubel ingevoegd hebben. Daarbij zorgen we bij het 3D model dat dit op een specifieke AutoCAD layer met dezelfde naam als het element komt te staan: dit om achteraf in Revit flexibel het materiaal als een Revit-materiaal te kunnen instellen en aanpassen. En voor de 2D plan-tekening die enkel in een 2D plan te zien is, werd telkens een masking region rond de figuur erbij geconstrueerd, zodat in een 2D-planzicht de onderliggende vloer (als die al van tegels of zoiets voorzien is ) door de stoel verborgen wordt.

Toch komen daar enkele speciale ingrepen bij te pas: uiteraard moet het invoegpunt voor het 2D-symbool en het 3D-model overeenstemmend zijn. Maar … bij de tafels bijv. is de 2D Masking Region op de tafelbladhoogte voorzien, zodat een stoel die als 2D symbool half onder de tafel geschoven staat, effectief automatisch door het tafelblad verborgen wordt. Zo slim kunnen we dit in SketchUp of AutoCAD niet maken … 


figuur: in het vergaderzaaltje bij C3A staan ondertussen deze set VITRA – Maarten Van Severen meubels opgesteld - niet enkel fictief in het REVIT-model, maar ook in ’t echt !

We zijn in REVIT niet tot het uiterste gegaan, o.a. wegens tijdsgebrek (en ja, ook de tijd van de studenten die dit uitgewerkt hebben kost geld). We hadden bijv. van enkele meubels parametrische Revit-families kunnen maken, met variabele breedtes en lengtes (waar nodig). Maar … bij meubels zoals de Panton Chair en de Gargantua tuinset was dit écht niet nodig. 


Beschikbaar op C3A.net 

Ondertussen kunnen C3A-Userclubleden deze vernieuwde bibliotheek in AutoCAD.dwg formaat (geassembleerd in de C3Acad-biliotheek-tool), maar ook in SketchUp.skp én REVIT.rfa – formaat downloaden van C3A.net, en vanaf 2012 maakt dit integraal deel uit van de C3A-Extensies, beschikbaar voor alle C3A-Userclubleden.