C3A Wijzerartikel
Dit artikel verscheen in de C3A wijzer
XREFs in de nieuwe Autodesk 2004 software
XREF’s of de eXternal Reference techniek is al lang in AutoCAD beschikbaar, zowel in de LT en de full AutoCAD, en wordt ook steeds belangrijker in ADT. Toch blijken veel gebruikers deze techniek niet of veel te weinig toe te passen, of zijn heel wat tips & trics niet gekend. Met de nieuwe AutoCAD 2004 en ADT2004 release zijn er enkele nieuwe vaardigheden bijgekomen!
Xref’s als variante op blocks
External References kunnen als varianten ipv blocks gebruikt worden, waarbij symbolen aangekoppeld worden aan een hoofdtekening zonder dat de geometrie in de DWG opgenomen wordt. Xref’s als variante voor Blocks gebruiken kan wel wat voordelen hebben:
- De elementen worden automatisch herladen en eventueel geherdefinieerd bij het openen van de overkoepelende tekening
- De deeltekeningen of elementen kunnen gemakkelijk als onderdeel bewerkt of aangepast worden zonder de overlast van teveel andere elementen
- De overkoepelende tekening is veel compacter op de disk (qua omvang)
Heel praktische voorbeelden hiervan zijn plot-composities die diverse deeltekeningen verzamelen tot één geheel.
Xref’s als onderlegger
Een External Reference kan ook als “Overlay” aangekoppeld worden, met de bedoeling die tekening als onderlegger te gebruiken. Daarbij kan het voorkomen van de geometrie van die Xref geregeld worden, met specifieke instellingen omtrent wat en hoe precies gepresenteerd wordt. Vooral bij dit gebruik zijn de opties zoals Demand Load Xref’s met Copy Enabled én VISRETAIN van het grootste belang om dit goed te kunnen toepassen. Bij deze techniek zijn zelfs circulaire referenties mogelijk, en gaat een XREF maar één nivo diep.
Heel praktisch kan deze techniek uitstekend gebruikt worden om technische plannen uit te werken, met het bouwplan als onderlegger.
Nieuw met de release 2004
Met de AutoCAD/ADT release 2004 zijn een aantal nieuwe faciliteiten bij het gebruik van XREF’s voorzien:
- In de Status Bar komt een XREF Icon indien een Xref aangekoppeld is, en met een muisklik komt men aldus in de XREF Manager terecht.
- XREFNOTIFY controleert de meldingen bij updates of ontbrekende XREF’s en kan met Balloon Messaging de gebruiker hierop attent maken.
- De Xref Manager biedt heel wat betere status-meldingen.
- Bij het aankoppelen van een Xref kan nu gemakkelijk een Relative Path naar de externe file gekozen worden.
- het nieuwe XOPEN commando zit verwerkt bij r2004 in de XREF Manager dialoogbox (zie de OPEN knop). Een andere wijze om snel een Xref te openen kan door een geselecteerde XREF met de rechtermuisknop aan te klikken en OpenXref in de context-menu te kiezen.
- De DRAWORDER blijft met de release 2004 nu gelukkig ook overheen de XREF’s gerespecteerd!
de Project Navigator in ADT
De nieuwe Project-Navigator in Architectural Desktop 2004 is een uitstekend voorbeeld van het gebruik van Xref’s om een totaal gebouwmodel op te bouwen via verschillende deeltekeningen. Wij gebruikten deze opbouw via Xref’s al met ADT3.3 , maar met ADT 2004 is daar nu een heel efficiënte Project Navigator bijgekomen!
Xref ondersteuning in Buzzsaw
Ook de ProjectPoint-applicatie die de Buzzsaw Webfolders beheert kan prima overweg met Xref’s... Bij het Editeren van zo’n Xref-drawing vanuit de webfolder worden vanzelf ook alle referenties mee uitgecheckt, en bij het heruploaden weet het systeem nog welke Xrefs’ eventueel aangepast zijn en opnieuw moeten geupload worden!
In de marge
Voor het bouwverlof werden nog enkel C3A-workshop specifiek rond deze XREF-techniek verzorgd. Alle deelnemers hebben zeker heel wat opgestoken tijdens deze praktische sessies, en op aanvraag kunnen we dit nog wel eens herhalen...