2005
4

C3A Wijzerartikel

Dit artikel verscheen in de C3A wijzer

Van start met REVIT Building. Praktische implementatie van Revit in de architectenpraktijk

oktober 2005

Van de paar duizend CAD-gebruikers in de C3A-Userclub is al een ganse groep het stadium van AutoCAD als louter digitale tekenplank ontgroeid. De afgelopen zes jaar hebben steeds meer ontwerpers de voordelen van slimmere tekeningen via de AEC-Objecten van ADT ontdekt. Ook arch. Danny Plaetinck was goed gelanceerd met ADT en was met ADT veel productiever geworden dan met gewone AutoCAD-tekeningen. Danny Plaetinck heeft onlangs echter ook Revit ontdekt en kan al na de eerste paar maanden ervaring duidelijk verslag brengen van de positieve impact in zijn praktijk. Wil je dit door arch. Danny Plaetinck zelf eens horen vertellen, dat kan: op de komende Autodesk-conferentie op 12 oktober komt hij dit heel praktisch toelichten met enkele voorbeelden en zijn eigen ervaringen uit de praktijk.

ArchitectenBuro Plaetinck en De Muynck

Danny Plaetinck studeerde in 1983 af als architect in Sint Lucas Gent, waarna hij samen met zijn echtgenote, architect Lieve De Muynck een eigen zelfstandige praktijk uitgebouwd heeft. Een typisch architectenburo zoals er veel zijn in Vlaanderen, waarbij de architect(en) toch wel bijzondere aandacht aan hun IT-instrumenten besteden.

Al in 1990 werd de toenmalige AutoCAD release 10, bijna direct erna gevolgd door de release 11 in het kantoor goed in gebruik genomen. Danny was er ook vroeg bij om de stap naar Architectural Desktop te nemen: vanaf ADT2, met AutoCAD 2000, werd al overgeschakeld naar Architectural Desktop en vanaf ADT3.3, na een C3A-cursusreeks werd ADT sedert halfweg 2001 steeds beter ingezet bij het uitwerken van al hun architectuurprojecten. 

Figuur: de eigen woning van architecten Danny Plaetinck en Lieve De Muynck illustreert hun bouwstijl, wat ook de stijl is van het eerste project dat ze in Revit uitgewerkt hebben...

In mei 2005, op de C3A-infosessies bij de lancering van AutoCAD/ADT2006, krijg Danny Plaetinck voor het eerst op anderhalf uur een presentatie van REVIT Building 8. Net zoals bij vele C3A-Userclubleden die deze sessies gevolgd hebben liet dat nogal wat indruk na, en de beslissing werd snel genomen. ADT werd ingeruild voor REVIT Series (de combinatie van AutoCAD én Revit Building), en nog net voor het bouwverlof, op zaterdagen in juni/juli, volgde Danny de C3A-vijfdaagse basiscursus Revit. Al na enkele cursusdagen was zijn eerste bouwproject met Revit een feit...

Revit-Motivatie

De subtitel van de C3A-Revit-presentatie in mei “Work the Way You Think” vertaalde vrij goed de motivatie om van ADT naar Revit te switchen. De werkwijze waarop met Revit een architectuurproject bedacht en uitgewerkt wordt sluit perfect aan bij de denkwereld van de architect, waarbij in 3D een virtuele maquette van het project uitgewerkt wordt.

Vanaf de eerste schetsen werkt men in 3D en de software nodigt echt uit om meer bezig te zijn met het ontwerp zelf en het bouwen ervan in 3D in de plaats van zelf lastig tekenwerk te moeten uitwerken. Soms moeilijke architectuur-onderdelen (zoals trappen, vliesgevels, …) zijn echter verbluffend eenvoudig via Revit in 2D te schetsen en te beschrijven, waarmee Revit dan toch een uitstekend gedetailleerd compleet 3D-model bouwt. De opmaak van de aanzichten (met automatische inkleuring en schaduwweergave) en de creatie van de meest complexe doorsnedes verloopt verbluffend eenvoudig.

Een heel belangrijk criterium voor Danny Plaetinck was dat degelijke, goed gedocumenteerde en afgewerkte bouwplannen uit het Revit model moesten kunnen afgeleid worden. Revit maakt echter snel duidelijk dat niet enkel de plannen maar vooral ook de doorsnedes bouwtechnisch uitstekend gedetailleerd worden, met de juiste bouwknoop-aansluitingen. Vloeren, daken en wanden weten veel beter dan in ADT hoe ze gedetailleerd moeten getekend worden en hoe ze op elkaar moeten aansluiten. Revit presenteert zich bovendien als een hulpmiddel om tot een consistente constructie te komen : tools zoals het al dan niet tonen van onder- of bovenliggende niveaus, het koppelen van draagstructuren aan wanden en vloeren, .., zijn zeer welkom in de conceptuele aanpak van het project. 

Met Revit wordt één virtuele maquette gebouwd, waar alle zichten (plannen, gevels, doorsneden, perspectieven) uit afgeleid worden. Ook de stuklijsten of meetstaattabellen zijn specifieke zichten op het gebouwenmodel. Wanneer een aanpassing eender waar of wanneer wordt aangebracht, dan wordt die wijziging in alle zichten automatisch doorgevoerd.

Eerste Revit-Project

Het eerste project dat in Revit compleet uitgewerkt werd is een moderne, compacte woning. Al na een paar dagen cursus was het project al stevig aangezet in Revit, en eigenlijk werd heel vlot het volledige bouwdossier (incl. fundering/rioleringsplan, inplanting en ligging, … ) compleet in Revit afgewerkt. 

Figuur: grondplan en verdieping

Figuur: compleet automatisch gegenereerde doorsnede

Figuur: 3D perspectief

Fragment doorsnede, met de automatische detaillering en bouwknoopaansluitingen...

Interoperabiliteit met AutoCAD

Een heel interessant aspect was de uitstekende uitwisselbaarheid met AutoCAD: er kunnen niet enkel AutoCAD DWG’s in Revit gebruikt worden bij de uitwerking van het project (zoals het inplantingsplan en details), maar het bouwplan als eindresultaat kan perfect geëxporteerd worden naar een gewone, uitstekend georganiseerde AutoCAD DWG, waar dankzij de LayerConversietabel uit de BE-localiser automatisch alles op de juiste layers conform ons afsprakenstelsel getekend wordt. Dit houdt alle mogelijkheden open voor distributie van de tekeningen naar de andere bouwpartners.

Figuur: achtergevel met automatische schaduwlijnen


In de marge

Op de achterkaft van deze C3A-Wijzer zie een afdruk van Revit Building 8 in actie, met het volledige bouwdossier-plan van dit project in beeld. Zo’n plotvoorbereiding in Revit is effectief een combinatie van alle gewenste zichten, zeker voldoende gedetailleerd en afgewerkt in Revit om een goed bouwplan af te leveren.

En … als achteraf om het even waar nog iets moet worden gewijzigd, in een plan- snede- of 3D-zicht, dan wordt dit vanzelf in alle zichten én dus ook op het finale bouwplan vanzelf doorgevoerd!