C3A Wijzerartikel
Dit artikel verscheen in de C3A wijzer
Solar Decathlon 2011 Team UGent met REVIT
Team Belgium, een groep studenten architectuur van de Universiteit Gent werd als enige Europese team geselecteerd om deel te nemen aan de internationale US DOE Solar Decathlon 2011 wedstrijd. De opdracht bestaat uit het ontwerpen en realiseren van de meest effectieve en aantrekkelijke zero-energy woning op zonne-energie. In het najaar van 2011 realiseren zij hun E-Cube op de National Mall te Washington DC in competitie met 20 andere teams wereldwijd.
Team Belgium Ghent University.
Een groep studenten en begeleiders van de universiteit Gent faculteit ingenieurswetenschappen waaronder de vakgroepen architectuur, bouwkunde en toegepaste thermodynamica, zijn met hun E-Cube woning geselecteerd om deel te nemen aan de US Department of Energy Solar Decathlon.
De Solar Decathlon is een wedstrijd waarbij de Amerikaanse US Department of Energy universitaire teams vanover heel de wereld uitdaagt tot het ontwerpen en realiseren van een woning die volledig werkt op zonneenergie. De wedstrijd is aan haar 5e editie toe en vindt 2-jaarlijks plaats in Washington DC. Na 2 selectieronden waar tientallen universiteiten zich voor hebben ingeschreven zijn er uiteindelijk 20 teams geselecteerd. Er zijn 16 teams uit de VS, naast teams uit Canada, Nieuw-Zeeland en China. Team Belgium Ghent is als enige Europese team geselecteerd en verdedigt dus zowel Gentse, Vlaamse, Belgische en Europese eer.
Kracht van de zon.
Het doel van de wedstrijd is het demonstreren van de kracht van de zon. De teams moeten een woning ontwerpen, bouwen en tijdens de wedstrijd beheren en laten functioneren. Daarnaast moeten de woningen aantrekkelijk zijn zodat mensen overtuigd worden van de mogelijkheden van clean-energy producten.
Decathlon of Tienkamp.
De wedstrijd heet de Solar Decathlon. Het is een tienkamp waarbij punten worden gegeven op 10 verschillende disciplines. Wie op het einde van de wedstrijd het meeste punten heeft, wint de competitie.
Zo zijn er enkele puur objectieve wedstrijden zoals het meten van het binnenklimaat en de performantie van bv de keukentoestellen. Daarnaast zijn er enkele wedstrijdonderdelen die subjectief worden beoordeeld waaronder de architectuur van de woning en de manier waarop over de woning wordt gecommuniceerd. Andere wedstrijden zijn er om te bewijzen dat de woningen echt leefbaar is. Zo moet er een dinnerparty worden georganiseerd worden en moet aangetoond worden dat bv. handdoeken in een bepaalde tijd kunnen worden gedroogd.
Betaalbare nulenergiewoning
Team Belgium heeft voor zichzelf als hoofddoel het ontwerpen en realiseren van een betaalbare nulenergiewoning gesteld. Onder nulenergiewoning verstaan we dat de woning alle energie die ze verbruikt zelf opwekt, in dit geval door de kracht van de zon. In vorige edities van de wedstrijd is meermaals bewezen dat nulenergiewoningen technisch realiseerbaar zijn, de moeilijkheid zit hem in de betaalbaarheid.
De naam van de woning is E-CUBE. E staat voor Energie, Cube is afgeleid van de vorm van de woning, een compact kubusachtig volume. Hoe compacter een woning, hoe beter de energieprestatie. De woning is gesloten zodat ze kan worden ingepast in bv. een stedelijke context. Ze heeft 3 openingen: zuiden, oosten en een groot dakraam. Het dakraam zorgt voor een unieke lichtinval in de woning en hoewel ze zeer gesloten is, baadt de woning in het licht. In het interieur is de stalen structuur deels zichtbaar. De woning is opgevat als een open plan waarbij ruimtes die moeten kunnen worden afgesloten zoals slaapkamers en badkamer opgevat zijn als dozen/boxen die op zichzelf staan en dus ruimtelijk en akoestisch kunnen worden afgesloten.
Fig.: enkele interieur-renderings van de E-Cube woning
C3A als Consultancy Partner
Fig.: op de Solar Decathlon Website van het Team Belgium kan je de evolutie verder blijven volgen …
Gezien de Solar Decathlon organisatie een samenwerking tussen onderzoeksinstellingen en de industrie nastreeft, en omdat de woning volledig zelf dient gefinancierd te worden, werden allerlei sponsors en partners gezocht om dit project te steunen. Daarenboven zijn Autodesk Revit en Autodesk 3ds Max de vereiste ontwerp-documentatie en visualisatie tools (verplicht door US Department of Energy ) om te worden gebruikt door alle teams. Vandaar dat C3A aangezocht werd om dit team te ondersteunen door het aanbieden van opleidingen rond deze software.
Ondertussen hebben acht deelnemers uit het Team Belgium de basiscursus REVIT bij C3A gevolgd en zijn ze hun project als een BIM-model aan het uitwerken in Revit. De deelnemers hebben ondertussen ook begrepen dat deze REVIT-knowhow niet enkel voor dit Solar Decathlon project maar ook voor hun verdere loopbaan als ingenieur/architect heel nuttig zal zijn !