C3A Wijzerartikel
Dit artikel verscheen in de C3A wijzer
REVIT Architecture 2009 Room en Area berekeningen
Momenteel gebruiken de meeste architect-ontwerpers Revit Architecture wel vooral om sneller en beter alle tekeningen te produceren maar Revit biedt meteen véél meer. Het complete gebouwenmodel, dat steeds gedetailleerder in 3D gemodelleerd wordt, kan compleet in meetstaattabellen weergegeven worden. Niet enkel alle gebouwelementen en materialenmeetstaten kunnen uit de Revit-maquette afgeleid worden, maar de Rooms of Ruimtes in Revit bieden automatisch heel nuttige informatie.
U hebt toch ook nog een statistisch formulier of een EPB-berekening (met alle nodige oppervlaktes en volumes) van uw bouwproject moeten maken ? En het mooiste van al is: deze info is beschikbaar vanaf het eerste ontwerp, waarbij alle aanpassingen in uw project meteen doorgerekend worden. Om meteen nuttige ontwerpbeslissingen te kunnen nemen...
REVIT=BIM
REVIT is in eerste instantie een Building Information Modelling systeem, waarmee een virtuele maquette van het ontwerp gebouwd wordt. Omdat het doelgericht is ontworpen voor het modelleren van bouwkundige informatie (BIM) wordt iedere wijziging – op ieder tijdstip en op iedere plek - automatisch gecoördineerd door uw hele project heen. Hierdoor zijn uw ontwerpen en uw documentatie altijd gecoördineerd, consistent en compleet.
Iedere Revit gebruiker heeft van bij z’n eerste project ook al door dat niet enkel de tekeningen (zowel 2D plannen, doorsneden en gevels, ook alle 3D zichten) , maar ook de meetstaattabellen automatisch mee evolueren met het uitwerken van het ontwerp. Heel nuttig voor de bouwelementen- en materialen meetstaat, maar uiteraard ook voor de beschikbare oppervlaktes en volumes.
Rooms en Areas
Een speciale voorziening in Revit zijn de Rooms, die automatisch in het project gevormd worden. Doordat Walls, Floors, Roofs, Ceilings (en andere zelf te definiëren bouwelementen) Room-bounding kunnen zijn, kan Revit vanzelf de binnenruimte van de lokalen vormen en dimensioneren.
Via settings kan de juiste begrenzing van deze ruimtes ingesteld worden, en voorzieningen zoals Room Separation Lines laten heel eenvoudig toe Rooms op te delen of te begrenzen zoals gewenst. Via de Area techniek kan heel specifiek in plan de zone van de oppervlakte naar wens gepositioneerd worden.
Rooms beschikken automatisch over allerlei informatie, zoals oppervlakte, omtrek en volume, maar men kan om het even welke extra parameters aan deze ruimtes toekennen (zoals type wand-, vloer- of plafond-afwerking, verwarmingstype, enz.). Via de Scheduling techniek van Revit is dan een dynamisch numeriek zicht op alle rooms beschikbaar, waar de oppervlakte- en volume-totalen eenvoudig en efficiënt in te presenteren zijn.
Via de Room/Area Export-techniek kan ook een HTML-rapport gegenereerd worden, met een gedetailleerde weergave van de lokalen en hun oppervlaktes, met een gedetailleerde weergave (zowel grafisch als rekenkundig) van de berekende oppervlakken. Zie de figuren op deze pagina met zo’n voorbeeld van de centrale hal en het Atelier in het C3A-Gebouw. Bereken de oppervlaktes en volumes van zo’n ruimtes anders maar eens zonder Revit ... dan weet je meteen wat Revit hier kan betekenen.
Nieuw in REVIT 2009
Vanaf de release 2009 worden Rooms in Revit nu ook in Sections grafisch juist weergegeven, met de juiste volumeberekeningen tussen de Walls, Floors en Roofs/Ceilings. En in de Sections kunnen nu ook, net zoals in plattegronden, Color Schema’s en hun legendes toegepast worden. Zie de voorbeelden op deze pagina’s.
Aanvullend op deze Rooms & Area berekeningen is ook een Export naar een gbXML-bestand beschikbaar (ook geoptimaliseerd met de release 2009), waar dan meteen ook alle omhullende oppervlakken met alle materiaaleigenschappen in terecht komen. Kwestie van deze info nog eens om te vormen naar een gepast EPB-view conform de wensen van de Vlaamse Overheid...
In de marge
Zie voor meer info de revit pagina waar we nu al een drietal jaar heel wat info omtrent Revit en onze gelocaliseerde C3A-invulling bundelen. Daar vindt u ook een overzicht van de vele C3A-infosessies, cursussen en workshops rond deze software.