C3A Wijzerartikel
Dit artikel verscheen in de C3A wijzer
Ontwikkeling Bedrijvencentrum Noeveren
Vooral voor allen die dachten dat Revit enkel voor de gewone woningbouw of appartementsbouw zou geschikt zijn, hierbij een voorbeeld uit de praktijk waar Revit perfect bij de projectontwikkeling van industriële bouwcomplexen ingezet wordt. Het ontwerp van dit project is van de hand van Paco, Paul Cornelis, met o.a. SketchUp en Revit, en het uitvoerend tekenwerk is gerealiseerd door Het Tekenhuis, Jan Van Sichem, met Revit.
Paco – Paul Cornelis
Paul Cornelis is eigenaar van het bedrijvencentrum “Hoek 76” en “Noeveren 56” te Boom. Beide sites hebben samen een oppervlakte van ongeveer 9 ha. Paco verhuurt industriële units met een dienstenpakket, met of zonder burelen, met oppervlaktes van 50 tot 1000m². Om in te spelen op de snel wisselende ruimtebehoeften van bedrijven kunnen de units per maand van gebruiker wisselen. Dit vraagt een goede organisatie en goede opvolging betreffende het beheer van de gebouwen. De eigen groei moet goed opgevolgd worden en de gebouwen moeten dan ook voldoen aan de flexibele behoeften van deze tijd. De behoefte groeide dan ook om die gebouwen optimaal softwarematig te beheren én om zelf de gebouwen te “ontwikkelen”.
Eind 2004 kwam Paul in contact met Autodesk op de CAD-beurs te Kortrijk, waar hij blijkbaar alle CAD-aanbieders bezocht om zijn probleem uit de doeken te doen. Gevolg was dat hij in januari 2005 zo’n Revit-kennismakingsessie bij C3A volgde, en een paar maanden later, april-mei 2005, zat Paul in de vijfdaagse C3A-Revit-basiscursus. Tegen het einde van deze cursus was zijn eerste industriebouw met Revit uitgewerkt! De bouwprojecten bij Paco bleven toenemen, en vlug ontstond de nood aan meer Revit-knowhow én Revit-assistentie. Via C3A kwam Paco een jaartje later in contact met “Het Tekenhuis”...
Het Tekenhuis – Jan Van Sichem
Het Tekenhuis is een bouwkundig tekenbureau voornamelijk gericht op architect assistentie, opgericht door Johnny Fockenier en Jan Van Sichem. Jan werkte in 2005 nog met AutoCAD LT 2005. Alhoewel de klemtoon lag op 2D tekenwerk, groeide de behoefte naar 3D op algemene aanvraag van het uitbreidende cliënteel. Jan volgde in januari 2006 (precies een jaar nà Paul Cornelis) ook zo’n C3A-Revit kennismakingsessie, met gevolg dat ook Jan in de periode april-mei 2006 de C3A-Revit vijfdaagse basiscursus volgde. In juni werkte Jan, met succes, een eerste voorontwerp uit van een woonproject met 12 appartementen.
In augustus 2006, op vraag van Paul Cornelis naar Revit-assistentie voor de uitwerking van zijn project, werd via C3A het Tekenhuis van Jan Van Sichem en Paco met elkaar in contact gebracht. Een maand later was een vruchtbare samenwerking gestart, waardoor Jan Van Sichem bijna full time met Revit aan de slag kon.
Revit: meer dan tekenen alleen
Paul Cornelis had direct begrepen dat Revit heel wat meer is dan een tekenpakket. Bij de ontwikkeling van zijn projecten kwamen snel de voordelen van Revit naar boven. Tijdens de ontwerpfase kon hij al direct de kosten van het gebouw controleren, konden de gebruikers van het nieuwe gebouw met goed ruimtelijk inzicht meevolgen en hun inbreng doen in het concept. Ook de onderhandelingen met de aannemers verliep vlotter vanwege de goede voorstellingsmogelijkheden die Revit heeft en die eveneens heel bruikbaar zijn voor de commercialisatie.
Na zijn eerste Revit-realisaties, o.a. door de aankoop van extra gronden, dienden bestaande gebouwen gerenoveerd te worden en werden nieuwe industriegebouwen met woningen gepland. Het was een grote stap vooruit toen Jan Van Sichem in contact kwam met Paco: met veel inzet en gedrevenheid van Jan had Paco ineens een “Tekenhuis in huis”. Met de gebundelde kennis van Jan en Paul kwam de ontwikkeling van het nieuwe project Noeveren makkelijker en sneller tot stand: een echte win-win situatie.
Samenwerking met Autodesk AutoCAD, Inventor en Google SketchUp
Voor het recentste project “Noeveren 56”, aan de oever van de Rupel in Boom op een voormalige steenbakkerij-site, heeft Jan Van Sichem al het tekenwerk (met Revit) op zich genomen, alsook het op plan zetten van de bestaande gebouwen. Toch werden ook andere instrumenten ingeschakeld om zo’n project efficiënt uit te werken.
Paul had ondertussen (ook via C3A) SketchUp leren kennen, en voor de inplanting van de omgeving werd dankbaar én heel efficiënt gebruik gemaakt van SketchUp PRO. Na enkele uren tekenen op een layer grondplan van de buurt en op een luchtfoto (van Google Earth geplukt) stonden alle bestaande bouwvolumes op plan. Met een aantal mogelijke verschillende volumestudies konden ze het nieuwe project gaan voorstellen aan alle betrokken partijen. Deze omgevings-volumeschetsen vanuit SketchUp kan Jan perfect importeren in Revit, en werden als basis gebruikt voor het meer bouwtechnisch detailleren van deze bouwblokken.
Voor bepaalde bouwdetaillering werd ook Autodesk Inventor ingeschakeld. Paul Cornelis had al wat ervaring met deze software, en bij enkele specifieke industriegebouwen werden speciale dakspanten gebruikt die vlotter in Inventor dan in Revit uit te werken waren. Gelukkig konden ook die Inventor-bestanden perfect geïmporteerd worden in Revit om dit als component aanvullend in het complete gebouwencomplex te kunnen integreren.
Figuur: volume-ontwerpstudie in SketchUp PRO
Figuur: geïmporteerde spanten vanuit Inventor
Praktische uitwerking van het project in Revit
Het feit dat dit een vrij omvangrijk project zou worden impliceerde dat er goed moest worden nagedacht over file management en het integreren van de verschillende tekenpakketten die ter beschikking waren. Hierin speelt Revit duidelijk de centrale rol, ondersteund door Sketchup, AutoCAD en Inventor. Concreet betekende dit dat alle tekenbestanden werden vastgekoppeld aan één centrale Revit-Masterfile via file linking van dwg’s, rvt’s, sat’s, skp’s en jpg’s.
Een interessant document binnen een masterplan als dit is een inplantingsplan met een luchtfoto als onderlegger. Revit maakt het hier mogelijk om een jpg binnen te lezen, in dit geval een luchtfoto gesponsord door Google Earth. Voor de contouren en hoogtematen van het terrein werd vertrokken vanuit de digitale opmeting van de landmeter, aangeleverd in AutoCAD. De hoogtelijnen konden zonder problemen worden ingelezen in Revit dmv de toposurface functie.
Figuur: overzicht van het gehele project in Revit
Figuur: interieurzicht in een magazijn-hal.
De verschillende gebouwen werden allen als aparte Revit-files vrij gedetailleerd uitgewerkt. Sommige zijn dus bestaande, te renoveren gebouwen, andere zijn nieuwe ontwerpen.
De eerste aanzet/ontwerpstudie voor het onthaal-gebouw op het terrein valt op door zijn ronde vorm, die verwijst naar de vroegere ronde opslagsilo’s voor stookolie die overal verspreid waren in de buurt. Door zijn opvallende cirkelvormige vorm, de plaats van inplanting en de functie die dit volume krijgt, is dit gebouw een herkennings- en aantrekkingspunt.
Figuur: het ronde onthaalgebouw in Revit
Figuur: area-plan perceelsindeling
Om gemakkelijker alle oppervlakte-berekeningen van het terrein te kunnen berekenen, bijv. ook hoeveel neerslag op welke al dan niet verharde ondergronden terecht komt, werd de site aangelegd dmv floors ipv de typische subregions, zodat gemakkelijk Schedule Views of meetstaten erop konden uitgewerkt worden.
Een belangrijke meerwaarde bij dit project is de relatie wonen-werken. Er is een grote behoefte vanuit de kleine ondernemingen om zo dicht als mogelijk bij hun beroepsactiviteit te kunnen wonen. Door hun bedrijfsactiviteit zijn vele kleine ondernemingen verplicht zich te vestigen in daartoe bestemde kmo-zones. Een doorgedreven park- en omgevingsmanagement van zo’n bedrijventerrein is daarom ook van onschatbare waarde.
Figuur: Bovenzicht met Google Earth luchtfoto als onderlegger
Work in Progress
Figuur: rendering in Revit
Dit project is nog steeds in voorontwerpfase. Enkel de renovatie van één bepaalde blok is reeds omgezet in een afgewerkte bouwaanvraag en wordt eerstdaags bij de juiste instantie ingediend. De kadastrale onderverdeling is reeds een notarieel feit en zal niet meer gewijzigd worden. Dit impliceert dat de ontworpen gebouwen ook effectief zo zullen gebouwd worden zoals ze ontworpen werden, wat niet wegneemt dat de indeling of detaillering niet nog kan aangepast worden.
Voor Paco nv stopt het tekenen met Revit niet bij de oplevering van de gebouwen. Revit wordt verder gebruikt om de gebouwen later te gaan beheren. De data-informatie die je kan meegeven aan het parametrisch tekenen zijn van grote waarde in het verder beheer van de gebouwen, ook de vergunningsaanvragen voor de gebruikers in die gebouwen kunnen via Revit worden gemaakt.
Win-Win situatie
Met een jaar verschil zijn zowel Paul Cornelis als Jan Van Sichem goed met Revit gelanceerd via C3A. Ze hebben niet enkel een vijfdaagse C3A-basiscursus Revit gevolgd, maar hebben ook enkele vervolmakingsessies (zoals de C3A-Revit Family Day en de tweedaagse C3A-Revit Family Editing cursus) gevolgd.
De C3A-Userclub heeft er ook voor gezorgd dat ze met elkaar in contact kwamen: ook zo’n aspecten worden heel bewust vanuit C3A gestimuleerd, waardoor dit voor alle partijen een echte win-win situatie is.
Zie de respectievelijke websites van Paco en het Tekenhuis, waar je alle verdere contactgegevens van Paul en Jan kan terugvinden.