2004
1

C3A Wijzerartikel

Dit artikel verscheen in de C3A wijzer

GWM architecten te Gent

januari 2004

De grootste groep C3A-Userclubleden wordt nog steeds gevormd door de vele architectenburo’s die Vlaanderen rijk is. Dit zijn dikwijls relatief kleine teams die o.a. dankzij hun informaticasysteem toch omvangrijke projecten aankunnen en regelmatig opvallende resultaten boeken.

Het GWM architectenteam te Gent is zo’n buro dat met enkele vaste medewerkers en enkele freelance-medewerkers toch heel wat realisaties aanpakt. Regelmatig wordt ook deelgenomen aan wedstrijdprojecten, waarbij de creativiteit én de voorstellingstechniek, ondersteund door het CAD-systeem, heel belangrijk is. In dit artikel wordt ter illustratie een recent ontwerp gepresenteerd (waarmee GWM als laureaat uit de bus gekomen is), en op de achterkaft van deze C3A-Wijzer kan je nog een 3D-visualisatie van een ander wedstrijdproject bekijken.

Het atelier

GWM architecten, waar Gustavo Mulhall zowat fungeert als ervaren dirigent, telt vier architecten en de “vliegende brigade”, bestaande uit nog 3 architecten, 1 binnenhuisarchitecte, 1 ingenieur en tal van mensen uit andere disciplines die aangesproken worden in functie van de verschillende projecten. Het atelier valt niet meteen op in het straatbeeld van de Parklaan in Gent. Niets laat vermoeden dat hier een architectenbureau huist.

Gustavo Mulhall, van Argentijnse afkomst, heeft een vrij opvallende levensloop achter de rug. Voordat hij zich ging toeleggen op zijn studies architectuur, was hij onder meer diender voor een gespecialiseerde aannemer in gevelwerken. Nadat hij op zestienjarige leeftijd met zijn ouders in België aankwam en hier zijn secundaire studies moest afmaken, werkte hij nog als ‘roadie’, ontwierp hij auto-onderdelen bij een autorenstal en maakte hij verschillende sculpturen en beeldhouwwerken... 

“Het was in 1993 dat ik, na enkele jaren medewerking aan grote projecten, GWM architecten oprichtte. Ik deed dit in overleg met andere architecten uit binnen- en buitenland die ervaring putten uit hun activiteiten als medewerkers en projectleiders bij verschillende bureaus. Vandaag profileert GWM zich als een gemeenplaats van een werkgroep waar iedere deelnemer ten volle zijn individuele capaciteiten ontplooit in het speelveld van de groep”.

Op de lijst van projecten waar GWM aan samenwerkte, vinden we naast particuliere en commerciële volumes ook openbare werken terug zoals het Provinciehuis en het Museum van Sierkunst in Gent, het Vlaams Parlement, maar ook binneninrichtingen en buitenlandse projecten in Frankrijk en Zwitserland.

Scholengemeenschap Minneplein

Figuur: situering project Basisschool De Mote te Ieper

Eind vorig jaar heeft GWM architecten deelgenomen aan het wedstrijdproject Open Oproep Vlaamse Bouwmeester voor het project Scholengemeenschap te Ieper. Het project betreft een schetsontwerp voor een nieuwbouw basisschool (kleuter en lager) aan het Minneplein te Ieper. Opdrachtgever is het Gemeenschapsonderwijs, afdeling infrastructuur regio West. Misschien nuttig om te vermelden dat ook het Gemeenschapsonderwijs (per provincie) aangesloten is bij de C3A-Userclub.

Figuur: ontwerpschets doelstelling

Na een duidelijke ruimtelijke bouwplaatsanalyse werd als doelstelling de campus als een “gemeenschap van gemeenschapsscholen” vooropgesteld. Via eerder rudimentaire 3D-CAD-ontwerpstudies die schetsmatig én via Photoshop afgewerkt worden, wordt de ruimtelijke sfeer van de nieuwe campus geschetst. In een dergelijk voorontwerp wordt het gebouw nog helemaal niet in detail uitgewerkt, maar de sfeerbeelden helpen het ontwerp verduidelijken.

Figuur: inplanting

Het schoolgebouw moest naast zijn primaire functie ook op de stedenbouwkundige schaal goed functioneren, d.w.z. dat het nieuwe schoolgebouw eigenlijk moet functioneren als generator voor het reorganiseren van de gehele campus.

Figuur: binnenkomen

Het grootste deel van de klassen zijn gelijkvloerse klassen die zich repeteren in een langwerpige balk langs het “Minnehof”, met een heel typisch bedoelde ruimtelijke impact.

Figuur: voorgevel

Figuur: ruimtelijke doorsnede

De illustraties op deze pagina bieden een indruk van de vrije, schetsmatige wijze waarop dit voorontwerp uitgewerkt en voorgesteld werd. Merk op dat, aanvullend op zo’n CAD-studies, ook een klassieke maquette haar nut blijkt te hebben...

figuur: 3D CAD-studie, schetsmatig in Photoshop bijgewerkt

Figuur: 3D-overzicht resultaat

Informatica-uitrusting

GWM beschikt over slechts een drietal CAD-werkposten, uitgerust met Architectural Desktop 2004 (mét Subscription Program, zodat ze straks aan de slag gaan met ADT2005). Er is ook één 3D Studio VIZ beschikbaar. CAAA vzw verzorgt in dit buro niet enkel deze CAD-software en de bijhorende C3A-Extensies en Services, maar ook de hardware en de Internet-connectie wordt door CAAA vzw up-to-date gehouden.


In de marge

Blijkbaar heeft GWM nog niet de tijd gevonden om hun eigen website in detail uit te werken. In het kader van de C3A-InternetService is wel al de weblokatie http://www.gwm.be gereserveerd, en daar vindt u voorlopig enkel de contactgegevens van dit buro. Gezien GWM zelf hun website wil uitwerken, zal het nog wat afwachten zijn totdat de medewerkers zelf eens tijd vrijmaken om dit aan te pakken. Is ook dit niet heel typisch voor zo’n Vlaams Architectenburo?