C3A Wijzerartikel
Dit artikel verscheen in de C3A wijzer
Deschacht verwerkt VMSW-codering in eigen BIM-bibliotheek
Het gebruik van Building Information Modelling wordt alsmaar populairder bij bouwprofessionals. Een van de redenen hiervoor is dat 3D BIM-modellen garant staan voor een correcte uitvoering van ontwerp, installatieplan, lastenboek en prijsberekening.
Dit verhaal illustreert nogmaals dat de werkmethodiek zoals die bij C3A gepromoot wordt bedoeld is voor àlle bouwpartners: architecten, studiebureaus, uitvoerder en bouwproductfabrikanten.
Inspirerende samenwerking tussen Woema, C3A en Deschacht.
Het gebruik van Building Information Modelling – Bouwwerkinformatiemodel in het Nederlands – wordt alsmaar populairder bij bouwprofessionals. Een van de redenen hiervoor is dat 3D BIM-modellen garant staan voor een correcte uitvoering van ontwerp, installatieplan, lastenboek en prijsberekening. Het Gentse houtbouwbedrijf Woema vroeg Deschacht om de VMSW-codering te verwerken in haar BIM-bibliotheek. We vroegen Nils Detemmerman, BIM-coördinator en bestuurder van Woema, en Filip Roels, BIM Engineer bij Deschacht, hoe deze samenwerking tot stand kwam.
Alsmaar meer klanten maken gebruik van de BIM-bibliotheek die Deschacht – onder leiding van Filip Roels – tot nu toe samenstelde. “Deze bibliotheek past in onze strategie om een full service aan te bieden voor onder meer architecten en studiebureaus, inclusief onze eigen studiedienst. Daar BIM de afgelopen jaren ook fors won aan belang binnen de bouwsector, was het ontwikkelen van een digitale bibliotheek ook een logische stap voor Deschacht.”
De BIM bibliotheek van Deschacht onderscheidt zich enerzijds door zijn merkonafhankelijkheid. Ook componenten die we zelf niet verkopen, kunnen in het BIM-model worden ingebracht. Wij willen immers dat een volledig rioleringsplan kan ontworpen worden, inclusief waterputten of septische putten, olie- en benzineafscheiders, en alle mogelijke leidingen en hulpstukken. Anderzijds laat onze oplossing toe om correct te tekenen. Het BIM-platform beschikt echter over een zekere corrigerende intelligentie. De bibliotheek geeft zelf aan wanneer er in het ontwerp voor maatwerk wordt gekozen. Zo kan de tekenaar zelf nog beslissen om voor dergelijk maatwerk te kiezen of het ontwerp aan te passen.”
BIM-werkmethodiek: brede waaier aan voordelen.
“Het gebruik van BIM biedt gebruikers tal van voordelen”, geeft Filip aan. “Je kan projecten tot in het kleinste detail uittekenen, waarbij je met een clashdetectie eventuele problemen snel kan detecteren en oplossen. Daarnaast kun je de data in de tekeningen ook meenemen in jouw offerte, orderbevestiging en factuur. Dankzij dezelfde ‘artikelcodes’ die posten voorstellen zoals door de VMSW bepaald kunnen werfleiders achteraf makkelijk een nacalculatie uitvoeren. En ten opzichte van generieke bibliotheken heb je altijd de zekerheid dat je tekeningen maakt met componenten in de juiste afmetingen die wettelijk toegelaten én op de markt verkrijgbaar zijn.
Dit vermijdt onaangename verrassingen tijdens bouw- of infrastructuurprojecten.”
VMSW-codering in BIM-bibliotheek Deschacht.
Het aanvullen en zo intelligent mogelijk maken van de BIM-bibliotheek is voor Filip en zijn Deschacht-collega’s een stevige uitdaging. De samenwerking met externe partijen is hierbij een belangrijke piste. Woema is een Gents houtbouwbedrijf dat heel sterk gelooft in de BIM-werkmethodiehoutk. Martijn Batavia, BIM-modeleur bij deze bouwpartner, klopte bij Deschacht aan met de vraag om de VMSW-codering te verwerken in de BIM-bibliotheek. “Bij deze codering van de Vlaamse Maatschappij voor Sociaal Wonen gaat het om een standaardisatie van artikelen die voor de bouw van woningen nodig zijn”, zegt Nils Detemmerman van Woema. “In de praktijk maken ongeveer acht op de tien architecten gebruik van deze codering. De VMSW-codes en gelinkte componenten verdienen een heldere en gebruiksvriendelijke opzoekstructuur voor bouwprofessionals. Deschacht heeft ons hier fantastisch bij geholpen.”
Filip vult aan: “De eerste proefversie van onze BIM-bibliotheek, waarbij al enkele VMSW-codes verwerkt waren, was een groot succes bij onze klanten. Op vraag van Martijn en Nils gingen we aan de slag om deze codering in onze digitale bibliotheek fors uit te breiden en te actualiseren. Op die manier kon het Woema-team gebruik maken van de bestek- en meetstaatextractie van de Gentse softwareleverancier C3A. Deze tools zijn compatibel met onze bibliotheek.”.
Inspirerend driehoeksverkeer.
Dankzij de samenwerking tussen bouwbedrijf, softwareleverancier en leverancier – respectievelijk Woema, C3A en Deschacht – ontstond een synergie met een grote meerwaarde. “We werkten uitstekend samen met Filip en zijn collega’s”, blikt Nils terug. “Zij overlegden regelmatig met ons wat beter kan bij deze operatie, met praktische afspraken over hoe de codering efficiënt uitgebreid kon worden. Als aannemer willen we immers de nodige flexibiliteit behouden bij de voorbereiding van bouwprojecten, terwijl Deschacht als leverancier van bouwmaterialen voldoende in detail wil kunnen werken. Met Filip als Single Point of Contact bij Deschacht konden we meteen met een expert-ontwikkelaar sparren, zonder onnodige tussenpersonen.”
“Dit nieuwe samenwerkingstraject was voor mij als BIM-expert enorm leerrijk”, vult Filip aan. “Een klant als Woema geeft ons heel wat waardevolle info om onze BIM-bibliotheek op een duidelijke gestructureerde manier op te bouwen. De vraag vanuit Woema om de VMSW-codering toe te voegen, was voor ons trouwens een nieuwe manier van samenwerken. Vaak staan bouwpartners wat weigerachtig tegenover een BIM-samenwerking, uit vrees zich te moeten binden aan de leverancier. Dit is hier totaal niet het geval. Samen met Woema en C3A hopen we in de toekomst extra stappen te zetten qua samenwerking.”
BIM in de praktijk bij bouwpartner Deschacht
Deschacht heeft een intelligente REVIT-objecten bibliotheek uitgewerkt, een eenvoudige registratie op hun website volstaat om de uitgebreide Revit bibliotheek en handleiding gratis te kunnen downloaden. Zie https://www.deschacht.eu/engineering/bim-engineering/ voor heel wat meer details.
Zie ook dit artikel Deschacht_BIM_INFO.pdf met meer uitleg.
BIM: digiale samenwerking tussen àlle bouwpartners.
Dit artikel werd overgenomen van de Case Studies op de www.deschacht.eu website. Dit verhaal illustreert nogmaals dat de werkmethodiek zoals die bij C3A gepromoot wordt bedoeld is voor àlle bouwpartners: architecten, studiebureaus, uitvoerder en bouwproductfabrikanten. BIM gaat over de optimalisatie van de digiale samenwerking tussen alle bouwpartners !
Los van het feit dat er heel wat meerwaarde gecreëerd wordt als het BIM-model overheen alle disciplines heen kan gebruikt worden, blijkt dat elke discipline op zich heel wat voordeel kan halen via "BIM-met-Revit'. Voor de uitvoerders is het beperken van faalkosten op de werf cruciaal, maar de tijdswinst die architecten- en studiebureaus bekomen via Revit (eens ze dit in de vingers hebben) is opmerkelijk. Time is Money ! En dan spreken we nog niet over de meerwaarde, zoals alle automatische geproduceerde tekeningen en 3D visualisaties, t.e.m. Virtual Reality ! Maar als je BIM overheen alle bouwdisciplines heen wil toepassen, dan biedt de wereldwijd meest gebruikte algemene bouw oplossing ( gebaseerd op Revit ) toch de beste kansen. Ook één van de motivaties waarom Deschacht hun BIM-rioleringsbibliotheek in Revit uitgewerkt heeft ...