C3A Wijzerartikel
Dit artikel verscheen in de C3A wijzer
CONIX RDBM Architects bouwt campus VUB met Revit
Na de fusie in maart 2013 tussen de Antwerpse architectenbureaus Conix Architects en RDBM Architecten&Adviseurs, voelde CONIX RDBM Architects ook de noodzaak het interne en externe bouwproces verder te optimaliseren, BIM was aan de orde. BIM is een geïntegreerd proces waarmee bouwprofessionals een project nog voor het is gebouwd digitaal kunnen ontwerpen, uitwerken en verkennen. In het hele proces wordt gecoördineerde, betrouwbare informatie gebruikt om innovatieve projecten te ontwerpen, de weergave nauwkeurig te visualiseren voor betere communicatie, en reële prestaties te simuleren om belangrijke kenmerken als kosten, planning en invloed op het milieu beter te begrijpen. Een virtueel intelligent 3D-model van het bouwproject vormt hierbij een belangrijk onderdeel, daar staat Autodesk Revit voor. Om succesvol te BIMmen is niet alleen de technologie belangrijk, maar ook andere aspecten, zoals management en organisatie, processen en een gestroomlijnde digitale samenwerking tussen de bouwpartners.
Pilootproject voor de implementatie van BIM en Revit bij CONIX RDBM Architects is de nieuwe campus van Vrije Universiteit Brussel te Etterbeek, waarvoor CONIX RDBM studentenflats, onderzoekscentra en publieke faciliteiten ontwerpt en uitwerkt. Een project van grote omvang, zowel in oppervlakte als in betrokken partijen. Een samenwerking van C3A, BIMplan en ERWE zorgde voor een plan van aanpak, opleiding en persoonlijke begeleiding die voor dit eerste BIM-project en eerste projectteam bij CONIX RDBM Architects leidde tot een zachte overgang van het traditionele CAD-systeem naar het efficiënt samenwerken met Revit. De eerste resultaten én het vooruitzicht voor de toekomst zien er alvast veelbelovend uit !
Het Pilootproject: VUB campus Etterbeek
Sterk uitgepuurde architecturale uitwerking
Het ontwerp van Conix Architects voor de nieuwe gebouwen van de Vrije Universiteit Brussel vormt een open, groene toegang tot de campus. Het is een uitgebreid complex van leslokalen, kantoren, ruimtes voor cultuur en studentenkoten. Het geheel bestaat uit onderscheidende architectonische ontwerpen die gezamenlijk een stedelijke eenheid vormen.
Architectenbureau Christine Conix eindigde in maart 2013 als laureaat in een gefaseerde wedstrijd waar 28 bureaus op intekenden. Het ontwerp van Conix is volgens de VUB uitgekozen omdat het zeer goed integreert met de stad. De universiteit krijgt hiermee op haar campus in Etterbeek een duidelijke ingang. Het nieuwbouwcomplex geeft de aanpalende Triomflaan een sterker stedelijk aangezicht en bakent de campusruimte van binnenuit duidelijk af. De bijzonder verzorgde vormgeving van twee iconische gebouwen aan beide uiteinden van de groene toegangsboulevard verbeelden de relatie van de stad met de campus.
De plannen zijn helder ontworpen en de functionaliteit overheerst. De bouwkundige logica en de technische vereisten zijn volledig geïntegreerd in het plan en een speelse gevelopbouw staat in dialoog met de groene omgeving. Er is geopteerd voor een beperkt en goed doordacht palet van materialen om de stedenbouwkundige opzet nauwgezet te ondersteunen. Het ontwerp is duurzaam en doordacht in de omgeving geplant, twee belangrijke wensen van de universiteit.
Conix Architects, ondertussen dus Conix RDBM Architects, werkt voor dit grote nieuwbouwproject samen met o.a. Ingenieursbureau Group Talboom, Adviesbureau 3E (duurzaamheid), OCB (veiligheid) en het ontwerpteam Dirk Vandekerkhove Landschapsarchitecten.
Bekijk het videoverslag van de project-presentatie van maart 2013.
Nood aan ruimte
Door haar sterke groei had de VUB behoefte aan extra ruimte. De nieuwbouw zal zo’n 25.000 m2 beslaan en neemt zo een flink deel van de campus Etterbeek in. In totaal komen er 650 nieuwe studentenkoten bij. Het nieuwbouwproject zal naast studentenkamers ook ruimte bieden voor 2000 m2 onderwijs, 2400 m2 onderzoek, 800 m2 administratie en 1200 m2 cultuur. Daarin zal een nieuwe expositieruimte komen en het bekende KultuurKaffee een prominente plaats krijgen.
De bouw zal naar verwachting in het vierde kwartaal van 2014 gestart worden en eind 2016 klaar zijn. Aan de nieuwbouw hangt een geschat prijskaartje van ongeveer 50 miljoen euro.
Introductie BIM met REVIT
De globalisering en een razendsnel ontwikkelende technocratie plaatsen het vigerende bouwproces meer en meer op de helling. De nood aan een allesomvattend en integraal bouwproces is niet langer een wens, maar veeleer een noodzaak. Het BIM-proces is een van de meest ingrijpende bouwinnovaties van de laatste jaren die tegemoetkomt aan deze lacune. BIM staat voor Bouw Informatie Management of Model en gaat in essentie over een integrale benadering van het bouwproject en organiseert zich rond een centraal virtueel 3D-model. Nog voor het project gebouwd is, kunnen bouwprofessionals het geheel digitaal ontwerpen, uitwerken en coördineren. Het werken met een virtueel intelligent 3D-model brengt potentiële conflicten vroegtijdig aan het licht, optimaliseert de communicatie en reduceert de faalkosten.
Combinatie van esthetiek en visie
Na de fusie in maart 2013 tussen de Antwerpse architectenbureaus Conix Architects en RDBM Architecten&Adviseurs, voelde CONIX RDBM Architects ook de noodzaak het interne en externe bouwproces verder te optimaliseren. “De markt fluctueert en als vooruitstrevend bedrijf willen wij continu evolueren. De BIM-filosofie past in onze visie om esthetiek met een sterk doorgedreven proces management te combineren. Wij lopen al 10 jaar te dromen van proces integratie tussen alle ontwerpende en bouwende partijen, de technologische ontwikkelingen bleven echter achterwege. Wij zijn ervan overtuigd dat het moment nu is aangebroken en dat de tools rijp zijn om ingezet te worden. ”, aldus co-CEO, Frederik Jacobs.
Strategische keuze
CONIX RDBM Architects heeft bewust gekozen voor Autodesk Revit vanuit de overweging dat het volledige interdisciplinaire ontwerpproces op dit systeem kan verlopen zonder compatibiliteits- of informatieverlies. Dit kan de samenwerking met zogenaamde “preferred partners” in de hand werken. Het is niet ondenkbaar dat in de toekomst hierdoor clusters gaan ontstaan van ontwerpteams die hun werkmethodes op elkaar afstemmen om zo meer concurrentieel in de markt te staan.
Piloot project
Pilootproject voor de implementatie van BIM en Revit was de campus van Vrije Universiteit Brussel te etterbeek, waarvoor CONIX RDBM studentenflats, onderzoekscentra en publieke faciliteiten ontwerpt. Een project van grote omvang, zowel in oppervlakte als in betrokken partijen. Het project bestaat uit verschillende gebouwdelen waarbij veel herhaling voorkomt. De verwachting was om de grote hoeveelheid gegevens en tekeningen met Revit beter onder controle te kunnen houden tijdens de immer aan wijzigingen onderhevige ontwerpfase. In elk geval een ambitieus project om als aperitief te nemen.
Een samenwerking van C3A, BIMplan en ERWE zorgde voor een plan van aanpak, opleiding en persoonlijke begeleiding. CONIX RDBM-medewerkers volgden een C3A-basiscursus Revit en Jan van Sichem van BIMplan zorgde als BIM-coördinator voor begeleiding op de werkvloer. Tijdens het uitwerken van het project werd aandacht besteed aan een uniforme werkmethodiek, koppeling naar bestekscodering en het parallel opbouwen van een projecttemplate. Het team werd nog extra ondersteund door Rudi Willemyns van ERWE die het bouwen van intelligente componenten voor z’n rekening nam. Ondertussen verzorgde Rudi Willemyns ook een aanvullende op maat uitgewerkte tweedaagse cursus Revit Family Editing in het C3A-Cursuslokaal voor dit startende Revit-team: zo kan de opgedane kennis ook voor de volgende projecten optimaal ingezet worden. Deze persoonlijke aanpak leidde, voor dit eerste projectteam, tot een zachte overgang van het traditionele CAD-systeem naar het efficiënt samenwerken in Revit.
Dankzij het Revit-model werkte een projectteam intens samen, waardoor de efficiëntie verhoogde en informatie beter werd gecontroleerd. Hierbij werd ten volle gebruik gemaakt van de voordelen die dit nieuwe systeem biedt: afgestemde plattegronden, gevels & doorsneden, het gelijktijdig kunnen samenwerken met meerdere personen op één bestand (worksharing), het genereren van hoeveelheden en het 3D-inzicht. Ook werd al een eerste coördinatie gevoerd met installatiemodellen aangeleverd door het studiebureau technieken.
Intelligente software
“De beginfase van Revit is doorgaans de moeilijkste door de veelheid aan nieuwe informatie, maar dankzij de doorgedreven opleiding en begeleiding krijg je het systeem al vlug onder de knie”, aldus CONIX RDBM. “Vooral het bouwen met Revit in 3D is een vooruitgang, waardoor alles inzichtelijk en realistisch wordt voorgesteld. Alle relevante informatie kan snel gevisualiseerd worden en tekeningen blijven onder controle. We hebben ons wel ontdaan van de illusie dat het genereren van hoeveelheden een druk op de knop is. Er moet te allen tijde data gecontroleerd, geïnterpreteerd en gefilterd worden alvorens te exporteren.”
Veelbelovend
CONIX RDBM Architects is alvast overtuigd van de meerwaarde van Revit bij het mee vormgeven van een duurzame omgeving. Het bureau werkt tegenwoordig al met modelbeheerders en zal de functie van BIM-manager in de toekomst gedetailleerd uitwerken. Het vooruitzicht waarbij BIMplan en C3A de little BIM zullen uitwerken tot BIG BIM – een allesomvattend concept met alle partijen van het bouwproces – klinkt dan ook alvast veelbelovend.
CONIX ARCHITECTS en RDBM ARCHITECTEN&ADVISEURS
bundelen krachten
Beide teams gaan prat op een reeds indrukwekkend palmares en zijn sterke spelers in hun eigen sectoren en marktgebieden. Vanaf maart 2013 voegen ze hun competenties samen om nog meer kwaliteit te garanderen, grensverleggende projecten te realiseren en hun internationale ambities verder structureel te ondersteunen en bewerkstelligen. Het gedreven multidisciplinair team telt 65 medewerkers, elk met een unieke expertise binnen een brede waaier van architecturale domeinen. Vanuit Antwerpen, Brussel, Rotterdam en Terneuzen zal gewerkt worden aan diverse uitdagende projecten, die de kernwaarden van beide bureaus zullen weerspiegelen: onderzoek, emotie, techniek en duurzaamheid. CONIX RDBM Architects wordt bestuurd door de architecten Christine Conix, Jorden Goossenaerts en Frederik Jacobs.
Zie voor meer info ook: http://www.conixarchitects.com/ en http://www.rdbm.be/
Impakt C3A en de C3A-Userclub
Dit praktijkverhaal in deze C3A-Wijzer geeft meteen ook aan hoe de overgang van CAD naar BIM met Revit in een groter architectuurburo succesvol kan aangepakt worden. Via een doorgedreven opleiding en begeleiding met een beperkte groep projectmedewerkers kan op korte termijn toch uitstekend resultaat geboekt worden. In dit geval was de C3A-basiscursus Revit, met de reeks C3A-Extensies en beproefde werkmethodes gevolgd door persoonlijke project-begeleiding van C3A-Userclubleden/C3A-Serviceburo’s BIMplan en ERWE een gepaste mix om de overgang van het traditionele CAD-systeem naar het efficiënter samenwerken in Revit waar te maken.
Toch nog aangeven dat de positieve sturing van het management van het architectuurburo, én de goesting en inzet van de projectmedewerkers die het moeten doen, niet onbelangrijk is. Ondertussen zijn bij CONIX RDBM Architects de kastanjes uit het vuur gehaald en is de weg geëffend om ook bij de volgende projecten met extra medewerkers deze weg verder in te slaan.