2018
3

C3A Wijzerartikel

Dit artikel verscheen in de C3A wijzer

C3A-werkmethodiek BIM-bouwdata-extractie nu ook in Nederland, via Cadac Group

juli 2018

Werkt u met Revit en wilt u kosten bepalen vanuit uw BIM-model? Of is het genereren van bestekteksten foutgevoelig en tijdrovend handwerk? Vanuit C3A hebben we al meer dan 30 jaar ervaring met de werkmethodiek om bestekken en meetstaten in Office (met Word en Excel) optimaal uit te werken, en de afgelopen tien jaar is de synergie met BIM-via-Revit geoptimaliseerd: om uw kostprijsberekening en begroting vanuit een BIM-model te automatiseren. 

Om deze slimme C3A-tools ook voor de Nederlandse markt beschikbaar te maken heeft Cadac Group in de C3A-Extensies de STABU-besteksystematiek geïntegreerd. De C3A-werkmethodiek met STABU uitgeruste bestekteksten zijn nu een mooie aanvulling op de bestaande Cadac TheModus Suite, en via Cadac Group nu ook in Nederland beschikbaar.


Voordelen van de C3A-Extensies, of enkele motivaties waarom Cadac ervoor kiest om deze oplossing in Nederland te promoten:

zoals vermeld op https://www.cadac.com/producten/c3a-extensies/ :

  • Volledige controle: de bewaakte relatie met uw BIM-model zorgt ervoor dat begrotingshoeveelheden en bestekteksten automatisch mee wijzigen bij een aanpassing van het BIM-model.
  • Lokale standaarden: met de C3A-Extensies genereert u automatisch meetstaten/uittrekstaten en bestekken vanuit uw BIM-model, nu ook op basis van nederlandse STABU-besteksystematiek.
  • Minimaliseer faalkosten: voorkom handmatige acties bij begroten en bestekken en minimaliseer faalkosten.
  • Op basis van Revit (LT) en MS-Office: slimme inzet van Autodesk Revit (zowel Revit LT als Full Revit), Microsoft Word en Excel. Er is geen complexe software benodigd, wel een goede werkmethodiek!


Samenwerking C3A-Cadac


Richard Goossens ( directeur Cadac Group AEC bv )
en Jos Vandamme ( zaakvoerder C3A nv )
bij de ondertekening van de samenwerkings overeenkomst C3A-Cadac Group.

 

De C3A-Extensies, ontwikkeld door C3A, zijn door Cadac Group geheel op basis van STABU gelokaliseerd en gereed gemaakt voor de Nederlandse markt. C3A levert de extensies al meer dan 30 jaar met succes aan de Vlaamse bouwprofessional, en heeft er in Vlaanderen een defacto-standaard mee neergezet in de AEC-architectuursector.  In België is de rol van de architect anders dan in Nederland, ook al via unieke rol van de Orde van Architecten in België.  Architecten in België moeten de bouwheer bijstaan van ontwerp tot en met de realisatie, het zijn ook de architecten die als enige een bouwaanvraag kunnen en mogen indienen. Naast het ontwerp draagt een architect in België daarom ook meer zorg voor bestek en meetstaat t.e.m. een nauwkeurige kostenbegroting al voor het aanvragen van een bouwvergunning. In België zijn de meest toegepaste coderingen voor lastenboeken gebaseerd op de VMWS-codering, de RG904-codering (van de Regie der Gebouwen) en de CCTB2022 (van de Franstalige Waalse Overheid); deze bestekteksten met hun coderingen zitten beschikbaar in de C3Admin-tools. Een hechte integratie tussen het BIM-model, begrotingsregels en bestekteksten is daarbij een vereiste geworden. Precies dit aspect is door C3A zeer pragmatisch opgelost via de C3Admin-extensies.

In dit nieuwsbericht op de Cadac Group website van 10 juli kwam de melding dat op maandag 9 juli C3A en Cadac Group de samenwerking definitief gemaakt hebben door de samenwerkingsovereenkomst hieromtrent te ondertekenen.

‘’Genereer bestekken en begrotingen met de C3A-Extensies en breng het effect van wijzigingen in slechts enkele minuten duidelijk en volledig in beeld’’ aldus Bjorn Ramaekers, Product Manager van Cadac Group

Cadac Group en C3A hebben onlangs bij een aantal gerenommeerde Nederlandse architecten- en bouwbedrijven getoetst of er interesse bestaat voor deze oplossing. Gespecialiseerde calculatie-bedrijven en/of uitvoerders in Nederland die deze typische kostenraming en budgetbeheersing uitwerken zien meteen ook wel het nut in van de koppeling tussen BIM-modellen en de begroting, en Architecten in Nederland zien opeens ook een opportuniteit om dit aspect naar zich toe te trekken en aldus voor een grote meerwaarde bij de ontwerpvoorbereiding te zorgen, met een betere controle op de uitwerking achteraf. Naar aanleiding van uitsluitend positieve feedback is besloten de C3A-Extensies voor de Nederlandse markt op basis van STABU te lokaliseren.

 

Integratie van de STABU-bestekmethodiek met aanvullingen

De afgelopen maanden heeft Cadac Group de STABU-bestekteksten met hun specifieke codering (die in Nederland de defacto-standaard vormen), in overleg met de Stabu-organisatie, gereed gemaakt voor de integratie in de C3A-Werkmethodiek en C3Admin-tools. Dit was een niet te onderschatten karwei, want de Stabu-bestekmethodiek heeft wel een specifieke codering (gerelateerd aan de NL-SfB codering) en beschrijvende bestekteksten, maar slechts tot op nivo van de hoofdartikels ... nog niet tot op nivo van de meetposten. Artikelnummers tot op nivo van de meetposten, waarbij dan ook duidelijk de meetafspraken en de meeteenheid erbij vermeld staan, vormen eigenlijk de sleutels (= de "keynotes" in Revit) om op dit nivo de koppeling tussen de BIM-info in Revit en de artikels in het bestek en de prijslijsten op te zetten. In de jaren 2012 à 2014 werd dit probleem in Vlaanderen al opgelost door de VMSW ... maar nu hebben enkele Cadac-medewerkers dit opgelost in Nederland door aanvullend in de Stabu-bestekteksten dergelijke meetposten met codering en meetafspraak toe te voegen. Eens dit in de Stabu-bestekteksten aanvullend uitgewerkt is, zorgen de C3A-Extensies vanuit Word automatisch voor een Keynotelijst (voor Revit) en een Artikellijst (voor Excel) om daar een referentie-prijslijst in op te bouwen. Met heel wat geavanceerde automatismen in Revit, Excel en Word om de werkmethodiek in deze basissoftware te stroomlijnen.

In dit voorgaande C3A-Wijzer artikel https://www.c3a.be/nieuws/c3a-wijzer/c3a-bim-meetstaatextractie-conform-revit-standards-en-belgisch-bim-protocol kan je heel wat meer details lezen over de toegepaste werkmethodiek.


Relatie met het BIM-protocol

Steeds meer wordt bij bouwprojecten een BIM-protocol vastgelegd, waar specifieke, afspraken in geformuleerd worden in verband met het rekenstelsel voor de bestek/meetstaat/prijscalculaties, met de specifieke codering en modelleer- en meetmethoden voor bouwelementen en materialen. In het onlangs door het WTCB gepubliceerde Belgische BIM-protocol (zie https://www.bimportal.be/nl/projecten/tc/publicaties-resultaten/belgisch-bim-protocol/ ) staat heel concreet letterlijk vermeld :

  • 4.4.4 Gebruik van het model om hoeveelheden af te leiden:  Indien het mogelijk en zinvol is, worden hoeveelheden (meetstaat, prijscalculatie) uit de BIM-modellen afgeleid, zodat de coherentie gegarandeerd is.
  • 5.2.3.3 5D-BIM (kostenraming en budgetbeheersing): Een kostenraming voor het budgetbeheer, gekoppeld aan de bouwinformatiemodellen, vindt plaats door de modelhoeveelheden van elementen en/of materialen via een codering of classificatie (<naam codering/classificatie>) samen te brengen met eenheidsprijzen.

en dat is precies wat we via de C3A-Extensies heel praktisch ingevuld hebben, in de meest gebruikte basissoftware (zoals Word, Excel en Revit), met een werkmethodiek ondersteund via goed voorbereide templates, bibliotheken en automatismen (addins) in de software. Deze werkmethodiek is ondertussen de meest gebruikte "best practice" in Vlaanderen, en wordt nu ook in Nederland opgenomen ! Kwestie van ook eens wat Vlaamse "KnowHow" te exporteren naar Nederland ?