C3A Wijzerartikel
Dit artikel verscheen in de C3A wijzer
C3A-Revit Extensies 2013 voor Revit LT en Full!
Iedereen in de C3A-Userclub weet ondertussen dat we aanvullend op AutoCAD een nieuw revolutionair architectuurinstrument van Autodesk erbij hebben: Autodesk Revit, ondertussen al versie 2013 (eigenlijk versie 15, vanaf halfweg april 2012). En … vanaf halfweg sept. 2012 ook in een Revit LT-editie beschikbaar. Echter, net zoals bij de overige Autodesk-software, is hierbij een grote behoefte aan een stel richtlijnen, afsprakenstelsels én goed voorbereide “objecten” die afgestemd zijn op de “locale” bouwpraktijk. Vandaar dat Autodesk dit de “Localiser” noemt...
Vanaf de release 7 van Revit (eind 2004) heeft C3A in nauwe samenwerking met Autodesk de gelokaliseerde Vlaamse content voor Revit gelanceerd, en dit geheel werd samen met de versie Revit Building 8 (mei 2005) algemeen beschikbaar gesteld aan àlle Revit-gebruikers in de Vlaamse regio onder de noemer “BE-Localiser”. Maar in de schoot van de C3A-Userclub werd dit ondertussen sterk verder uitgebouwd, exclusief voor de C3A-Revit-Userclubleden, en ondertussen zijn deze modules in een geoptimaliseerde versie vanaf 1 okt. 2012 beschikbaar voor zowel de nieuwste Revit LT én Full Revit release 2013 (onderdeel van de Building Design Suite).
Doelstelling is het praktische gebruik van Revit te bevorderen en daarbij een zo breed mogelijke standaard aan te bieden betreffende het optimaal gebruik via voorbeeld-content en een duidelijk omschreven set afspraken. Dit vereenvoudigt allereerst de implementatie van Revit en maakt dat C3A-Userclubleden een vliegende start kunnen nemen met deze nieuwe software én bijhorende C3A-Extensies. En we rekenen er ook op dat de snel groeiende groep gebruikers mee helpt sturen om deze C3A-Revit Extensies verder goed uit te bouwen. En dat lukt aardig, bekijk maar eens de vele resultaten op de realisaties-pagina!
Hier volgt wat meer info betreffende het concept en de specifieke invulling of AEC-content die ondertussen gerealiseerd werd. Daarmee kan u ook afleiden wat Revit allemaal voor u zou kunnen betekenen, indien u zelf Revit nog niet zou gebruiken, of momenteel nog Revit gebruikt zonder de C3A-Revit-Extensies…
De C3A-Revit Template
In Revit wordt, net zoals bij onze andere software, een nieuw project steeds gestart met een zo goed mogelijk voorbereide Template. In zo’n Revit-template zijn heel wat meer voorinstellingen van belang dan bijv. bij een Word.dotx of een AutoCAD.dwt. Naast een reeks algemene settings, vooringestelde views en visibilities, wordt verwacht dat ook de basis System Families (zie verder) in de Template klaar zitten voor gebruik.
Bij de algemene settings in zo’n Revit-template worden niet enkel Units, Snaps, Line Styles/Weights/Patterns, Fill Patterns, Materialen en Object Stijlen vooringesteld. Ook algemene Projectinformatie en Parameters, bedoeld om bijv. de titelhoeken automatisch met alle projectinfo in te vullen, zit reeds geprepareerd in de C3A-Revit Template. Dat we als basiseenheid de millimeter (en uiteraard geen inches, maar ook geen centimeter) gebruiken, is voor de C3A-Userclubleden ondertussen ook wel duidelijk.
De AEC-Objecten worden in Families met Types en Categorieën georganiseerd. Object-categorieën zoals deuren en ramen hebben ook allerlei subcategorieën waarmee niet enkel specifieke onderdelen maar ook typische grafische voorstellingen bestuurbaar worden. Denk bijv. aan de draairichtingsymboliek op plan en gevelaanzichten. Van al die onderdelen zijn de lijndiktes en lijnpatronen in de basistemplate al goed vooringesteld: in standaard Revit bijv. bleken vele voorstellingen gewoon veel te dik qua lijndikte op papier. Uiteraard zijn ook niet-AEC-objecten, zoals tekst- en dim-stijlen, ook bladschikkingen met bijhorende titelblokken in deze C3A-template goed vooringesteld.
In de template zijn ook al een reeks Views met bijhorende Visibility vooringesteld. Dit gaat niet enkel over “00” “Gelijkvloers” en “10” / “20” “Verdiepingen” op specifieke hoogtes of levels tov elkaar, maar ook over goed ingestelde aanzichten. Deze Views hebben allemaal een specifieke schaalfactor, eventuele onderlegger en zicht-bereik en al of niet zichtbare componenten. Ook Sections en 3D Views werden geprepareerd in de C3A-Template.rte. Heel nuttig zijn ook de legenda’s en de View List, die een uitgebreide opsomming is van alle zichten op het project, met naam, schaalfactor, detailnivo-weergave, op welke plot-tekening die view te vinden is, enz. En zoals we dat van Revit mogen verwachten, wordt deze View List dynamisch aangepast tijdens de uitwerking van een project, zodat deze lijst steeds up-to-date als een legenda op één van de finale te plotten tekeningen kan opgenomen worden!
Uiteraard zijn al deze voorinstelling open en aanpasbaar voor iedereen met enig inzicht in deze programmatuur. Daarom werd aanvullend op de C3A_Revit2013_Template.rte ook een gedetailleerde omschrijving of handleiding C3A_Revit2013_Template.pdf uitgewerkt, waarin alle voorinstellingen en opties in detail beschreven staan.
De System Families
In Revit zijn een reeks “Build-in-place Constructie Elementen” voorzien, die we “System Families” noemen: deze zitten voorbereid in een Template, en vormen de “Host” voor de vele aanvullende “Standard Families” of aanvullende componenten. We hebben het hier o.a. over Wanden, Vloeren, Daken en Trappen. Deze objecten werden met de meest gebruikte variëteiten in de C3A-basistemplate goed uitgewerkt.
Al deze objecten waarvan de naam begint met de meetstaat-code zijn specifiek aangemaakt in het kader van onze C3A-Extensies; er blijven namelijk ook nog een reeks standaard Revit objecten over waar we voorlopig nog niet niet veel aan bijgewerkt hebben (zoals bijv. de Ceilings, die meestal projectafhankelijk zullen gevormd worden). Qua naamgeving volgen we hierbij de regels die we ook al lang toepassen in onze AutoCAD-omgeving: de naam wordt opgebouwd met een deel “Wie”, “Wat” en “Hoe”, net zoals onze layers en blocks in AutoCAD een naamgeving meegekregen hebben. Bijv. een buitenwand “21 Ext SPM 90-30-80-140-10” is een “C3A” spouwmuur met buitenblad, luchtspouw, isolatie, dragende component en binnenpleister. De code “21” is afgeleid uit de SfB-codering…
Wanden, vloeren en daken hebben heel wat meer AEC-intelligentie in Revit dan in de vroegere ADT of AutoCAD Architecture. Ook vloeren en daken hebben een vrij in te stellen, gedetailleerde componenten-opbouw, met enkele heel specifieke ingrediënten. Zo worden deze samengestelde objecten opgebouwd in verschillende lagen (die men in Revit – om niet te verwarren met AutoCAD- gewoon “Layers” genoemd heeft!). Met die lagen wordt niet enkel grafisch maar ook functioneel een structuur ingebouwd, zodat de aansluitingen tussen wanden met vloeren en daken in doorsneden korrekt kunnen getekend worden. En die componenten krijgen een grafische voorstelling in plan, aanzicht, 3D , telkens zowel fine/medium/coarse (naar detailleringsnivo) én een materiaalweergave (voor de finale renderings) mee!
Bij de eerste opbouw van de wandtypes konden we heel snel alle reeds bedachte wandtypes die we al voor AutoCAD Architecture uitgewerkt hadden in Revit herdefiniëren. We spreken van enkelvoudige en samengestelde wanden, buiten- en binnenwanden, enz. En door de uitgebreidere mogelijkheden in Revit hadden we snel veel méér wandtypes met specifieke faciliteiten dan we ooit in AutoCAD Arch. beschikbaar hadden … Bij wanden, vloeren en daken hebben we “Core Boundaries”, die niet enkel kunnen gebruikt worden als referentielijnen bij het plaatsen of dimensioneren. Deze Core Boundaries zorgen ook voor de korrekte aansluitingen tussen deze bouwcomponenten.
De trappen zijn qua parameters en materiaalgebruik ondertussen in de C3A-Revit Template sterk uitgewerkt. Er zijn ook aparte trap- en leuningen-bibliotheek-bestanden uitgewerkt met allerlei varianten!
Ook vloeren en daken hebben in Revit een met componenten samengestelde opbouw. Zo werden allerlei vloeren op volle grond, houten en betonnen samengestelde vloeren uitgewerkt, al of niet met allerlei afwerkingslagen. En bij de daken zijn naast de generieke dakstructuren ook allerlei daktypes zoals “Dak met dakpannen of Leien”, maar ook “Koud of Warm dak Beton” uitgewerkt.
Uiteraard kan iedereen zijn eigen varianten op deze AEC-Objecten uitwerken. Daarom werd ook hierbij weer een gedetailleerd document C3A_Revit_SystemFamilies.pdf uitgeschreven, waarin alle voorinstellingen, opties én werkmethodes voor eigen verdere ingrepen in detail beschreven werden.
De Standard of Model Families
Aanvullend aan de Host Elementen zijn er vele aanvullende Componenten beschikbaar, die we de Standard Families noemen. In programmatuur zoals ADT zijn we beperkt tot “slimme AEC-Objecten” die al door Autodesk voorzien zijn, maar in Revit kunnen deze bouwcomponenten met alle mogelijke zelf te bedenken parameters uitgewerkt worden, en alle nog niet voorziene AEC-Objecten kunnen in alle vrijheid uitgewerkt worden. Denk maar aan liften, dakvlakramen of meubels, wat we in ADT of AutoCAD niet als “slimme AEC-Objecten” beschikbaar hadden.
Uiteraard werden eerst en vooral de binnen- en buitendeuren en -ramen aangepakt. Dankzij de flexibiliteit van Revit hebben we ondertussen héél wat varianten en detaillering bij deze objecten, en variëteiten zijn à volonté aan te maken. Bij de ramen en deuren bijv. hebben we dorpels en tabletten, klinken, lintelen en zelfs streklagen in bakstenen buitenwanden mogelijk gemaakt. En uiteraard zijn ook alle varianten voorzien voor onze typische bouwwijze met ramen en deuren achter slag in buitenwanden.
Bij de opmaak van deuren en ramen bij de C3A-Revit Families hadden we aanvankelijk de Nested Families techniek van Revit toegepast. Met deze techniek kunnen we deze bouwkundige objecten opsplitsen in al hun onderdelen en deze in aparte families gaan definiëren. Bijv. een raam wordt opgesplitst in aparte sub-families voor het vaste kader, bewegende kader, glas, hang- en sluitwerk, enz. Deze onderdelen worden apart geprepareerd en dan ingeladen in een hoofdfamilie: aldus ontstaan Nested Families.
Het gebruik van deze Nested Families heeft heel wat voordelen, maar ook een paar nadelen. Gebruikers die zelf deze Nested Families verder willen uitbouwen moeten toch wel wat inzicht verwerven in het systeem, en Revit reageert met de parameters uit de Nested Families iets trager. Toch hebben we al deze instellingsmogelijkheden liever wél dan niet, zodat we toch volautomatisch goed gedetailleerde uitvoeringsplannen kunnen laten genereren. Met veel minder inspanning hebben we aldus een veel flexibeler geheel: iemand die een andere dorpel of deurklink uitwerkt, kan die opeens toepassen bij alle deuren of ramen die van zo’n sub-component gebruik maken…
Ondertussen zijn er ook een hele reeks “simpele” Deuren en Ramen uitgewerkt, die eenvoudiger door iedereen in allerlei varianten te dupliceren en aan te passen zijn. Zo kan iedereen zijn eigen varianten uitwerken, ook voor deze Standard Families. Daarom werd ook hierbij weer een gedetailleerd document C3A_Revit_ModelFamilies.pdf uitgeschreven, waarin alle voorinstellingen, opties én werkmethodes voor eigen verdere ingrepen in detail beschreven werden.
Aanvullend is ook een uitgebreide handleiding “Aanmaak eigen Familie Types” uitgewerkt, waarin niet enkel de systematiek en structuur van de BE-families uit de doeken gedaan wordt, maar waarin ook tips & tricks bij de uitwerken van eigen types beschreven staan: zie C3A_Revit_AanmaakModelFamilies.pdf .
Door- en Windows-gehelen via Curtain Walls
Aanvullend op de reeks C3A-Doors en C3A-Windows voor Revit wordt gewerkt aan een werkmethodiek om via de Curtain Wall techniek Door- en Windows-gehelen uit te werken zonder meteen op diepgaande Family Editing te moeten beroep doen. Met enkele slimme *.rfa’s voor het maken van afgewerkte muuraansluitingen, en een reeks goed voorbereide Curtain Wall Profielen, Doors en Windows zijn opeens heel wat specialiteiten mogelijk!
Nu zijn reeds een reeks Wall Openingen (met reeds voorziene dorpels, tabletten, lintelen e.d.) voorbereid, ook een reeks Curtain Wall Mullions die als raam- en deurprofielen kunnen gebruikt worden, en de bijhorende Curtain Wall Doors, Windows en Panels. Zie de recente C3A_Revit2013 ExtensiesWorkshop van sept2012 waar deze werkmethodiek stap-voor-stap uit de doeken gedaan wordt.
Bij de recentste editie van de C3A-Revit-Extensies zijn ook de Structural Blibliotheken (met kolommen en balken) veel uitgebreider voorzien, geselecteerd uit de vele libraries die hier de laatste jaren al voor werden uitgewerkt.
Aanvullende Extensies
Naast de typische AEC-objecten werden ook heel wat aanvullende Extensies voorzien. Hierbij denken we niet enkel aan de aanvullende tekst- en dim-instellingen en voorbereidingen. Ook de vernieuwde grafische C3ACAD-bibliotheek, met de complete set opsmuk zoals de nieuwe reeks auto’s en bestelwagens kunnen zomaar in Revit gebruikt worden.
Ter ondersteuning van de C3A 2D/3D Printwedstrijd op Architect_at_Work, maar ook in het kader van de verdere uitbouw van de C3A-Extensies, werd een DesignMeubelen bibliotheek aangezet, geïnspireerd op een reeks designmeubels zoals ze te vinden zijn bij ’t Casteelken.
Zie de DesignMeubelen powered_by_C3A Revit_Overview_dec2011.pdf met een overzicht van deze 500-tal design-meubels, ondertussen zowel in SketchUp, AutoCAD als Revit-formaat beschikbaar.
De beste resultaten voor onze Family Revit.rfa bleek toch wel met de .dwg-versies als basis (en niet de SketchUp-modellen als basis). Er werd telkens per meubel een nieuwe Revit-family gemaakt, gebaseerd op onze C3A-Furniture-template, waarbij we het 3D AutoCAD-model voor de 3D-weergave inlezen, maar waarbij we in een FloorPlan view de aparte 2D-plantekeningen van het meubel ingevoegd hebben. Daarbij zorgen we bij het 3D model dat dit op een specifieke AutoCAD layer met dezelfde naam als het element komt te staan: dit om achteraf in Revit flexibel het materiaal als een Revit-materiaal te kunnen instellen en aanpassen. En voor de 2D plan-tekening die enkel in een 2D plan te zien is, werd telkens een masking region rond de figuur erbij geconstrueerd, zodat in een 2D-planzicht de onderliggende vloer (als die al van tegels of zoiets voorzien is ) door de stoel verborgen wordt.
Toch komen daar enkele speciale ingrepen bij te pas: uiteraard moet het invoegpunt voor het 2D-symbool en het 3D-model overeenstemmend zijn. Maar … bij de tafels bijv. is de 2D Masking Region op de tafelbladhoogte voorzien, zodat een stoel die als 2D symbool half onder de tafel geschoven staat, effectief automatisch door het tafelblad verborgen wordt. Zo slim kunnen we dit in SketchUp of AutoCAD niet maken!
We zijn in Revit niet tot het uiterste gegaan, o.a. wegens tijdsgebrek (en ja, ook de tijd van de studenten die dit uitgewerkt hebben kost geld). We hadden bijv. van enkele meubels parametrische Revit-families kunnen maken, met variabele breedtes en lengtes (waar nodig). Maar … bij meubels zoals de Vitra Panton Chair en de Xtremis Gargantua tuinset was dit écht niet nodig.
Heel belangrijk is ook de C3A-ExportLayers standaard, waarmee de Revit projecten via één commando kunnen omgevormd worden tot uitstekend opgebouwde “gewone” AutoCAD-tekeningen, die volledig conform onze C3A-Afsprakenstelsel qua layers en kleuren opgemaakt worden. Gewoon indrukwekkend om te zien hoe Revit dankzij die goede voorinstellingen heel goede, gewone AutoCAD-tekeningen (zowel plannen, gevels, doorsnedes als 3D-zichten) kan produceren!
Test van deze C3A-Extensies
via de cursusoefening van de vijfdaagse basiscursus:
het C3A-Gebouw
Als praktisch voorbeeld werd de cursusoefening van de C3A-vijfdaagse basiscursus met deze nieuwste C3A-Revit-Extensies voor de release 2013 helemaal herbouwd. Zie het uitgebreide verslag van deze werkmethodiek en de resultaten in deze C3A-Wijzer.
Bedoeling was dus ook de recentste C3A-Revit-Extensies in detail uit te testen: de afgelopen paar jaar zijn een aantal specifieke ingrepen naar bouwdata-meetstaat-extracties in de C3A-Extensies voorzien, met veel aandacht voor de extractie van alle geometrie-info, in de vorm en structuur zoals we dit in de C3Admin-bestek en meetstaat-toepassing verder kunnen verwerken.
Dit uitgewerkte voorbeeld in .rvt-formaat zit meteen ook als studieobject bij de voorbeeld-files van deze C3A-Extensies!
C3A-Infosessies en cursussen
Al vanaf Revit 4.5 (vanaf 2002, toen Revit in het Autodesk kamp ingelijfd werd) werden bij infosessies rond AutoCAD en Architectural Desktop ook wel kort maar regelmatig “Revit previews” aangehaald. Pas vanaf de lancering van Revit 7 werden een reeks heel succesvolle C3A-infosessies exclusief rond Revit georganiseerd. Ook met de lancerings-seminars van AutoCAD/ADT release 2006 (in mei 2005) hebben heel wat geïnteresseerden voor het eerst grondig kennis kunnen maken met Revit. Niet enkel onze presentaties, maar ook de reacties van de vele deelnemers waren echt indrukwekkend, en de gevolgen blijven ook niet uit…
Halfweg 2004 werd een eerste C3A-Revit-cursus georganiseerd, waar die eerste deelnemers de “kolen uit het vuur” gehaald hebben. Na die eerste cursusreeks was de behoefte aan goed voorbereide voorinstellingen en objecten (families) conform onze bouwmethode duidelijk, en die werden eerst op punt gezet vooraleer in 2005 écht van start te gaan. In 2005 werden zo’n zestal C3A-basiscursussen Revit georganiseerd, telkens met 10 à 14 deelnemers, zodat we eind 2005 zo’n tachtigtal Revit-Users hadden. Dit werd ondertussen ieder jaar intenser herhaald, en halfweg 2012 waren er aldus al meer dan 700 effectieve Revit-users in de C3A-Userclub. De C3A-cursusreeks wordt vanaf april 2012 met Revit 2013 verzorgd; en deze cursus is afgestemd op Revit Arch. 2013. Met steeds betere middelen, beter voorbereide software en meer ervaring kunnen deze starters direct een vliegende start nemen!
Regelmatig worden in het C3A-cursuslokaal kennismakingssessies Revit met de bijhorende C3A-Extensies georganiseerd. Op een paar uur tijd wordt aangetoond, via het volledig uitgewerkte C3A-cursusvoorbeeld, hoe flexibel Revit ons helpt om een bouwproject uit te werken, gebaseerd op de beste Building Information Modeling principes, met ongekende flexibiliteit én optimale grafische resultaten. We rekenen op een nog jarenlange groei van onze Revit-gebruikersgroep … want velen hebben Revit zelfs nog niet gezien, laat staan dat ze de impakt van dergelijke oplossing beseffen…
Zie het overzicht van de vele C3A-Revit-Opleidingen op de Revit.be website.