2015
2

C3A Wijzerartikel

Dit artikel verscheen in de C3A wijzer

C3A-Revit Doors en Windows release 2016

juni 2015

De set C3A-Revit-Extensies wordt ieder jaar opgefrist en aangevuld waarbij we inspelen op nieuwe Revit-faciliteiten, steeds meer gebruikers-ervaring en vernieuwde inzichten. De bibliotheek “gelokaliseerde” bouwelementen wordt ieder jaar uitgebreider, en in de recentste C3A-Revit-Template werden weer een reeks belangrijke vernieuwingen doorgevoerd.

Bij de recentste release 2016 werd o.a. een reeks nieuwe Doors en Windows beschikbaar gesteld.  Deze werden compleet vanaf nul opgebouwd als een stel “nested” rfa’s: bouwtechnisch beter gedetailleerd, zo flexibel mogelijk bruikbaar in Revit, en met meer en betere faciliteiten dan al hetgeen we vooraf al gezien hebben. 

Wat vooraf ging

Bij de start van de C3A-Revit-Extensies in 2004 werden aanvankelijk een stel Nested Families voor Doors en Windows “BE-gelocaliseerde” versies in samenwerking met Autodesk opgezet, conform de specifieke bouwmethodes in Vlaanderen (cfr. spouwmuren met ramen achter slag).  Een paar jaar later, in een tweede fase,  werden deze elementen aangevuld met een reeks “simpele” families: eenvoudiger opgezet, gemakkelijk aanpasbaar voor beginnende gebruikers, én sneller in het gebruik. Beide reeksen Doors en Windows werden de afgelopen releases bijgewerkt op diverse punten, inspelend op vernieuwingen in de Revit-software. In de praktijk blijkt echter dat onze gebruikers niet geneigd zijn zelf veel aan te passen aan deze Doors en Windows: ofwel worden ze gebruikt zoals ze zijn, ofwel creëren geavanceerde gebruikers heel specifieke Doors en Windows volgens eigen inzicht en mogelijkheden, soms heel aparte elementen voor specifieke projecten. Maar dat vraagt dan ook moeilijk in te schatten inspanningen en tijd...

Ter voorbereiding werd heel wat feedback verzameld tijdens de vele C3A-Revit-Workshops, en enkele overleg-meetings met C3A-Userclubleden werden opgezet met bouwprofessionals met een jarenlange ervaring in zowel de bouwpraktijk als in het uitwerken van Revit families. Uit deze brainstorm-sessies kwam naar voor dat we best eens de bestaande families integraal konden herbouwen, met een voortschrijdend inzicht mbt de wensen én rekening houdend met de nieuwste Revit-mogelijkheden. 

Praktische uitwerking

fig.: opbouw nested families 

klik op deze figuren voor een uitvergroot beeld ! 

fig.: met een beperkte set families kunnen heel wat meer verschillende ramen gebouwd worden dan voorheen.

 

Er werd geopteerd om betere Nested Families uit te werken, met meer bouwtechnische detailleringen, met vooral aandacht voor de juiste meetstaat-extractie-mogelijkheden en nog andere verfijningen. Een vroeger nadeel van Nested Families (snelheid van reactie bij aanpassingen) is ondertussen met de nieuwste Revit opgelost, en een bijkomend voordeel van de Nested Families aanpak is een betere “maintainability” van de families. Ze maken immers allemaal gebruik van allerlei gemeenschappelijke componenten. Een dorpel, tablet, latei of streklaag blijft dezelfde, ongeacht of het een enkel of dubbel raam betreft… Deze onderdelen zijn daarom als subfamilies opgevat, en ze komen in zowat elke hoofdfamilie terug. Als het nodig zou blijken om zo’n Family te wijzigen of om een variante toe te voegen, dan hoeft dit slechts op één plek te gebeuren waarna de subfamily in alle hoofdfamilies kan worden vervangen.

 

Via diverse overzichtstekeningen maken we duidelijk welke combinaties er allemaal te maken zijn:

fig.: overzicht binnendeuren

fig.: overzicht buitendeuren en ramen


Hieronder volgen enkele fragmenten uit deze overzichtstekeningen, zodat u zich een beter beeld kan vormen van specifieke details. C3A-Revit-Userclubleden moeten deze voorbeelden zeker eens in detail bestuderen en de diverse parameters uittesten, zodat ze goed kunnen inschatten wat met deze elementen allemaal mogelijk geworden is vooraleer ze toe te passen in nieuwe projecten.

Enkele nieuwe types binnendeuren, zoals pivoterende deuren, schuifdeuren met voorzetwand, vouwdeuren en bij de ramen o.a. de nieuwe hoekramen en vouwramen met veel meer detailleringsmogelijkheden, zullen vele C3A-Userclubleden wel appreciëren (klik op de figuren hieronder voor een groter beeld):

fig.: pivoterende binnendeuren

fig.: schuifdeuren met voorzetwand

fig.: vouwdeuren

Alle voorzieningen werden getroffen om de nieuwe Doors en Windows ook te kunnen gebruiken indien gewerkt wordt in een project met aparte dubbele wanden, zoals een structuurwand met daarvoor een afwerkingswand. Voor de kaders, glas, streklagen, dorpels en tabletten zijn heel wat parameters voorzien, t.e.m. stijlen te positioneren met stelruimte, met sponning-afmetingen, ventilatieroosters en eventuele verzonken onderregels bij schuiframen. Lateien wordt in de hoogte volgens de vuistregel 1/10 van de overspanning voorzien, maar daar kan men via een parameter van afwijken. Specifiek voor lateien is voorzien dat deze lateien mét of zonder wandaftrek kunnen ingesteld worden zodat de m3 van de draagstructuur-wand al of niet verminderd wordt met het volume van de lateien bij de meetstaat. Het pleisterwerk bij raamopeningen wordt nu volledige opgebouwd via het raam, met naar wens ook pleisterwerk aan de bovenkant (wat Revit standaard niet doet). Deze dagkanten van de raamopeningen kunnen via reporting-parameters naar wens in vierkante meter of in lopende meter dagkanten naar de meetstaten eruit gefilterd worden. 

fig.: buitendeuren ook in dubbele wandconstructies

fig.: schuifraam en vouwraam, met vele parameters

fig.: zowel binnen- als buitenhoek-ramen met variabele hoeken

 

De ramen kunnen nu ook voorzien worden van zonwering en/of rolluik, die correct in 3D gemodelleerd worden met aldus ook in plan, doorsnede, aanzichten en 3D de juiste weergave. Via een openingspercentage kunnen de zonneweringsgordijnen of de rolluiken naar wens variabel open en dicht voorgesteld worden !

Door de nested opbouw zijn gemakkelijk allerlei varianten te maken.  Je kan bijv. vertrekken van een reeds bestaand raam, de Nested Family 31_g_raamkader_... geef je een andere naam, Edit de Family, voer de gewenste aanpassingen en/of veranderingen uit en doe een Load into Project.  Of je vertrekt vanaf nul voor een nieuw raamkader, gebruikt dezelfde basis shared parameters, C3A_breedte, C3A_hoogte en de 3 centrale assen. Geef het reeds bestaande kader in het raam deze nieuwe naam en doe een Load into Project. 

 

Nieuwe Doors en Windows OOK voor de CurtainWall-werkmethodiek.

De standaard set Doors en Windows zijn voor de meeste situaties zo meteen bruikbaar, maar voor alle niet voorziene omstandigheden is de werkmethodiek met Curtain Walls in Revit aangewezen in plaats van specifieke parametrische families te bouwen voor unieke situtaties. Daarom werd een subset van de Doors en Windows ook uitgewerkt als CurtainWall-Doors en CurtainWall-Windows . Via enkele voorziene “raamopeningen” kunnen dan gemakkelijk openingen in een wand aangemaakt worden (meteen met dorpels, lateien , enz.), waarin dan een Curtain Wall gebouwd wordt die naar wens flexibel kan ingevuld worden. 

 

 

Ook de nieuwste dakvlakramen !

Bij de start van Autodesk Revit in 2002 was al wel een “Metric Skylight” voorzien door Autodesk, maar dat is nog steeds onveranderd een voorbeeld hoe minimalistisch dit kan aangepakt worden. De dakvlakramen die we bij C3A nog uitgewerkt hebben in de jaren 2005/2006 waren heel wat beter bruikbaar, maar … net zoals bij de andere Windows groeit de behoefte naar betere bouwtechnische detailleringen én naar allerlei meetstaat-extractie-mogelijkheden. Ondertussen worden bij de bouwproduktfabrikanten (zoals Velux) dergelijke elementen steeds beter uitgewerkt, klaar voor gebruik in Revit. De dakvlakramen, zoals nu door Velux zelf gebouwd en op het web gepubliceerd, zijn echt uitstekend bruikbaar geworden. Zie http://www.pro.velux.be/nl/pro/architecten/documenten-tools/3d-objecten/revit, daar kan je deze Veluxen ook downloaden – uiteraard gratis! Ook de modulaire lichtstraten zijn als Bim-objecten voor Revit afgelopen jaar beschikbaar: zie http://www.modulairelichtstraten.velux.be/tools_voor_architecten   

fig.: de dakvlakramen op de Velux website

fig.: modulaire lichtstraten op de Velux website

De Velux-dakvlakramen hebben we toch apart toegevoegd aan de C3A-Revit-Extensies: aldus moet niet iedere C3A-user deze elementen één voor één van het web downloaden, unzippen én niet vergeten de Catalog File eraan toe te voegen. Reden ook om deze toch vooraf van ’t web af te halen en aan te passen is ook de benaming én de meetstaat-info: we hebben de benamingen van deze veluxen meteen aangepast conform onze Revit-standaard-benaming (een Velux GGL Integra wordt aldus 37-_Dakvlakraam_Velux_GGL_Integra.rfa ) én ook de keynotes conform onze C3A-meetstaat-werkmethodiek vooringesteld, zodat meteen ook volautomatisch aparte meetstaattabellen van deze Revit-elementen op de juiste manier in de complete meetstaat inschuiven.

 

 

C3A-Werkmethodiek Bouwdata-Extractie

Samen met de C3Admin2015-extensies is een module uitgewerkt om goed voorbereide Schedules of meetstaat-tabellen vanuit Revit ineens te exporteren naar een aantal ME*.txt bestanden in een aparte folder, om die dan in de C3A-Exel-meetstaat-extensies te kunnen inlezen in een Excel detail-meetstaat.

Meer uitgebreide info hieromtrent: Specifiek ivm onze recentste Bestek- en Meetstaat-werkmethodiek (die steeds meer verweven raakt met onze BIM-oplossing), zie volgende verwijzingen op de C3A-website: C3Admin extensies voor bestek en meetstaat

 

Specifieke Schedule Tables van schrijnwerk-onderdelen.

De subfamilies zoals lateien, dorpels enz. kunnen ook in een schedule worden opgenomen, zodat alle details in de meetstaat kunnen terecht komen.  In de C3A-Revit-template release 2016 zijn deze schedules en functionaliteiten reeds voorzien.

Het C3A_Revit_MeetstaatRekenVoorbeeld.rvt werd heruitgewerkt met Revit 2016 + de C3A-Revit-Extensies 2016 met de nieuwe Doors en Windows , en mét de complete extractie naar C3Admin meetstaat in Excel en bestek in Word. Dit is als rekenvoorbeeld in RVT-formaat voor alle C3A-Userclubleden beschikbaar via de C3A-Extensies setup. Via de specifieke meettabellen voor de Schrijnwerk-onderdelen kunnen we nu perfect alle meetinformatie uit alle schrijnwerk afleiden zoals gewenst: ramen en deuren in stuks én/of in vierkante meter, de pleisterwerk dagkanten in lopende meter of vierkante meter, het glas (correct via de reporting parameters in de nieuwe Revit-Families) in vierkante meter, lateien in kubieke meter (met al of niet aftrek van de dragen muren), enz. Zie de figuur hierboven met meer details !  

 

Test en oefening-voorbeeld via het C3A-gebouw.

Bij wijze van test voor alle voorinstellingen, én als oefening-voorbeeld voor de C3A-zesdaagse basiscursus Revit, werd ook het C3A-gebouw nog maar eens compleet uitgewerkt met Revit 2016 + de nieuwste C3A-Revit-Extensies 2016, uiteraard met de nieuwste C3A-Doors en Windows , en met speciale aandacht voor de complete bouwdata-extractie naar de C3Admin meetstaat in Excel en bestek in Word.  Op minder dan één minuut tijd wordt vanuit dit Revit-model nu een complete gedetailleerde meetstaat gegenereerd in Excel, en twee minuten later is er eveneens een compleet bestek (afgeleid én gekoppeld aan het  VMSW_BouwtechnischBestekWoningbouw_2015.docx beschikbaar … met automatische vermelding van welke artikels in Revit getekend werden én nog als bestektekst moeten uitgewerkt worden. Indrukwekkend !

 

 

Op de reeks C3A-vervolmakings-workshops voor Revit-gebruikers eind aug. en begin sept. wordt heel wat meer praktische uitleg verschaft over deze nieuwe faciliteiten, en krijgen alle C3A-Revit-gebruikers de kans om van gedachten te wisselen over deze werkmethodiek. Hoe meer we via dergelijke aanpak illustreren wat mogelijk wordt, hoe hoger de verwachtingen gespannen worden. Wordt dus zeker vervolgd !