2007
2

C3A Wijzerartikel

Dit artikel verscheen in de C3A wijzer

C3A blikt terug op succesvol Architect at work 2007

april 2007

Op 10 en 11 mei 2007 vond in Kortrijk Xpo de 3de editie van Architect at Work 2007 plaats. Net zoals de vorige 2 edities was C3A opnieuw prominent aanwezig; zowel als standhouder, sponsor van de beurs en als gastspreker voor het seminar “Digitale samenwerking met vooraanstaande architectenteams op projectportaalsite De Zaat”. Na de eerste beursdag werd het al duidelijk: deze editie zou op een recordaantal bezoekers eindigen. Op vrijdagavond werd de beurs afgesloten met een recordstijging van 84% méér bezoekers ten opzichte van de vorige editie. Maar liefst 4.087 architecten, ingenieurbureaus, projectontwikkelaars, interieurarchitecten, interieurvormgevers en andere voorschrijvers bezochten Architect at Work 2007. Ook op de stand van C3A was het – mede dankzij de C3A-Océ PlotLayoutwedstrijd & Maaik – continu op de koppen lopen.

Terugblik

Architect at Work mag terugblikken op een uiterst geslaagde editie 2007. Creative4 tekende opnieuw de beurslay-out voor Architect at Work 2007.

Het unieke concept, waarbij de bezoeker doorheen uniforme standen wandelt, blijft de voorschrijver boeien. Dat deze uniforme standen niet synoniem moeten staan voor bijzonder sobere standenbouw en inrichting bewijst Architect at Work met de stijlvolle, exclusieve en gemoedelijke loungesfeer die gecreëerd werd, een concept dat perfect is afgestemd op de voorschrijver. In samenwerking met Creative4 en Saint-Gobain Glass kwam Glas en Architectuur naar voor als thema voor de inrichting van de beurs.


C3A-Océ Plot Layout-wedstrijd

In aanloop naar de beurs Architect at Work organiseerden C3A en Océ samen een plot-layout-wedstrijd via C3A-Net. Verdeeld via 5 categorieën stelden C3A en Océ de beste 2 nominaties per categorie tentoon op Architect at Work. Bezoekers op de C3A-stand konden vervolgens via een stemformulier hun voorkeur meegeven. Uiteindelijk mocht C3A méér dan 250 stemformulieren tellen tegen het einde van de beurs wat toch een behoorlijke steekproef opleverde. De 5 winnende plotlayouts kan u trouwens bekijken in de volgende pagina’s van deze C3A-Wijzer.


En verder...

Naast het interessante aanbod op de beurs, stelde Architect at Work ook Lebanulk van de kunstenaar Nick Ervink tentoon. Wie een bezoekje bracht aan DOMOTIC.LAB, the one-to-one performance van Sophie De Somere, vergeet ook allicht deze bevreemdende ervaring niet. In het authentiek, ouderwets interieur met nostalgische geuren, anekdotische ornamenten en één ziel vol levenservaring, ziet men eindelijk in waartoe domotica in staat is.

De nauwe samenwerking met NAV, AINB, BVA, KBKW, ORI, FAB en de Orde van Architecten miste zijn doel niet: Architect at Work 2007 is dé leidinggevende vakbeurs in België waar de voorschrijver doelgericht kennis kan maken met noviteiten van diverse fabrikanten en exclusieve verdelers.


In de marge

Na een succesvolle eerste editie in Ahoy, Nederland, vond Architect at Work voor de derde keer plaats op 10 en 11 mei 2007 in Kortijk Xpo (B). Architect at Work onderscheidt zich duidelijk van andere beurzen in de bouwsector door het exclusieve karakter van het evenement en door de duidelijke focus op productnoviteiten.

SketchUp PRO – 3D voor Iedereen

C3A-Océ PlotLayout wedstrijd – categorie 1

Deze verfrissende nieuwe 3D ontwerp- en visualisatiesoftware vormde de eerste categorie van de vijf uit onze Plot-Layout wedstrijd. Gezien de toch wel spectaculaire lancering van deze software in onze C3A-Userclub, met een paar honderd gebruikers op een paar maanden tijd, mocht dit schets-systeem niet ontbreken in onze Plot-Layout-wedstrijd. Vooral ook omdat met de nieuwste release 6 een specifieke Layout-techniek toegevoegd werd waarmee effectief zo’n A1-resultaat in PDF-formaat kon opgemaakt worden!

Een nieuwe kijk op Conceptueel ontwerp

SketchUp is een eenvoudig maar verrassend krachtig ontwerpprogramma om uw ideeën in 3D vorm te geven. De eigenschappen van het eeuwenoude potlood zijn in SketchUp overgenomen en toepasbaar gemaakt voor de digitale techniek van morgen. SketchUp combineert een compacte set tools met een vloeiend gebruiksgemak en geeft uw creativiteit zo alle ruimte. Het resultaat is een werkomgeving waarin u uw ontwerp van alle kanten kunt aftasten op zoek naar die juiste vorm, kleur en textuurcombinatie.

SketchUp is een 3D surface modeler voornamelijk bedoeld voor architecten en bouwkundigen, de functionaliteit is duidelijk op deze doelgroep afgestemd. Maar SketchUp is evengoed uitstekend ontwerpgereedschap voor interieurontwerpers en tuinarchitectuur, eigenlijk voor iedereen die 3D wil ontwerpen.

Met SketchUp creëert men zeer snel en eenvoudig 3D vlakkenmodellen en visualiseert deze met texturen en animaties. U kunt schaduwen van de zon evalueren, landschappen creëren, snel uw tekening opwerken met vele standaard componenten (bomen, mensen, auto's), doorsneden van uw model maken en door uw ontwerp heen wandelen. Vooral de eenvoud en snelheid van aanleren én het plezier om ermee te werken spreekt ook vele C3A-Userclubleden sterk aan!

In de marge

De winnaar in deze categorie was arch.bureel Van Oost van Moeskroen, met een (voor SketchUp-normen) toch wel heel uitgebreid project én compilatie van een reeks andere projecten, geassembleerd op één A1-layout. Zie de figuur: deze SketchUpPRO is blijkbaar niet beperkt tot “kleine” ontwerpstudies!

Autodesk AutoCAD Architecture

C3A-Océ PlotLayout wedstrijd – categorie 2

Voor de tweede categorie werd AutoCAD LT / Full / Architecture samengevoegd: met dit nog steeds meest gebruikte CAD-platform kunnen via de AutoCAD Page Setup technieken gemakkelijk allerlei uitstekende Layouts opgemaakt worden. Natuurlijk heeft een AutoCAD Architecture hier wel wat voordeel tov een “gewone” platte AutoCAD. Wellicht daardoor ook dat deze inzending van architectengroep De Meyer & Partners, met een voorstelling van een project waar zowel 3D als 2D voorstellingen gecombineerd werden, als winnaar uit de bus kwam.

’t is en ’t blijft AutoCAD...

Eigenlijk zijn er, net zoals globaal wereldwijd, ook in de C3A-Userclub heel veel AutoCAD gebruikers, en zelfs nog vooral AutoCAD LT gebruikers. AutoCAD is en blijft het meest gebruikte CAD-systeem, en met de typische versie voor de architectuurwereld (voorheen Architectural Desktop genoemd) zijn toch héél wat meer mogelijkheden beschikbaar dan met een gewone AutoCAD LT of Full versie.

AutoCAD mag dan wel in eerste instantie de “vervanger van de tekentafel” zijn, maar via de AEC-objecten (zoals Walls, Doors, Roofs …) die via AutoCAD Architecture toegevoegd worden aan AutoCAD wordt niet enkel het 2D-tekenwerk sterk ondersteund.

Via de AEC-functionaliteit van AutoCAD Architecture bouwt men ook het architectuurmodel zodanig op dat 2D- en 3D-tekeningen (zoals gevels, doorsneden en 3D-zichten) er vlot uit afgeleid worden. Die bouwobjecten krijgen ook al direct alle materiaal-eigenschappen mee, zodat gevels en 3D-zichten automatisch al een duidelijker beeld geven zonder de echte fotorealistische weergaves te moeten nastreven.

Voordeel van deze AutoCAD Architecture is in alle geval dat aanvullend op het architectuurontwerp ook de uitstekende technische AutoCAD-werkomgeving beschikbaar is die door heel veel gebruikers al gekend is.

In de marge

Opmerkelijk als we zien dat in dit buro dergelijke projecten stevig in ADT uitgewerkt worden, want tot voor kort werkten ze in dit buro nog met Microstation.

Autodesk REVIT Architecture

C3A-Océ PlotLayout wedstrijd – categorie 3

Gezien REVIT toch conceptueel én qua mogelijkheden een totaal ander instrument is dan AutoCAD, wilden we voor dit instrument absoluut een aparte categorie in onze wedstrijd nààst AutoCAD voorzien. Het architectuur- en studiebureau van Wim Van Opstal en Elsie De Vos in Wilrijk is ondertussen uitstekend met REVIT Architecture aan de slag, zoals je in de figuur onderin kan zien. Kan het ook anders, als Elsie De Vos als departementshoofd en CAD-docent in het Hoger Architectuurinstituut Henri Van De Velde te Antwerpen deze REVIT Software aan de architectuur-studenten doceert?

Niet te stuiten opmars...

Autodesk AutoCAD REVIT Architecture is aan een niet te stuiten opmars bezig in onze C3A-Userclub. Niet enkel gebruikers die nu nog met de “gewone” AutoCAD aan ’t werken zijn, maar ook onze beste ADT-gebruikers (én gebruikers van andere CAD-systemen) zijn stelselmatig aan het switchen naar REVIT. REVIT is conceptueel iets helemaal anders dan AutoCAD. Revit is helemaal geen “vervanger van de tekentafel” of CAD-pakket, maar een revolutionair nieuw “r e v i t a l i s e r e n d” systeem uit de categorie BIM (Building Information Modeling. Toch moeten de “tekeningen” die als afgeleide documentatie automatisch uit de met Revit opgebouwde Virtuele Maquette afgeleid worden niet onderdoen voor de tekeningen die we met AutoCAD tekenen, wel integendeel. Niet enkel ontwerpstudies, maar vooral ook alle (technische) bouwdossiertekeningen én allerlei details worden ondertussen steeds efficiënter met REVIT uitgewerkt, terwijl we steeds meer informatie (zoals meettabellen, energieprestatie-berekeningen, …) eruit kunnen afleiden. En vooral... wijzig waar en wanneer ook, Revit zorgt voor de rest. ’t Is weer écht plezierig geworden om architectuur te ontwerpen, en REVIT vormt ondertussen de tekenaar van de ontwerper!

In de marge

Ook in dit buro wordt ook nog met AutoCAD gewerkt, maar REVIT krijgt steeds meer de overhand. In ’t voorjaar hebben nog twee medewerkers van dit buro de C3A-Revit vijfdaagse cursus gevolgd, en de resultaten blijven niet uit.

Autodesk 3ds VIZ / MAX

C3A-Océ PlotLayout wedstrijd – categorie 4

Natuurlijk dat we de fotorealistische resultaten van 3D Studio VIZ of MAX niet wilden laten concurreren met AutoCAD of REVIT, want met 3D Studio kunnen nogal wat andere presentaties gemaakt worden dan met een CAD-systeem. We kregen als inzending voor deze categorie een reeks projecten vanuit de Hogeschool West-Vlaanderen, Departement Simon Stevin, waar de CAD-docenten aan de assistent-architecten in spé toch wel uitstekend AutoCAD Architecture én 3D Studio VIZ aanleren!

3D Studio...

Voor alle duidelijkheid: de term “3D Studio” wordt door Autodesk bij VIZ niet meer toegepast, wel nog afgekort als voorvoegsel “3ds” bij de nieuwste MAX release 9. VIZ 2008 is gebaseerd op deze 3ds MAX 9: de basis van VIZ en MAX is dus eigenlijk dezelfde, maar VIZ is een goedkopere instapversie van deze krachtige visualisatie-software, met alle basic modeling, animatie en rendering-tools net zoals in de MAX. VIZ wordt door Autodesk meer gepositioneerd in de AEC-bouwwereld dan in de Multimedia- en Entertainment wereld waar de MAX voor bedoeld is. Eigenlijk is VIZ 2008 het ideale 3D Visualisatie-instrument aanvullend op Autodesk AutoCAD, AutoCAD Architecture of REVIT, gericht naar de architect-ontwerpers. De techniek waarmee op het scherm, in verschillende zichten, interactief 3D objecten kunnen gecreëerd en gemanipuleerd worden is werkelijk fantastisch. Dankzij de supersnelle ingebouwde renderer kunnen objecten vanuit verschillende standpunten interactief bewerkt worden, met een directe visuele feedback in alle zichten online gerenderd. Natuurlijk kan men uiterst precies werken, o.a. via coördinaten-input, snaps en objectsnaps, maar de vrijheid die geboden wordt om met enkele muisknoppen werkelijk alle manipulaties op het gevoel af te kunnen uitvoeren is ongelooflijk goed bedacht. De object-georiënteerde modelling omgeving geeft de gebruiker uitgebreide controle over alle object-parameters en uitgevoerde bewerkingen erop. Zowel 2D vormen, 3D objecten, lichten, camera's, grids en alle andere elementen worden op dezelfde manier gemanipuleerd en zijn in alle aspecten vrij aanpasbaar. VIZ kan vooral ook uitstekend interactief samenwerken met AutoCAD Architecture en Revit Architecture, om net de betere visualisaties te kunnen aanmaken, beter dan met de renderer in AutoCAD of de Acurender in Revit.. 2D en 3D Geometrie kan vanuit AutoCAD in VIZ ingebracht worden, om met allerlei geavanceerde 3D bewerkings-faciliteiten de vormgeving verder uit te werken en te optimaliseren. Ook omgekeerd kan 2D en 3D Geometrie vanuit VIZ terug in AutoCAD ingebracht worden, bijv. om gebruik te maken van de typische dimensionerings-faciliteiten in AutoCAD. In alle geval helpt deze software om het project beter te begrijpen en voor te stellen vooraleer het werkelijk gebouwd wordt. Zie maar dit voorbeeld van derdejaarstudent Wim Jansen!

Categorie Andere: Photoshop!

C3A-Océ PlotLayout wedstrijd – categorie 5

Bij onze wedstrijd wilden we natuurlijk niemand uitsluiten van deelname. Vandaar dat we ook een categorie “andere” voorzien hadden, zodat alle andere CAD-systemen of PlotLayouts opgemaakt met andere instrumenten ook konden ingestuurd worden. En jawel, aanvullend op de typische tekensystemen wordt ook wel frequent software zoals Photoshop gebruikt, en we kregen dan ook een reeks inzendingen die met Photoshop gelayout werden.

Irish World Performing Arts Village

Christophe Van Oyen van Archimago is in onze C3A-Userclub al wel bekend. Als NAV-Webmaster en de ontwerper van de NAV- en C3A-Website wisten we al dat Christophe heel wat in zijn mars heeft. Deze A1-PlotLayout, opgemaakt in Photoshop, maakt dit ook wel duidelijk... Het was zeker niet onze bedoeling om onze C3A-Userclubleden met extra werk op te zadelen. De vraag was gewoon van een of andere realisatie op een A1-formaat afgedrukt in PDF of DWF-formaat digitaal aan te leveren via onze C3A-Net, zodat zoveel mogelijk C3A-Userclubleden eens konden zien wat de collega’s allemaal maken. Uiteraard was het de bedoeling vooral aandacht voor de technische Layout-vaardigheden te hebben, maar het onderwerp of architectuurproject dat daarbij gepresenteerd wordt eist ook de nodige aandacht op... In dit geval had Christope Van Oyen toevallig onlangs, in het kader van een internationale wedstrijd, dit architectuurproject ontworpen én reeds op enkele A1’s gelayout, zodat hij gewoon één van zijn pagina’s van dit wedstrijdontwerp voor de Irish World Performing Arts Village ingestuurd heeft. Met zijn architectuurontwerp heeft hij, onder de 94 inzendingen, wel niet de hoofdprijs gewonnen, maar hij heeft met deze inzending voor de C3A-Océ PlotLayout-wedstrijd toch een BONGO-waardebon van 500€ gewonnen … Daarmee kan hij zijn echtgenote eens trakteren op een leuk weekendje in het kader van zijn tien jaar huwelijk (dat hij toch tijdens dit bouwverlof moet vieren...). Met dank aan àlle deelnemers aan deze wedstrijd, ook de driehonderdtal “juryleden” op Architect at Work, en proficiat aan alle winnaars!

In de marge

Christophe Van Oyen van Archimago is in onze C3A-Userclub al wel bekend. Als NAV-Webmaster en de ontwerper van de NAV- en C3A-Website wisten we al dat Christophe heel wat in zijn mars heeft. Deze A1-PlotLayout, opgemaakt in Photoshop, maakt dit ook wel duidelijk...