C3A Wijzerartikel
Dit artikel verscheen in de C3A wijzer
BIM op ieders maat
ook voor de kleinschalige architectenkantoren.
Op 26, 28 sept. en 5 okt. 2017 organiseerde het NAV drie infoavonden “BIM op ieders maat” . Met deze infoavonden wilde NAV het taboe doorbreken dat BIM enkel van toepassing is bij ‘grote’ architectenkantoren of projecten, daarom werd gefocust op de integratie van BIM bij kleinschalige architectenkantoren.
De vragen die daarbij aan bod kwamen:
- Wat betekent BIM voor uw architectenkantoor?
- Welke meerwaarde biedt BIM voor u?
- Hoe gaat u met BIM van start?
- En welke gevolgen heeft dit op uw kantoor?
Op elke avond waren er ongeveer 100 deelnemende architecten, samen toch meer dan 300 deelnemers. Vooral architecten die nog de stap naar BIM moeten zetten. Uiteraard was ook C3A één van de betrokken partners op deze avonden.
Na een algemene introductie BIM (door ir.-arch. Stefan Boeykens, D-studio en KU Leuven) brachten ir.-arch. Ruben Van de Walle/arch. Pieter Vandewalle (Howest Brugge) hun ervaringen via hun praktische aanpak bij Studio V2. ir.-arch. Bert Nijs vertelde daarna zijn BIM ervaringen op een kleinschalig architectenkantoor. Een praktijkvoorbeeld met antwoorden op de gestelde BIM-vragen bij een kleinschalig architectenkantoor kon je voorheen al inkijken via deze testimonial van NAV- en C3A-Userclublid ir.arch. Dominiek Depoortere (architectuur + stabiliteit , Beveren-Leie. Hierbij nog eens dat heel toepasselijk fragment uit een voorgaand C3A-Wijzer artikel:
BIM-met-Revit ook voor een kleiner architectenburo
ir.arch. Dominiek Depoortere (architectuur + stabiliteit , Beveren-Leie)
Zes jaar geleden nam ir. arch. Dominiek Depoortere met de paar medewerkers van zijn buro “de duik in het bad” met Revit. Begin 2010 volgde hij samen met zijn medewerkers de C3A-Revit-basiscursus, na tien jaar met AutoCAD aan de slag te zijn. En de voordelen werden toen al in 2010 snel duidelijk! Zie dit artikel in C3A-Wijzer "overstap-cad-naar-revit-bij-arch-en-ing-bureau-dominiek-depoortere" als intro.
Bij kleinere projecten speelt het BIM-aspect “digitale samenwerking” tussen diverse bouwpartners een minder belangrijke rol. Maar het virtuele gebouwmodel in Revit, dat niet enkel geautomatiseerd alle tekeningen veel beter en sneller oplevert dan voorheen en ondertussen ook zorgt voor allerlei bouwdata-extractie (zoals geautomatiseerde meetstaten-extractie) biedt ongelooflijke flexibiliteit om wijzigingen door te voeren, van bouwdossier overheen het uitvoeringsplan tot een as-built uitvoeringsdossier. En dat is voor elke architect een enorme meerwaarde ! In Revit wordt een virtueel model van het te bouwen project opgesteld, waarbij alle representaties (plannen, aanzichten, doorsnedes, allerlei 3D-zichten én meetstaat-tabellen) automatisch uit dat BIM-model afgeleid worden, maar waarbij evengoed in de 2D plannen, aanzichten, doorsnedes, 3D-zichten én meetstaat-tabellen kan gemanipuleerd worden. Revit zorgt voor allerlei automatismen bij het uitwerken van dat BIM-model, en zorgt ervoor dat alle views automatisch mee volgen bij aanpassingen. Indien de nodige zorg besteed wordt aan de opbouw van het model, kosten uitstekende extra 3D-zichten, gevels en snedes geen tijd. Ook fasering in Revit (de 4e dimensie of tijdlijn in een bouwproject) werd van bij het begin toegepast bij Dominiek Depoortere. Vooral als heel wat verbouwingen moeten aangepakt worden, is deze Phasing in Revit een fantastische tool. Reeds gestarte projecten, die in ontwerpfase waren, werden heel snel compleet in Revit verder uitgewerkt.
fig.: bouwdossierplan van het voorbeeldproject op de infoavond; zie de volledige presentatie voor heel wat meer details ivm dit project en de uitwerking in Revit.
Na een half jaar REVIT was de balans al absoluut positief, eind 2010 vertelde Dominiek Depoortere al “we hadden al veel vroeger moeten overstappen …” , alhoewel in 2010 het beste nog moest komen, zoals kostencalculaties in een ontwerpfase, gedetailleerde meetstaat-generatie vanuit het BIM-model, en allerlei aanvullende analyse-toepassingen. Maar hoe zit het nu, zes jaar later ? Bekijk maar eens de presentatie van Dominiek Depoortere van deze avond!
KLIK HIER voor de presentatie van Dominiek Depoortere.
Bouwproduct-fabrikanten als sponsorende partners
Bij de partners/sponsers van deze BIM-roadshow waren vijf bouwproduct-fabrikanten betrokken die elk op zich heel wat aandacht én faciliteiten voor BIM aan het ontwikkelen zijn. Dit waren Renson, Reynaers, Velux, Wienerberger en Xella, die elk op zich met hun bouwproduct-materialen de bimmende architecten steeds beter ondersteunen. Op de C3A-website http://www.c3a.be/bouwproducten staat al lang dat architecten vragende partij zijn …
De BIM-generator waar Wienerberger mee uitpakte zal alle Revit-users wel aanspreken, en moet je zeker eens uitproberen. Uw Terca gevelsteen kan je nu via de Wienerberger BIM-generator automatisch als een Revit Wall laten opbouwen, niet enkel met de levensechte textuur en baksteen-arceerpatroon voor uw visualisaties, maar ook met de nodige producteigenschappen voor uw BIM-analyses (zoals energieprestatie-berekeningen ...).
Zie deze https://www.wienerberger.be/bim-textuur-generator en de extra uitleg op https://wienerberger.nl/informatie/wienerberger-online-bim-generator
Lees je niet graag tekst met uitleg ? Bekijk dan dit filmke op YouTube , het duurt maar 3 minuutjes.
BIM-op-maat wedstrijd
Om reacties te sprokkelen organiseeerde C3A op deze drie avonden een wedstrijd met twee eenvoudige vragen, KLIK HIER voor het volledige wedstrijdformulier. De vragen mét de antwoorden:
- Hoeveel “Revit-starters” cursisten hebben de C3A-zesdaagse-basiscursus-REVIT gevolgd in het afgelopen academiejaar 2016-2017 ? 244 (tweehonderd vierenveertig: daarmee zie je meteen dat de C3A-Revit-users snel blijven groeien ...)
- Als je in Internet Explorer via Google Search het trefwoord “REVIT” opzoekt, hoeveel HITS bekom je dan ? (referentie: melding op dinsdagmiddag 26 sept. om 12u.30 ) : 28.200.000 (28 miljoen ...)
En de winnaars zijn:
- Bernard Deryckere, Wingene
- Karlien Breemans, Meeuwen
- Reginald Schellen, Bonheiden
Deze drie architecten winnen een BONGO-bon van 200€ “voor de fun” en een “C3A-Cursusdag BIM-met-Revit voor projectleiders” ook met waarde 200€ voor de “BIM-KnowHow” (wat dan vooral wat inspanning vergt …)