2009
1

C3A Wijzerartikel

Dit artikel verscheen in de C3A wijzer

Bestekteksten van De Boer Waterproofing Solutions beschikbaar via C3A-Materials

januari 2009

De Boer Waterproofing Solutions heeft een lange en ruime ervaring in de fabricatie en aanwending van dakdichtingsmaterialen. Daarbij worden wij dikwijls geconfronteerd met beschrijvingen van systemen die niet opgebouwd zijn volgens alle regels van de kunst of de huidige stand van de bouwtechniek.

De Boer Waterproofing Solutions

Wij willen onze kennis van de platte daken ter beschikking stellen van de architecten en voorschrijvers, onder meer in de vorm van uitgebreide bestekbeschrijvingen van systemen waarbij alle componenten: draagvloer, dampscherm, isolatie en dichtingsmembranen optimaal op elkaar afgestemd zijn en tevens de plaatsingsvoorschriften correct worden weergegeven. Daarbij wordt ook uitvoerig verwezen naar de actuele normen en technische voorschriften en rekening gehouden met de eisen voor brandveiligheid, windweerstand en het vermijden van condensatie en andere vochtproblemen. Bestekteksten die door alle architecten of voorschrijvers probleemloos kunnen worden geïntegreerd in hun eigen basisbestekteksten.

Standaardisatie

Wij juichen daarbij alle initiatieven toe die een standaardisatie van de beschrijvingen bevorderen en zo de communicatie tussen alle betrokkenen bij het bouwproces vergemakkelijken. Daarom hebben wij beslist ons aan te sluiten bij C3A-Userclub. De C3A-Extensies bieden immers een pasklare oplossing om teksten op te maken volgens een standaard die reeds door een groot aantal architecten en voorschrijvers aanvaard wordt. Daar deze teksten in Word-formaat zijn opgemaakt zijn die ook perfect bruikbaar voor diegene die nog niet met de standaard van C3A vertrouwd zijn.

U vindt deze bestekteksten terug op de website van C3A onder de rubriek 20_C3A_Materials, of u kan deze ook downloaden op onze website www.deboer.be , onder de rubriek “systemen en oplossingen”.

Aan de hand van opeenvolgende keuzes betreffende:

  • de vliegvuurbestendigheid van de membranen,
  • het type ondergrond : beton, hout, staal, of voor renovatie een bestaande afdichting,
  • de gebruikte isolatie : minerale wol, PUR- of PIR-schuim, cellenglas, XPS, EPS,
  • de plaatsingswijze: vol of partieel gevlamlast, mechanisch bevestigd, meerlaags of éénlaags, bevestigd met koudlijm, los geplaatst met ballast, of als omkeerdak,
  • en het binnenklimaat : van een erg droge (klimaatklasse I) toe een erg vochtige binnenomgeving (klimaatklasse IV),

wordt uit een totaal van 112 uitgewerkte keuzemogelijkheden het meest aangewezen systeem geselecteerd.

Wij wijken hierbij enigszins af van de gangbare werkwijze waarbij alle mogelijke tekst in één enkel moederbestand wordt opgeslagen, waarna bij elk project de niet van toepassing zijnde tekst dient te worden verwijderd. De voorschrijver wint hierbij aan tijd omdat een ruim gedeelte van het denkwerk door de selectiemethode wordt geautomatiseerd. Wat nog belangrijker is, op die manier wordt vermeden dat niet de juiste tekst wordt weerhouden en combinaties worden gemaakt van materialen en plaatsingswijzen die niet compatibel zijn. Integendeel door de selectieprocedure te doorlopen heeft u de garantie dat alle componenten, materialen en plaatsingsvoorschriften een consistent geheel vormen.

Wij zijn er zeker van dat u hiermee een handig instrument vindt dat u kostbare tijd en de grote zekerheid van een correcte bestekbeschrijving laat winnen.