C3A Wijzerartikel
Dit artikel verscheen in de C3A wijzer
Autodesk REVIT Building aan PHL – opleiding Architectuur
De Provinciale Hogeschool Limburg, opleiding Architectuur, heeft ondertussen een traditie in het organiseren van CAD-infoavonden. Zo werden al een paar keer CAD-forums georganiseerd waar diverse CAD-software aan bod kwam (cfr. hun CAAD-forum van dec. 1999 en febr. 2002, waar C3A toen met ADT en VIZ uitpakte). Op woensdag 8 febr. werd aan de PHL een REVIT-avond georganiseerd, waarbij aan de buitenwereld op indrukwekkende wijze geïllustreerd werd hoe ze via de meest revolutionaire CAD-software de studenten met architectuur leren omgaan.
Aanloop
De Provinciale Hogeschool Limburg, Opleiding Architectuur, is zoals de meeste Architectuuropleidingsinstituten in Vlaanderen al vele jaren bij de C3A-Userclub aangesloten. De afgelopen jaren werd bij PHL heel wat verschillende CAD-software toegepast. Indertijd stond nog STAR Architectuur op het programma, jarenlang werd ARC+ toegepast, ondertussen was ook AutoCAD+ADT beschikbaar, maar dit academiejaar 2005-2006 werd resoluut de kaart van Revit getrokken en werd in de basisopleiding een cursusreeks Revit voor zowel de 2e als 3e jaars studenten voorzien.
Twee CAD-docenten van de PHL, ir. Marc Knapen en arch. Danny Windmolders, volgden in januari 2005 een REVIT-infoavond bij C3A te Gent. Danny Windmolders schreef de dag erna letterlijk: ”de laatste tijd hebben we nogal wat voorstellingen van recente ontwikkelingen gezien binnen de CAD-wereld, maar jullie presentatie en het product staken er met kop en schouders bovenuit.” De gevolgen bleven niet uit, en in maart/april volgde Marc Knapen één van de eerste C3A-vijfdaagse cursusreeksen REVIT (toen nog de release 7). Samen met een reeks REVIT Building Licenties voor de school én de studenten konden ze voldoende gewapend begin dit academiejaar aan de slag met REVIT in de architectuuropleiding.
docent Marc Knapen geeft uitleg bij de gepresenteerde REVIT-Realisaties van de studenten Architectuur.
REVIT in de opleiding
Zo’n vijftigtal 3e jaars studenten hebben in het eerste semester van dit academiejaar een beknopte basisopleiding Revit gekregen (zes sessies van 4 uur, met telkens 2 uur toelichting gevolgd door praktische oefeningen). Marc Knapen schreef als docent zelf een beknopte REVIT-handleiding die via het internet te raadplegen is voor de studenten, en werkte enkele didactische methodes uit om de studenten zo vlot mogelijk met Revit operationeel te krijgen.
Als praktische opdracht moesten alle studenten een bestaande woning “moderne architectuur” uitwerken in Revit, met de bedoeling een goed ruimtelijk inzicht in het project te verwerven maar vooral ook er goede bouwdossierplannen mee te realiseren. Criteria bij de selectie van de woningen was o.a. de beschikbaarheid van het uitvoeringsdossier (de bestaande plannen) en de bezoekbaarheid van de woning. Uiteraard speelde de architecturale kwaliteit een belangrijke rol, samen met de goedkeuring van de bouwheer en de desbetreffende architect om het project te mogen uitwerken.
Om er de nodige lessen uit te trekken werd nauwkeurig geregistreerd hoe alle studenten de projecten aanpakten en uitwerkten. Er werd in detail genoteerd hoeveel tijd eraan gespendeerd werd, waar ze op moeilijkheden botsten en hoe een en ander opgelost werd. De studenten besteedden uiteindelijk gemiddeld zo’n 60 uur (inclusief de 12 uren opleiding) om hun project uit te werken. Ook niet abnormaal dat de meeste het zelfs wenselijk vonden om na een eerste aanzet van hun project-oefening en wat experimenteren compleet opnieuw te herbeginnen. Halfweg de cursus bleek het 3D-model bij de meeste studenten zo goed als klaar, en hadden ze nog tijd genoeg om de bouwdossier-tekeningen degelijk af te werken. Er werden namelijk complete bouwplannen verwacht, afgewerkt geplot op papier.
In de periode april-mei krijgen deze studenten ook nog een introductie Autodesk VIZ en moeten ze hun project presenteren met VIZ via renderings en animaties...
REVIT Infoavond op 8 febr. 2006
Om het resultaat toch eens aan de buitenwereld te laten zien werd op woensdag 8 febr. een infoavond georganiseerd voor de alumni van de Hogeschool. Ook C3A werd betrokken bij deze infoavond, zodat deze sessie ook als een C3A-Workshop naar alle C3A-Userclubleden gepresenteerd werd.
Na een situering van Revit in het CAD-landschap en een korte maar stevige presentatie van Revit door Jos Vandamme, verduidelijkte Marc Knapen de didactische aanpak van het CAD-gebeuren aan de PHL. Daarna kwamen een vijftal studenten aan bod die hun realisatie kwamen toelichten. De meeste realisaties werden in de agora geplot op papier én op de portables van de studenten ten toon gesteld, zodat alle aanwezigen tijdens de afsluitende receptie nog eens in detail konden kijken en luisteren naar de eerste ervaringen van de studenten.
Opmerkelijke REVIT-Realisatie
Eén van de betere REVIT-realisaties was het project dat door de drie studenten Stijn Creten, Davy Franssens en Jacob Boets aangepakt werd. Gezien de omvang en complexiteit van het project was het heel nuttig om zo’n project direct met drie studenten aan te pakken zodat ze samen allerlei complexe details konden uitzoeken. Het betreft een woning te Pellenberg - bouwjaar 1995 – door arch. Johny Eyers, associated partner bij architectenbureau M. & J-M. Jaspers - J. Eyers & Partners. Dit gerenommeerde bureau is wel beter bekend van omvangrijker projecten dan woningbouw, maar de geselecteerde woning is eveneens een architecturaal hoogstandje met de nodige complexiteit om zo’n project in een CAD-omgeving te realiseren.
In bijgevoegde figuren en op de achterkaft van deze C3A-Wijzer kan je een indruk opdoen van dit project en de manier waarop dit in Revit Building uitgewerkt werd. De specifieke vormen, zoals de cilindervormige bouwblokken waar schuine vliesgevels tegenaan sluiten, zorgden voor een serieuze uitdaging maar de studenten waren heel tevreden dat ze er toch in slaagden dergelijke architectuur heel fatsoenlijk als een virtuele 3D-makette in Revit te realiseren. Dat er bovenop degelijke bouwplannen, gevels en doorsneden automatisch uit afgeleid werden, was natuurlijk de max...
Ook de vele bezoekers van de REVIT-Avond stonden wel even te kijken naar deze opmerkelijke realisatie van 3e jaars studenten!
REVIT in het architectuuronderwijs.
Architectuursoftware zoals REVIT Building is uitermate geschikt om in een architectuur-opleiding te worden ingezet. Dit is geen “tekensoftware” maar een Building Information Modelling systeem waarmee de studenten Architectuur een uitstekend inzicht kunnen verwerven in een architectuurontwerp.
Heel wat CAD-docenten in de Architectuur-opleidingsinstituten hebben dit goed begrepen, en ook in Vlaanderen is REVIT aan een opmars bezig in alle architectuurscholen.