C3A Wijzerartikel
Dit artikel verscheen in de C3A wijzer
Autodesk AutoCAD en REVIT release 2013
Al meer dan tien jaar brengt Autodesk omstreeks eind maart / begin april de nieuwe versies van hun basissoftware AutoCAD en REVIT uit. Deels onder druk van het jaarlijkse Subscription Program (waardoor heel wat users jaarlijks hun update verwachten), maar vooral omdat na een jaar verder werken aan de programmatuur weeral heel wat gerealiseerd werd, wordt zo jaarlijks alle vernieuwing in een afgewerkt product gebundeld en beschikbaar gesteld.
De vernieuwingen binnen AutoCAD zelf (zeker bij AutoCAD LT) zijn snel door te nemen, maar de REVIT-Users zullen er een hele kluif aan hebben om al het nieuws te verwerken. Rond deze basissoftware is Autodesk ook heel wat belangrijk extra’s aan het uitbouwen, zoals de Autodesk 360 cloud-based services. Lees er meer over in dit artikel.
AutoCAD (LT) release 2013
Een AutoCAD LT en de Full AutoCAD is voor het 2D tekenwerk nagenoeg identiek, maar de belangrijkste verschillen tussen een Full en LT-versie van AutoCAD blijven ook bij deze release 2013 dezelfde :
- 3D Modeling: AutoCAD LT bevat geen tools voor 3D-Modeling of 3D-Ontwerp. Let wel: dit gaat over het creëren en wijzigen van 3D modellen, AutoCAD LT kan perfect alle 3D dwg’s openen en bekijken.
- Customization: De functionaliteit van AutoCAD LT kan niet uitgebreid of aangepast worden met programmeertechnieken zoals LISP, VBA en .NET, wat met de Full wél kan. Dit omvat o.a. ook de Express Tools, die enkel in de Full AutoCAD beschikbaar zijn.
- Network Licensing: Enkel de Full AutoCAD is beschikbaar als een “floating netwerklicentie” of NLM (zoals Autodesk dit noemt, en mits een meerprijs van toch ong. 25% per licentie) . Een LT-versie is steeds een StandAlone versie voor één gebruiker.
Aanvullend op de Windows-versie is nu ook een Mac-versie beschikbaar voor zowel de Full als de LT versies van AutoCAD. De Mac OS X-versie biedt gelijkaardige teken- en wijzigingstools als de Windows-versie, ook de DWG’s zijn zomaar uitwisselbaar tussen deze verschillende platformen. Maar de User Interface is toch wel beduidend anders. De Windows-versie volgt de besturingsregels van Windows, die we ook al van Office (Word & Excel) op Windows kennen met het Lint of Ribbon, op de Mac OS X versie wordt de Apple menubar en workflow-gebaseerde palettes gebruikt. En … sommige features zijn enkel op Windows beschikbaar, niet op MAC (zoals Dynamic Block Creation, DWF-Underlays, …).
Licentietechniek
Een Autodesk AutoCAD (en Revit) softwarelicentie wordt steeds geregistreerd en geactiveerd via Autodesk overheen het web. Bij deze Product Activatie wordt via het serienr. en de gebruikersgegevens een aanvraagcode gegenereerd, die dan in de Autodesk database geverifiëerd wordt waarna Autodesk via het web een activatiecode terugstuurt. Dit gebeurt normaal volledig automatisch, toch voor de eerste twee activaties per licentie: daarna is een manuele interventie van een Autodesk-medewerker vereist (denk maar aan situaties met heractivatie op een nieuwe portable nadat de portable met alle software erop verloren gegaan is, na diefstal bijv.).
Eén licentie kan voor dezelfde gebruiker zowel op de vaste PC op ’t werk, als op de portable of de PC thuis geactiveerd worden. Opgelet: dit is bedoeld om een gebruiker zijn instrument ook elders dan op zijn vaste werkplek te kunnen laten gebruiken, en onder de expliciete voorwaarden dat maar één versie van deze licentie tegelijk gebruikt wordt. Met de beschikbaarheid van de MAC-versie is het nu nieuw dat deze product-activatie van een licentie ofwel/zowel op Windows als op Mac OS X kan met hetzelfde serienr. en product keys, onder de voorwaarden zoals zonet vermeld. Zie de uitgebreidere Autodesk License Agreement voor meer details ivm deze licentievoorwaarden, en ivm deze cross-platform licensing, en zie de Autodesk-website waar zo’n Windows and Mac Cross-Platform Licensing kan aangevraagd worden.
In plaats van de vroegere Portable License Utility is nu een OTL of Online Transfer Utility beschikbaar om een licentie tussen machines uit te wisselen. Een Licentie wordt geexporteerd naar de Autodesk OLT-website waar de licentie tijdelijk “geparkeerd” wordt, waarna de licentie op een ander toestel kan geimporteerd worden. Meer info op www.autodesk.com/activation.
Autodesk 360 Cloud-based Services
De “cloud” staat voor het internet en de delen en acties van de applicaties die niet op de machine van de gebruiker plaatsvinden. De gebruiker hoeft op deze manier geen eigenaar meer te zijn van de gebruikte hard- en software en is niet verantwoordelijk voor het onderhoud. De details van de informatietechnologische infrastructuur worden aan het oog onttrokken en de gebruiker beschikt over een “eigen”, in omvang en mogelijkheden schaalbare, virtuele infrastructuur. Inbegrepen in het Subscription Program worden vanaf deze release 2013 enkele heel typische Autodesk cloud-faciliteiten aangeboden.
De OTL (Online Transfer Utility ) is daar al een voorbeeld van, maar nu kunnen alle gebruikersinstellingen (zoals de Workspaces, CUI-files, Keyboard-shortcuts e.d.) gesynchroniseerd worden via uw eigen online Autodesk 360 account, om te restoren op een andere computer (opgelet: Windows Only – niet op MAC beschikbaar).
De AutoCAD WS web-applicatie is rechtstreeks vanuit AutoCAD beschikbaar via de nieuwe “Open on Mobile” en “Collaborate Now”-tools via het Online lint. Deze AutoCAD WS of WebService werd al in okt. 2010 gelanceerd, maar het online verwerken en raadplegen van AutoCAD tekeningen vindt steeds meer ingang met het meer in gebruik raken van allerlei Mobile devices (via smartphones en allerlei tablet-toestellen zoals de iPad).
Besturings-optimalisaties
We zijn het al gewoon om bij iedere versie weer een aantal besturings-optimalisaties te ontdekken in een nieuwe versie. De Command Line, die bij de vorige release 2012 al de keuze kreeg van voorgaande commando’s, werd nu ook voorzien van de faciliteit om de opties bij commando’s via de muisaanwijzer te kunnen aantikken (alhoewel toetsenbord-liefhebbers niet meteen daarop zaten te wachten) :
De dynamische Property Edit Preview, waarbij aanpassingen aan Object Properties via de palette vooraf getoond worden en kunnen geëvalueerd worden vooraleer ze finaal toe te passen zullen vooral allen met snelle grafische machines wel kunnen appreciëren.
CAD-Command optimalisaties
De Array functie was bij de release 2012 sterk verbeterd, maar toen kwam de opmerking dat de dialoogbox bij het creëren van een nieuwe array er niet meer was. Nu is meteen bij het creëren van een nieuwe Array een contectueel lint beschikbaar, net zoals bij de eventuele wijzigingen achteraf. Ook het Edit Hatch commando heeft er weer wat extra’s bij: nu kunnen meerdere hatch-objecten geselecteerd worden die dan samen via de contextuele hatch-ribbon kunnen aangepast worden. Aanvullend op alle tekst-faciliteiten die we al kennen, kan tekst nu ook doorstreept worden via de “strikethrough” style … dat zat er voorheen blijkbaar nog niet in (maar misschien had u dit ook nog nooit gemist ?).
Een kleine maar belangrijke wijziging bij External References is dat nu default een Relatief Path ingesteld wordt ipv een Absoluut path (net zoals dit al altijd in REVIT zo was). Goed dat ze bij Autodesk ook voor AutoCAD de goede gewoontes en gedragingen van de andere pakketten overnemen ! De Content Explorer, nieuw bij de voorgaande release, werd bijgewerkt met o.a. filters naar allerlei gewenste fileformaten.
Er zijn ook faciliteiten geoptimaliseerd die enkel bij de Full AutoCAD van toepassingen zijn, en niet bij LT. De Point Cloud support is daar één van: Point Clouds kunnen net zoals een Xref via de Xref Manager aangekoppeld worden, en bij het selecteren van een Point Cloud verschijnt een passende Point Cloud Ribbon met bijhorende (nieuwe) faciliteiten zoals densiteit van weergave, clipping-mogelijkheden e.d. . Ook de 3D-faciliteiten in de full AutoCAD werden weer op verschillende punten bijgewerkt, zoals een verbeterde PressPull, een Surface Curve Extraction om isolijn curven op faces of solids te genereren, geautomatiseerde Section, Detail en Drawing Views , maar deze laatste zijn voor Mechanical toepassingen wellicht relevanter dan bij Architectuur-toepassingen.
DWG-formaat
Toch even vermelden dat het DWG-formaat (zoals we gewoon zijn, om de drie versies) weer vernieuwd werd. De Thumbnail Previews in het nieuwe 2013-DWG-formaat wordt nu compacter met een hogere-resolutie in PNG-formaat opgeslagen. Alle DWG’s van vroeger zijn uiteraard zomaar te openen, en opslaan in AutoCAD 2010, 2007, 2004 of zelfs 2000-formaat kan nog steeds zonder verlies van enige informatie! Bij het saven in een release 14-formaat blijft maar één PaperSpace Layout over, maar in zo’n situatie, waarbij je nog moet communiceren met iemand die nog met de release 14 van 1997 werkt, kan je uw relatie beter aansporen om toch eens zijn AutoCAD te updaten …
REVIT release 2013
REVIT release 2013 “One Box”
Een opvallende vernieuwing is de bundeling van REVIT Architecture, Structure en MEP in één geheel, waarbij alle Revit Functionaliteit van alle disciplines samen beschikbaar komt. Bij de Options komt dan de mogelijkheid om de Workspace naar wens één of meer van de Architecture, Structure en Systems-linten te laten weergeven (ipv de voorgaande Home-Ribbon):
Deze functionaliteit is beschikbaar via de Building Design Suites (waaronder de varianten Premium en Ultimate) ; zie ook deze Revit 2013 comparison matrix voor een meer gedetailleerd overzicht van deze combinaties.
Dit heeft uiteraard leuke gevolgen ook voor de aparte Architecture, Structure en MEP-versies, omdat die ook wat meer van de andere disciplines erbij cadeau krijgen … De samenwerking tussen deze disciplines kan nu ook wel anders verlopen dan voorheen (waarbij vooral met gelinkte modellen bij uitwisseling tussen deze disciplines gewerkt werd), want alle functionaliteit kan nu in één box zitten.
Ook de samenwerking tussen REVIT en 3ds MAX Design is via deze Suites verder geoptimaliseerd. Vanuit Revit kunnen nu delen van het model specifiek voor Exterieur of Interieur-Renderings naar 3ds MAX doorgestuurd worden, en 3ds MAX Design kan nu rechtstreeks .rft-formaten importeren of linken, zonder eerst (zelf) naar fbx te moeten omzetten.
Het BIM-gebouw model verder geoptimaliseerd
Trap en Railing Tools
In Autodesk Revit 2013 bieden de nieuwe component-based trappen meer flexibiliteit en betere mogelijkheden voor het modelleren en documenteren van uw trappen. Trap-onderdelen zoals de trapsteek en bordessen kunnen nu onafhankelijk worden ontworpen en bewerkt met heel wat meer mogelijkheden. Ook spiraal-trappen en verdreven trappen zitten nu in het arsenaal, en de getekende grafiek is met meer opties in te stellen (zoals de trapneus die als stippellijn kan getekend worden, en de automatische nummering van de treden op plan én doorsnedes).
fig.: nieuwe trapvormen
fig.: nu ook verdreven trappen
fig.: en nog veel meer met leuningen
Er waren al ongelooflijk veel mogelijkheden met leuningen, maar Revit 2013 doet er nog een schepje bovenop. Nieuwe trapleuning-systemen helpen u overgangen aan begin, einde en bordessen veel gemakkelijker te maken. Top rails en handleuningen kunnen worden bewerkt en gewijzigd als afzonderlijke elementen zodat u alle vrijheid krijgt om hun voorkomen te bepalen. En de Preview tijdens het schetsen zullen alle Revit 2013-gebruikers ook wel appreciëren.
Extra materialen voor de analyse van de prestaties van het gebouw.
Fysieke materiaaleigenschappen optimaliseren de efficiëntie van BIM gebaseerde analyses door thermische en structurele eigenschappen mee op te nemen bij de schildelen van het gebouw. Dit is voorzien via Assets die aan de Materials worden toegekend. Vandaar ook dat de Materials-dialoogboxen weer eens grondig herschikt werden – weer even wennen. Deze thermische eigenschappen, gedefinieerd binnen de Revit gebouwelementen kunnen worden geëxporteerd via gbXML voor EnergiePrestatie-analyses. Kwestie van nog de vertaalslag naar de Vlaamse EPB-aangifte te maken … maar daar wordt aan gewerkt.
Parts - optimalisaties
In Revit 2012 zijn er Parts bijgekomen, waarmee samengestelde Systeem-elementen (zoals Walls, Floors en Roofs) in hun aparte layers of parts kunnen uiteenvallen (en toch nog als geheel bewerkbaar blijven). Revit 2013 brengt ook hier een reeks sterke optimalisaties en nieuwe mogelijkheden erbij. U kunt nu Parts samenvoegen en herstellen, Objecten kunnen worden gesplitst en gemanipuleerd met elementen uit gelinkte files, wat nauwkeuriger modelleren met multi-disciplinaire designmodellen mogelijk maakt.
fig.: paart voor walls en floors
fig.: ook voor opdeling vlakken
fig.: zelfs met Divider profielen
De nieuwe techniek om de buitenste laag van een Wall te verdelen via een eenvoudige lijnentekening op de wand, waarbij die lijnen een insnijding in die buitenlaag veroorzaken met een naar wens in te stellen openings-profiel, is perfect voor vele industriële wanden en voorzetgevels met bekledingspanelen.
Assembly - optimalisaties
In Revit 2013, zijn ook de assemblies (geïntroduceerd in de voorgaande release 2012) aardig bijgewerkt. Bij de aanmaak zijn meer Views standaard beschikbaar, en deze views kunnen nu ook op de gewone Drawing Sheets gebruikt worden én vrij geroteerd worden op een presentatie-blad. Zo’n assemblies kunnen nu zelfs apart worden geëxporteerd naar IFC.
Verbeterde Revit-besturing
Visualisatie extra’s
Revit Architecture software biedt een verscheidenheid aan visualisatie verbeteringen die u meer controle geven over de presentatie van uw project binnen de software. De nieuwe Raytracing biedt interactieve realtime rendering-weergave; hiermee kunnen meteen ook de RPC’s (Rich Photorealistic Content) gerenderd in het actieve viewport weergegeven worden, nu ook bij de Realistic View Style. Ghost oppervlakken en transparantie-overrides kunnen nu apart worden aangepast voor elk gebouw element. Ook de background-opties werden bijgewerkt, zodat in uw actieve window de background (zoals een Sky of wolkenhemel) een veel aantrekkelijker beeld kan geven.
De Anti-Aliasing in model-geometrie in alle visuals styles biedt een betere beeldweergave, en gelukkig is er ook geoptimaliseerde support voor software- en hardware-acceleratie, zodat de interactieve snelheid van Revit er toch weer op vooruit gaat.
Dimensie verbeteringen
Revit 2013 komt weer met enkele verbeteringen aan de dimensioneringen. Een nieuwe dimensie voor diameters komt erbij, en een segment in een ketting-dimensie kan apart worden geselecteerd en verwijderd. Dimensies kunnen nu bovendien de segment-waarden, EQ-tekst of een specifieke formule-waarde gebruiken en weergeven.
View Template optimalisaties
De View Templates zijn in de release 2013 met allerlei extra faciliteiten voorzien. De Underlay Oriëntatie en de Color Schema-settings zitten nu ook in de View Templates vervat. Er is heel wat meer controle over hoe de verschillende elementen weergegeven worden per view, wat ook de samenwerking tussen de verschillende disciplines optimaliseert.
Revit Server verbeteringen
Revit Server geeft u meer controle over het beheer van centrale Revit-modellen. Lokale versnellers kunnen nu verbinding maken met meerdere hosts, zodat u een gedistribueerde netwerk Revit Server kan opzetten. Aansluitend hierop is ook de samenwerking met Autodesk ® Vault verder uitgewerkt.
Performatie Optimalisaties
Extra aandacht werd besteed aan de performatie, vooral bij grotere, complexe modellen. En dit gaat verder dan de optimalisatie van de grafische voorstellingen en het gebruik van software- en hardware-accellerators, maar heeft ook te maken met de opbouw van het Revit model op zich.
Interoperabiliteit optimalisaties
Revit biedt de mogelijkheid om te importeren en exporteren van en naar Bentley Microstation bestandsformaat (V7 & V8), maar uiteraard ook van en naar DWF en DWG release 2013-formaten, met weer een aantal optimalisaties hierbij.
BuildingSMART International industrie Stichting klasse (IFC) versie 2 x 3 is nu gecertificeerd voor Revit. Met deze certificering voldoet Revit aan wereldwijde industrienormen. De Open source Revit IFC exporter is verbeterd ter ondersteuning van nieuwe standaarden. U kunt wijzigingen aan de IFC exporter naar regionale vereisten configureren. Hiermee kunt u efficiënter informatie delen met anderen, ook die niet met REVIT werken.
Revit Exchange App Store
De Revit Exchange App Store is een webplatform waarmee u gemakkelijk toegang te krijgen tot add-ins en andere content voor het Revit-platform.
klik maar eens door naar de http://www.revitapplicationstore.com/om te zien wat daar te vinden is.
Autodesk 360 integratie
Revit maakt het gemakkelijker (via het Autodesk Subscription) om toegang te krijgen tot geïntegreerde Autodesk 360 functies. Revit-projecten die zo op het web (ergens in de cloud) opgeslagen worden, kunnen met deze Autodesk 360-viewer heel handig geraadpleegd worden, met snelle views vanuit uw webbrowser op alle Revit-views. Zo wordt 25Gb Buzzsaw-webruimte per Subscription houder via het Autodesk web beschikbaar gesteld.
Ook de Autodesk 360 Energy Analyse voor Revit 2013 via de Autodesk Green Building Studio web-gabaseerde service, en de Autodesk 360 Rendering voor sneller en photorealistisch renderen “in the cloud”, gebruik makende van de resources van vele aan het internet-gekoppelde computers, opent nieuwe mogelijkheden.
In dit verhaal is vooral aandacht besteed aan de Revit Architecture vernieuwingen in deze release 2013, maar ook Revit Structure en Revit MEP 2013 heeft zo’n reeks optimalisaties. Allen met een Building Design Suite licentie hebben aldus meteen al dit nieuws samen beschikbaar.
Via de C3Aupdate-workshops kom je op een heel praktische manier nog heel wat meer te weten … zie de workshops-agenda op de C3A-Website voor alle data van deze AutoCAD en REVIT update-workshops.