2010
4

C3A Wijzerartikel

Dit artikel verscheen in de C3A wijzer

Athomic Tekenbureau - pleidooi voor AutoCAD

november 2010

Athomic te Wemmel/Brussel is een tekenbureau dat technische ondersteuning biedt aan architecten, interieurarchitecten, ingenieurs en andere professionelen in de bouw- en/of vastgoedsector. Hun flexibele structuur laat toe om allerlei diensten reactief, professioneel en kwalitatief af te leveren. Tot hun diensten behoren allerlei tekenprestaties en verwezenlijking van plannen vanaf schetsontwerp overheen bouwaanvragen en uitvoeringsplannen tot “As Build”. Vooral opmeting van gebouwen en verwerken in CAD, maar ook schetsen, visualisaties, 3D, integratie van het ontwerp in zijn omgeving, enz.. wordt door Athomic aangepakt. 

Hierbij een relaas door Christophe Van Cauwenbergh, één van de partners bij Athomic, met een pleidooi voor onze klassieke AutoCAD: het 2D-tekenwerk met ons CAD-systeem blijft één van de belangrijkste oplossingen bij deze realisaties, maar ook voor 3D is AutoCAD niet te onderschatten! 

Voor meer info en contactgegeven: zie www.athomic.be


Grondige kennis van de software én de bouwmethodiek 

Door de beheersing van de software maar ook de vereiste bouwkennis én een portie creativiteit, worden snel en efficiënt plannen en visualisaties bekomen met de beste kwaliteit. Het belangrijkste blijft een inzicht in de opbouw van een gebouw. Indien men niet weet hoe een linteel boven een raam zit of als men niet weet hoe de opbouw van een fundering in elkaar zit, kan de CAD-operator dat ook niet korrekt weergeven: kennis van het detail moet er steeds zijn. Deze kennis van de bouwmethodiek en grafische voorstellingswijze moet men onder de knie hebben en dit komt vooral door ervaring, navraag en opzoeking. 

Via de Autodesk-basissoftware, samen met de C3ACAD-Extensies, kan er op een zeer efficiente manier gewerkt worden. Bijvoorbeeld voor het uittekenen van bouwaanvragen, uitvoeringsplannen, in 2D met de gewone basic AutoCAD. Door de grondige kennis van het tekenpakket en de technische bagage van constructie ontstaat een uitermate reactieve, creatieve en rendabele machine die het tekenpakket en de tekenaar één maken. Men kan niet onder stoelen of banken steken dat een plan een document is waarop een aannemer, bouwheer of een andere derde partij “informatie” moet vinden over het project. Deze informatie moet gegeven worden door de tekenaar/architect die het pakket gebruikt: de tekeningen zijn een communicatiemiddel waar aanvullend op de geometrie van het project ook heel wat extra info (zoals tekst en dimentioneringen) bijgetekend wordt.

Fig.: opmeting gevel – uitgetekend in 2D AutoCAD

Een belangrijke specialisatie van Athomic is opmetingen van gebouwen (toch 60% van onze opdrachten) waarvoor specifiek materiaal gebruikt wordt zoals een lasergestuurde theodoliet. Aanvullend hierbij komt een pakket van 40% aan ontwerpstudies, bouwaanvragen en uitvoeringsplannen voor onze klanten. AutoCAD heeft ons altijd efficient geholpen bij de verwerking van de gegevens en het opmaken van alle tekeningen.

Het is niet evident om een bestaande toestand van een woning uit te tekenen waarbij de diktes en samenstelling van de muren varieren, raamverdeling veranderen, rioleringssystemen dienen weergegeven te worden en dergelijke meer. Bij “intelligente programma’s” (cfr. AutoCAD Arch. en/of Revit) dienden we constant nieuwe typemuren aan te maken of raamprofielen toe te voegen om een resultaten te bekomen die min of meer op de realiteit lijken, gewoon 2D AutoCAD is daar veel “gewilliger” in. De gebouwen die wij opmeten zijn soms gebouwen die al decennia geleden gebouwd werden, soms met gevels die echte kunstwerken zijn met ornamenten en beelden. Daar is het nodig elke lijn te tekenen en dit kan niet zomaar in een “intelligent automatisme” opgenomen worden. Wij tekenen nog zelf onze houten secties in een dakverdeling, slagen aan ramen, muuraansluitingen,… maar we weten dan ook dat ze korrekt conform de uitvoering getekend zijn. Er wordt nagedacht over de oplossing van de koude brug of waterinfiltratie. Hierdoor ontstaat de beheersing van het project wanneer er op de werf uitleg moet gegeven worden over de keuze van de oplossing.


De inplantingstekeningen van een gebouw worden ook nog meestal gewoon 2D opgemaakt. We merken op dat een bovenzicht van het 3Dmodel niet voldoende aangevuld is met gegevens over het terrein en inplanting van het gebouw. Hiervoor zijn stedenbouwkundige diensten streng en er wordt dus nauwgezet allerlei benodigde informatie tekentechnisch aangevuld op zo’n plannen.

Een bouwaanvraagtekening voor een normale nieuwbouwwoning van 200m² mag voor ons niet langer duren dan 2 à 3 werkdagen. Deze tekeningen zijn uitvoerklaar getekend op de berekening van de ingenieur na. Alle constructieve knooppunten worden opgelost. Het gros van onze klanten heeft nog baat bij de “gewone” tekeningen die zo op een betaalbare, snelle manier worden uitgevoerd.


Bestek- en Meetstaat-service

De lastenboeken worden nadien opgemaakt in Excel en Word, samen met de C3A-Extensies voor bestek en meetstaat, met de tekeningen die “lijntje per lijntje” werden uitgetekend als basis. De operator die ook de tekeningen gemaakt heeft én dit gebruikt als basis voor de meetstaten bouwt aldus heel wat kennis rond het project op. Elke lijn werd met rede getekend, in de juiste layer, met de juiste kleur, maar vooral op de juiste plaats, en bij het verwerken naar de meetstaat wordt daar nog eens grondig over nagedacht.


Fig.: 3D ontwerpstudie in AutoCAD

Ook 3D met AutoCAD

3D is voor ons vooral een tool om volumestudies en/of visualisaties te maken. Het realistisch karakter wordt toegevoegd door een fotoverwerkend programma. SketchUp speelt nu ook wel een belangrijke rol bij vele ontwerpers maar als men AutoCAD 3D beheerst, merkt men snel op dat de technische vaardigheden van SketchUp ook in AutoCAD verwerkt zitten, met zelfs nog heel wat extra faciliteiten. Via het maken van volumes, het toepassen van materialen en het plaatsen van lichtpunten en met de Conceptual voorstelling t.e.m renderings komt men tot uitstekende resultaat. 

Fig.: 3D visualisatie met AutoCAD als basis

Wij zijn er van overtuigd dat AutoCAD niet zomaar ter zijde gelegd mag worden (of vervangen door nieuwere tools zoals SketchUp en REVIT) en ontwerpen “mag” nog steeds met een potlood en een vel papier gebeuren. De artistieke waarde van een “met de hand” ingekleurde tekening spreekt veel klanten aan en de aanvaardingsfactor stijgt door deze artistieke voorstelling. Dit kan perfect een aanvulling zijn voor de CAD-tekeningen en Photoshop-beelden!

door Christophe Van Cauwenbergh, Athomic-partner 


In de marge

De afgelopen vijf jaar zijn instrumenten zoals SketchUp PRO en REVIT wel sterk komen opduiken, maar momenteel (nov. 2010)  is zeker nog 85% van de C3A-Userclubleden met AutoCAD aan de slag. AutoCAD LT is trouwens het snelst groeiende CAD-programma (met véél meer gebruikers dan SketchUp en REVIT) en quasi alle SketchUp PRO én REVIT-users gebruiken ook nog wel AutoCAD. 

Er komen ook sneller meer AutoCAD LT gebruikers bij dan REVIT-gebruikers, maar niet iedereen heeft dezelfde behoeften: er is een groot verschil in de manier én intensiteit waarmee sommigen met deze softwareinstrumenten omspringen, en steeds meer bouwpartners worden met digitale CAD-tekeningen geconfronteerd zonder dat ze zelf veel tekenen... En … AutoCAD LT is momenteel, wat 2D betreft, quasi identiek aan de full AutoCAD!