2010
2

C3A Wijzerartikel

Dit artikel verscheen in de C3A wijzer

Revit Architecture & V-Ray for SketchUP ook voor interieurarchitecten

april 2010

fig.: Opgewerkt grondplan en doorsnede Voorontwerp kledijwinkel

Revit Architecture is een uitstekend instrument om een bouwproject bouwtechnisch en gedetailleerd uit te werken. Waar REVIT echter ook in uitmunt, is het modelleren en uitwerken van “interieur-ontwerpen”. In combinatie met V-Ray for SketchUP is dit een uitstekend hulpmiddel om snel en professioneel een “interieurconcept” aan opdrachtgevers te kunnen tonen. Wanneer dit interieurconcept nadien verder wordt uitgewerkt in REVIT tot een uitvoeringsdossier, zorgt dit voor een aanzienlijke tijdswinst... inclusief automatisch gegenereerde goed voorbereide meettabellen!


Figuur: Isometrie, tijdens ontwerpfase.

fig.: Bestaande en Nieuwe toestand, met aanduiding afbraak.

Alhoewel de meeste gebruikers “Revit Architecture” gebruiken voor architectuurprojecten, maken steeds meer interieurarchitecten ook de overstap naar dit pakket. SheCi.be is één van de interieurburo’s die deze overschakeling reeds hebben gemaakt. Het grote verschil met Revit is dat er wordt gewerkt met één model, een “single building model”. Voorheen werd elke stap, opmeting, voorontwerp, definitief voorontwerp en uitvoering, als een apart document aanzien. Met Revit krijgt men één model dat stelselmatig wordt uitgebreid tot uitvoering met voorbereide meetstaat. Er wordt naar dit document gekeken via verschillende views, maar het blijft één model. Dit zorgt voor perfect op elkaar afgestemde bouwdocumentatie zoals plannen, 3D’s en meettabellen.

Via een goed voorbereide template wordt bij SheCi.be ook gebruik gemaakt van verschillende bouwfases. 


Opgewerkte plannen vanaf voorontwerp

fig.: Plot Sheet voorontwerp in Revit met gerenderde beelden gemaakt via V-Ray.

Figuur: Voorontwerp schoenwinkel in Revit met aanduiding presentatiemogelijkheden.

Vanaf de eerste tekening krijgt men opgewerkte plannen rechtstreeks in Revit. Via de verschillende technieken krijgt men duidelijke, leesbare documenten die noodzakelijk zijn voor een interieurarchitect. Waar een architect meestal op 1/100 of 1/50 werkt, zal een interieurarchitect onmiddellijk tekenen op schaal 1 op 20. Het spreekt voor zich dat er dan ook méér detaillering noodzakelijk is.

SheCi.be ontwerpt naast private opdrachten, vaak winkels en kantoren. Het is een “luxe” om deze projecten in Revit te kunnen uitwerken, vooral wanneer men de tijdswinst vergelijkt met de traditionele software-paketten.

Het is vooral interessant dat men tijdens het ontwerpproces géén extra tijd meer hoeft te spenderen aan tijdrovende aanzichten en doorsnedes. Deze zijn naast een 3D-model noodzakelijk om een concept te kunnen begrijpen. In Revit is het dan ook zeer aangenaam dat deze aanzichten automatisch worden opgemaakt, en automatisch worden aangepast naarmate het ontwerp vordert! We zeggen niet meer .”moeten we nu nog een doorsnede maken”, integendeel we moeten ons inhouden om niet teveel doorsnedes en 3D’s af te leveren!

Door te werken in een goed voorbereide template is het plezant om het ontwerp ook in de voorbereide meetstaten te kunnen zien evolueren. Niet alleen het aantal vierkante en kubieke meters, is hierbij van belang. Bij winkelprojecten is het bijvoorbeeld noodzakelijk om te zien hoeveel er van welk product kan gepresenteerd worden. SheCi.be kan bij de ontwikkeling van het project op elk ogenblik zien hoeveel er kan gepresenteerd worden door het invoeren van eigen parameters als “Calculated Values”.

Om deze “slimme” elementen zoals “opberg- en presentatiemeubelen” te kunnen uitwerken hebben ze zich bij SheCi.be natuurlijk ook eens moeten verdiepen in de Revit Family Editing technieken. De C3A-tweedaagse vervolmakingscursus Revit was daarbij een goede start, en na wat experimenteren kunnen ze nu bij SheCi.be allerlei slimme interieurelementen uitwerken, sommige die all-round voor verschillende projecten te gebruiken zijn, maar ook regelmatig elementen die specifiek gebouwd worden voor bepaalde interieurontwerpen.

De combinatie van software zoals SketchUp PRO met Vray en AutoCAD REVIT Architecture zorgt voor uitstekende resultaten!


Noodzakelijke detaillering

fig.: Detaillering opmeting loftproject

fig.: Section Box over typisch raam, wand en opgehangen terras van een loftgebouw.

Bij de overschakeling naar Revit hadden ze bij SheCi.be voornamenlijk schrik dat zij de hoge detailleringsgraad niet zouden kunnen halen. Al vlug bleek dat dit vermoeden onterecht was! Het was wel noodzakelijk om “Family Editing” onder de knie te hebben om typische extra “interieur-elementen” te kunnen uitwerken.

In het begin werd te veel in 3D uitgewerkt. Eens men bezig is, en merkt hoe handig Revit kan omgaan met het creëeren van verschillende elementen is het moeilijk om te kunnen stoppen met dat 3D modelleren. Het is helemaal niet noodzakelijk om alles in 3D uit te werken. Er wordt regelmatig bijgetekend in 2D. Het is ook hier opmerkelijk om te zien hoe handig Revit is, o.a. met voorbereide detailcomponenten. Je vraagt je soms af waarom andere tekenpaketten, het vroeger zo moeilijk konden maken!


Voorbereide meetstaat

fig.: Plot Sheet met extra 2d-detaillering.

SheCi.be is vooral tevreden over de verschillende meettabellen die automatisch bijgehouden worden tijdens het uitwerken van een project. Op die manier is het doorvoeren van noodzakelijke wijzigingen kinderspel geworden. Op elk plan, maar ook op elke meettabel wordt moeiteloos een aanpassing automatisch doorgevoerd. Bij SheCi.be maken ze niet alleen gebruik van de C3A-Extensies, maar hebben ze o.a. een eigen systeem ontwikkeld voor het uitwerken van verwarming, electriciteit en verlichtingsplannen. Zowel grafisch als in tabelvorm krijgt men op elk ogenblik te zien wat er waar voorzien is. Het is voorlopig nog wachten op de ideale link met Excel, waardoor alles automatisch in de C3A-meetstaatmodules zal worden ingevoerd!


Afwerking met V-Ray for SketchUP

fig.: Meettabel Electriciteit en Verlichting.

fig.: Loft rendering met V-Ray for SketchUP en afgewerkt met Photoshop.

Alhoewel er in Revit dezelfde rendertechniek als in 3ds MAX wordt gebruikt, rendert men bij SheCi.be liever in SketchUP PRO met V-Ray. Het renderen van een interieurbeeld is nog net iets anders als het renderen van een exterieur! Voorlopig is het nog wachten totdat deze plugin ook in Revit zal beschikbaar zijn. Gelukkig is er een goede wisselwerking met SketchUP. In Revit kunnen zelfs rechtstreeks skp-bestanden worden ingelezen!

Wanneer men exporteert naar SketchUP komt alles netjes op de juiste lagen terecht. De materialen zijn weliswaar verdwenen. Wanneer men zou exporteren naar 3ds MAX blijven deze wel behouden. Maar een specialisten-pakket als 3ds MAX kan niet op tegen de eenvoud van SketchUP met V-Ray. Op 1-2-3 worden de juiste materialen aan de juiste lagen toegekend. Zowel in uw scene als in uw SketchUP-materialen, als in uw V-Ray materialen worden deze materialen gelinkt.

Via de “global illumination” (GI) is het kinderspel om in V-Ray for SketchUP de perfecte lichtinval te bekomen. Met dezelfde eenvoud als SketchUP gaat V-ray om met de verschillende deelaspecten. Niet alleen de materialen maar ook de verlichting wordt automatisch gekoppeld tussen V-Ray en SketchUP. Verandert men de positie, het tijdstip en de noordrichting, dan worden deze wijzigingen automatisch doorgevoerd. Uiteraard heeft men in 3d MAX nog extra mogelijkheden om het project naar een hogere afwerkingsgraad te brengen, maar dat wordt dan echt specialistenwerk...

Tekst: interieurarchitect Sebastiaan Van Damme


In de marge: Opleiding bij C3A

Hebt u interesse in dergelijke software-aanpak ? Hou dan de C3A-cursusagenda in de gaten: Sebastiaan Van Damme van SheCi.be verzorgt ook regelmatig de basiscursus REVIT Architecture, V-Ray for SketchUp én Photoshop bij C3A.